Claudiu Cazacu, XTB: "Investitorii sunt sceptici în privinţa dominanţei profitului Apple"

Piaţa de Capital / 6 februarie

Claudiu Cazacu, XTB: "Investitorii sunt sceptici în privinţa dominanţei profitului Apple"

În ciuda faptului că anul 2023 a adus o nouă victorie pentru Apple în segmentul smartphone, pentru investitori, întrebările-cheie privind viitorul companiilor sunt, în continuare, deschise. Potrivit Internet Data Corporation, "mărul muşcat" a ajuns la o cotă de piaţă pentru telefoane inteligente de 20,1% şi, cu toate că a înregistrat un declin de 3% la 1,17 miliarde de unităţi, Apple a fost singurul dintre primii. trei producători care a reuşit să înregistreze o creştere a volumului. Aceasta este o etapă importantă, pentru că volumul a fost o "redută" a altor producători, îl arată pe Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.

Întreaga situaţie arată că, după 12 ani în care sud-coreenii de la Samsung au fost fruntaşi în privinţa numărului de telefoane vândute, şi această fortificare a fost cucerită.

"Pentru palmares, această zonă, desigur, un succes important, însă pieţele privesc cu mare atenţie spre viitor, în condiţiile concurenţei acerbe pentru capital a celorlalţi « magnifici » din tehnologie. Care vor fi sursele viitoare de creştere şi cum va arăta viitorul în privinţa profitului - acestea sunt preocupările majore din prezent", arată Claudiu Cazacu.

Compania Apple a scăzut în deschiderea sesiunii după publicarea rezultatelor. Chiar dacă gigantul a marcat o creştere a veniturilor la 119,6 miliarde de dolari, un profit pe acţiune de 2,18 dolari (faţă de 2,1 dolari), şi o marjă de profitabilitate ce a depăşit 46%, traderii nu s- au convinşi şi au ales să vândă titlurile pe piaţa de capital. În aceste condiţii, chiar dacă veniturile şi profitul depăşesc aşteptările, Apple pare a întâmpina probleme. Mulţi investitori caută modalităţi inteligente şi gândite pe termen lung, cum ar fi planurile de investiţii în ETF-uri, unele dintre ele fiind disponibile şi în România, prin platforma precum XTB.

Potrivit consultantului de strategie al XTB, în China, valoarea vânzărilor a scăzut cu 13%. Deşi CEO-ul a orientat explicaţii către diferenţele de curs valutar (un dolar mai puternic, fără de care scăderile ar fi fost doar de o cifră), bursa nu sa lăsat convinsă. Concurenţa tot mai intensă a producătorilor locali, apetitul chinezilor pentru telefoanele pliabile (foldable) şi distanţarea politică dintre marile puteri SUA şi China ar putea eroda, în continuare, poziţia Apple pe o piaţă uriaşă şi competitivă. Vânzările în China au atins în trimestrul IV al anului trecut 20,82 mld dolari, sub estimările LSEG, de 23,53 miliarde de dolari.

"În plus, pentru trimestrul I al anului, estimarea implicită din comentariile CFO-ului Luca Maestri vizează venituri de 90 de miliarde de dolari, cu 6 miliarde de dolari sub aşteptări. Din această sumă, 46 de miliarde - puţină jumătate - ar proveni din segmentul iPhone", a explicat Claudiu Cazacu, din cadrul XTB.

Ne aflăm într-o perioadă de creştere a veniturilor cu zeci de procente şi multiplicarea de câteva ori a profitului sunt informaţii care atrag atenţia ca un magnet. Într-o astfel de situaţie se află Meta, care a anunţat o triplare a profitului şi primul şi-a dat dividendul din istorie. Investiţi acum să vadă şi altele decât vor creşteri "aşezate", cum a fost avansul de 2% al veniturilor şi contracţie într-o regiune-cheie precum China.

Apple, mişcare strategică pentru a recupera în faţa Spotify

Ecosistemul puternic, dezvoltat de companie, va continua să asigure consistente, însă decizia din justiţie în Europa în favoarea Spotify va afecta veniturile din cele mai bune prin App Store. În replică, Apple a venit cu o strategie: introduce tarife noi, care să preia costurile din segmentul afectat de decizie din justiţie şi să le transfere către alte modalităţi de interacţiune cu utilizatorii. Spotify a criticat deja strategia Apple, utilizează termeni duri, însă o nouă acţiune în justiţie ar implica resurse suplimentare (în special timp). În această situaţie, profitul pentru Apple în acest segment, deocamdată protejat - însă nu şi popularitatea politicilor companiilor în rândul unor dezvoltatori.

Apple a lansat căştile VisionPro, o miză pe realitatea mărită, cu un preţ care limitează publicul-ţintă potenţial. Primele recenzii se anunţă favorabile produsului, iar în perspectivă, acesta ar putea susţine un nou pilon al veniturilor. Pentru moment, preţul ridicat, de 3.500 dolari, poate reprezenta o piedică, mai ales în contextul dobânzilor ridicate ce pun presiune pe puterea de cumpărare a consumatorilor. Pe de altă parte, o serie de jocuri adaptate pentru noul produs, inclusiv cu multe prin aplicaţii, ar putea suplimenta veniturile companiilor.

"Deşi folosesc AI, un concept care, în prezent, stimulează cel mai mult entuziasmul investitorilor, Apple este privilegiat de aceştia drept un jucător care mai are de lucru pentru a câştiga o poziţie de avangardă în domeniu. Cu toate acestea, compania deţine date, resurse financiare şi tehnice pentru a putea utiliza noi tehnologii cu un profit multiplu. Pentru moment, investitorii, analiştii sau ceilalţi observatori evaluează în mod diferit Apple, iar pieţele se arată reţinute.

Acţiunea Apple a crescut cu 1,1% de la începutul anului, faţă de 3,9% pentru Alphabet (Google), 9,4% pentru Microsoft, 13,6% pentru Amazon şi 43,9% pentru Nvidia. Apple poate părea « plictisitoare » , în contrast cu strălucirea spectacolului oferit de unele companii din tehnologie, concentrate pe AI, dar nu este de ignorat într-o perspectivă mai îndelungată", a mai explicat Claudiu Cazacu, consultantul de strategie al XTB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb