Soluţia pentru dezvoltarea companiilor cu capital de stat este listarea lor la bursa de valori, ceea ce va atrage un plus în privinţa interesului în bunul mers al societăţilor respective şi transparenţa managementului acestora, a afirmat, astăzi, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în cadrul dezbaterii"Piaţa de capital din România - Prezent şi viitor", organizată de parlamentarii USR PLUS.
"Avem foarte multe companii în subordinea Ministerului Economiei, multe nu sunt listabile, dar cred că trebuie să facem paşi în direcţia aceea. Iar în cazul puţinelor companii listate, cred că trebuie să extindem puţin pachetul care este listat. Din păcate, suntem limitaţi de Legea 173/2020, a cărei modificare este încă blocată la Camera Deputaţilor. Am văzut cu toţii cum listarea UiPath la Bursa din New York a fost un prilej de mândrie naţională. De ce nu ar fi un subiect de mândrie naţională când listăm la noi acasă, la Bursa de Valori Bucureşti? Faptul că o companie se listează nu înseamnă că o pierdem. Acţionarii vor fi tot români, fondurile tot din România. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani în România, vedem că această structură de proprietate contează foarte mult şi pentru managementul companiei. Nu e suficient să dai indicatori de performanţă şi un mandat managerilor, trebuie să fie acolo şi un interes activ pentru ca firma să meargă bine. Deci, soluţia pentru companiile acestea este tocmai listarea, pentru că aduce un plus atât în ceea ce priveşte interesul activ în bunul mers al companiei, cât şi transparenţa, pentru că piaţa de capital are reguli specifice, care fac ca managementul defectuos să fie mai greu", a declarat Claudiu Năsui, conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.
Discuţiile au vizat provocările pieţei de capital, Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital şi oportunitatea listării la Bursă a companiilor de stat. De asemenea, au fost analizate ce modificări legislative s-ar impune pentru îmbunătăţirea funcţionării pieţei de capital.
Ministrul Economiei a subliniat, în context, că, pentru ca piaţa de capital să meargă bine, este necesar ca economia să meargă bine, să fie sănătoasă. Iar în acest sens sunt deosebit de importante reformele iniţiate de USR PLUS, de debirocratizare, de reducere a poverii administrative şi a poverii fiscale.
"Sunt multe aspecte care trebuie să fie îmbunătăţite în piaţa de capital, inclusiv în ceea ce priveşte activitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară, şi sper să mai avem întâlniri de genul acesta pentru a structura propunerile şi a le include în propuneri legislative, astfel încât lucrurile să se mişte cu adevărat", a spus senatorul Silvia Dinică, preşedinte al Comisiei economice, industrii şi servicii.
La dezbaterea organizată de grupul parlamentar al USR PLUS, au mai participat reprezentanţii Ministerului de Finanţe, Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, Bursei de Valori Bucureşti, Băncii Naţionale a României, Asociaţiei Brokerilor, Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, Asociaţiei pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România şi Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Private din România.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Bradisor în data de 17.06.2021, 19:41)
Dle Nasui vorbiti f. biene dar concret cand vedem listarile pe b.v.b.?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2021, 21:55)
nasui vorbi despre hotii din CA de stat numiti politic. Daca nu ai nasul fin atunci te cheama Claudiu
2. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 17.06.2021, 20:21)
Cu cate kg mai greu?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2021, 21:57)
Cu cate kg are Marcu de la stiu tu ce birou si care mai trage si cu arcu' .....ai GRIJA frate pro- teapa ca o iei direct la centru
3. Listarea nu e un scop in sine
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2021, 06:51)
Acum, si eu vreau sa cumpar Hidroelectrica insa listarea nu e un scop in sine pentru o firma.
Poti avea management bun oricum, iar statul ca majoritar chiar poate face asta.
Daca mai pune un transa mica pe bursa nu o sa se schimba nimic substantial. Majoritarul e acelasi, minoritarii nu pot face mare branza, etc.
Deci pana sa se uite la listare ce ar fi sa gestioneze mai bine situatia.
Iar la ASF, ce sa zicem. Toata ziua sunt discutii aici despre situatia SIF-urilor la care ASF se face ce ploua. De ce nu ar fi situatia aceeasi si la o noua listare de stat.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2021, 07:11)
Dacă statul listează ( și e f bine asta) Tănase și ai lui își vor da gratuite 10% pe an din BVB că e meritul lui !
Cred că înainte de toate ar trebui făcută ordine în ce avem : la BVB,la Sifuri etc.fenomenul gratuitelor distorsionand grav piața de capital!
Procentele sunt excesiv de mari la " performante" nesemnificative ,care nu se văd pentru ceilalți acționari!
4.1. Gratuitele-o politica aproape generalizata la bvb (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Axxa în data de 18.06.2021, 08:45)
S-a molipsit piata! Din cei mai nou veniti pe bursa (daca si AERO poate fi cinsiderata ca fiind in interiorul bursei!) nu mai e unul care ssa nu vorbeasca de SOP, de ca si cum asta ar fi marea lor deschidere care sa atraga rulaje, sa momeasca fraierii. Nu mai conteaza performante, ca nu sunt inca pe o piata reglementata si ca poate nici nu vor ajunge vreodata. Toti vor anual gratuite, in procent cat mai mare. In ritmul asta ajung de ei vand, tot ei cumpara, pentru fidelizare, bineinteles.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2021, 09:43)
Sa vedeti la BNET ce e,ca astia-s campioni pe ramura!Azi scriu ca isi mai dau 9 milioane de actiuni pentru 2019.Doar ca la note de subsol apare ca au inregistrate la ORC 480 milioane de actiuni,fata de 247 milioane de actiuni cat au impresia investitorii ca sunt citind BVB!Adica dublu numar de actiuni.Si investitorii veseli pastreaza acelasi pret in piata desi compania nu misca nimic la capitolul rezultate.
Compania asta e aer in punga.Capitalizarea ei reala e peste 300 mil lei si ea face pierderi la trimestru cu toate ca reevalueaza pe hartie detinerea de la SAFE.Care urca si ea la stele,sa zicem ca nu stim cine o urca insa ca prin minune BNET mai face iarasi 1,5 milioane lei profit scriptic ca sa acopere pierderile operationale.Daca e nevoie se face SAFE 1 miliard de dolari si-i face de rusine pe aia la NYSE.Mai da un comunicat ca face o majorare,ca vrea sa cumpere PATH sau AAPL ca sa mai faca BNET profit pe hartie ca sa-si mai dea 100 milioane de actiuni marii manageri.
Devine incredibil ce se intampla pe BVB.Toti isi dau actiuni fara sa arate nimic.hanga si tanase =pamant de flori.Ei au mereu'proiecte'.Lichiditatea bate pasul pe loc pe cea mai mare efervescenta pe burse din istorie.
Doros si ceocea 'administreaza'...scaunele de sub ei!BNET si HUNT emit obligatiuni negarantate ca sa faca'plasamente private'-dupa aia isi dau actiuni ca doar sunt hedge fund managers!
Lakis si Dragoi au inceput sa se incurce in propriile tampenii,asa de mult lucreaza pentru bunastraea actionarilor
La TEL se dau salarii intr-un trimestru cat in intreg anul trecut.Dupa aia ne povestesc Citu si Nasui cum ar trebui sa mearga lucrurile,de parca noi punem impostorii aia manageri.
Vorbe,vorbe,vorbe!T rec vremurile pe langa BVB ,se tranzactioneaza tot felul de iluzii pe platforme insa la noi se pregateste un indice pentru AERo.Inca 1-2 mandate in CA&CEO si e gata indicele.Ii punem si-o fundita si ne uitam la el.Dupa aia ne mai dam 10% gratuite ca am rupt pietele financiare cu realizarea noastra.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2021, 15:37)
Corect.
Foarte bine exemplificat.Dar cine sa vada?
BNET vrea sa devina fond de investitii de tot explica Claudiu pe grupuri ca ce bine investesc ei banii actionarilor?
5. Nu-i chiar asa
(mesaj trimis de Laurentiu în data de 18.06.2021, 09:11)
Exemplu cel mai bun este Romgaz .Consiliu de administratie tinut ca interinar de un an ,directorul interimar de 6 luni.CA CV-uri vai de mama loe Iernutul neterminat de 1 an si jumate.Nici ei nu mai stiu ce sa faca.