CLAUDIA BRÂNDUŞ, PREŞEDINTELE RWEA: "Recomandările Comisiei Europene privind PNIESC 2021-2030 reconfirmă potenţialul semnificativ al ţării noastre"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 iunie 2019

CLAUDIA BRÂNDUŞ, PREŞEDINTELE RWEA, Sursa foto:e-energia.ro

CLAUDIA BRÂNDUŞ, PREŞEDINTELE RWEA, Sursa foto:e-energia.ro

Viorel Lefter, preşedintele PATRES: "Nu mai putem permite continuarea unei situaţii nedrepte, care ne dezavantajează în raport cu celelalte ţări europene"

Recomandările Comisiei Europene privind Planul Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice (PNIESC) 2021-2030 reprezintă o reconfirmare a potenţialului semnificativ al ţării noastre în domeniul producerii de energie din surse regenerabile, cota de 34% fiind o încurajare pentru un nivel de ambiţie corect pentru viitor, dar şi pentru eforturile depuse până în momentul de faţă pentru dezvoltarea actualelor capacităţi regenerabile, a afirmat, ieri, Claudia Brânduş, preşedintele Asociaţiei Române Pentru Energie Eoliană (RWEA).

Domnia sa a declarat: "Observăm că dezvoltarea de noi capacităţi regenerabile este elementul central al documentului Comisiei, fiind cerute măsuri concrete şi rapide pentru licenţierea noilor proiecte în vederea reluării dezvoltărilor şi atingerii contribuţiei într-un ritm natural şi eficient din punct de vedere economic care să ofere predictibilitatea necesare investitorilor. Măsurile incluse în document setează o traiectorie logică pentru un sistem energetic modern şi competitiv, guvernat de principiile pieţei libere, cu o definiţie clară a consumatorului vulnerabil, care trebuie să funcţioneze integrat la nivel regional pentru creşterea gradului de flexibilitate şi securitate energetică. România este invitată să privească sectorul energetic într-un scop mult mai larg ce include sectoarele de transport, încălzire şi răcire, precum şi industria şi să nu neglijeze fondurile disponibile pentru cercetare, inovare şi integrarea noilor tehnologii necesare pentru atingerea tranziţiei energetice".

Nu în ultimul rând, conform doamnei Brânduş, Comisia recomandă o tranziţie justă pentru regiunile carbonifere, care să ia în considerare aspectele sociale şi crearea de locuri de muncă.

"Regăsim în documentul Comisiei o bună parte din iniţiativele şi acţiunile cerute de RWEA în ultimii ani, iar Asociaţia a înaintat, deja, autorităţilor două scenarii ce pot fi luate în considerare pentru atingerea unei cote de energie regenerabilă de aproximativ 34% în condiţii de securitate energetică şi competitivitate economică a sistemului energetic. Sperăm ca autorităţile să înţeleagă avantajul pe care recomandările Comisiei îl aduc României în procesul global de tranziţie energetică", a mai adăugat preşedintele RWEA.

PATRES: "Guvernul României şi autorităţile responsabile să pună în aplicare, de urgenţă, recomandările Comisiei Europene"

Energia regenerabilă trebuie să devină o prioritate pentru România, aşa cum este pentru toate ţările Uniunii Europene, a transmis, ieri, printr-un comunicat Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România (PATRES).

Reprezentanţii Organizaţiei au semnalat: "Aşa cum am anticipat, în demersurile noastre repetate către autorităţi şi luările de cuvânt la conferinţele de specialitate, constatăm - cu satisfacţie că - la recomandarea expresă a Comisiei Europene, România - prin Ministerul Energiei - trebuie să revizuiască Planul Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice (PNIESC). Cel mai probabil, Comisia Europeană va recomanda ţării noastre revizuirea Strategiei Energetice şi a PNIESC în aşa fel încât să se obţină o cotă de cel puţin 32% sau un procent mai mare. Ca ţară membră a UE, trebuie să ne achităm de obligaţiile comune, lucru pe care guvernanţii noştri îl ştiu prea bine".

Potrivit PATRES, în Raportul semnat de Comisarul pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Cañete şi transmis tuturor statelor Uniunii Europene, se precizează că România trebuie să crească substanţial ţinta pentru 2030 de energie din surse regenerabile până la cel puţin 34%.

Organizaţia atrage atenţia că această recomandare vine după ce Ministerul Energiei a propus, în PNIESC, să se asigure doar 27,9% din consumul de energie al anului 2030 din surse regenerabile - o ţintă cu mult mai redusă decât obiectivul stabilit la nivelul UE, de 32%.

"Dat fiind potenţialul ţării noastre, nu este deloc o surpriză - nici pentru noi şi, în mod cert, nici pentru guvernanţi - că Executivul comunitar cere României să crească ţinta, care chiar să fie mai mare cu două procente decât cea stabilită pentru ţările UE!

În accepţiunea noastră, România ar trebui să ţintească o cotă de cel putin 35%, având în vedere abundenţa resursei regenerabile pe teritoriul ţării noastre. În acelaşi document, Comisia Europeană se adresează României şi cu recomandarea, care considerăm că este de fapt o cerere ce trebuie îndeplinită, «să sprijine energia regenerabilă, prin luarea de măsuri care să simplifice mediul de operare pentru prosumatori şi cooperative energetice, respectiv procedurile de licenţiere şi autorizare». Aceasta fiind poziţia Comisiei Europene, ne aşteptăm la un angajament ferm din partea autorităţilor române, care trebuie să se conformeze şi să ia deciziile corecte pentru viitorul energiei din surse regenerabile în România", au adăugat reprezentanţii PATRES.

În acest context, Viorel Lefter, preşedintele PATRES a declarat: "Nu mai putem permite continuarea unei situaţii nedrepte şi care dezavantajează România în raport cu celelalte ţări europene. Nu înţelegem de ce, în România, energia din surse regenerabile este tratată ca o povară, nu ca o oportunitate. Nu vedem sau nu vrem să vedem avantajale. Trebuie să ne schimbăm cu toţii percepţia. Energia regenerabilă este o soluţie viabilă, ieftină, non-poluantă, sustenabilă pentru viitor".

Nu în ultimul rând, Organizaţia face un apel către Guvernul României şi autorităţile responsabile să pună în aplicare, de urgenţă, recomandările Comisiei Europene, exprimându-şi speranţa că autorităţile române vor conştientiza, până nu este prea târziu, că trebuie să acţioneze rapid şi corect pentru viitorul energiei în România, în consens cu ţările membre ale Uniunii Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb