Instanţa supremă a Europei a dat dreptate Amazon, joi, într-un caz în care gigantul american de comerţ electronic era acuzat de Comisia Europeană de primirea unor beneficii fiscale ilegale, transmite CNBC.
Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a declarat că Comisia, braţul executiv al UE, "nu a stabilit" că un acord fiscal între Amazon şi Luxemburg este "un ajutor de stat incompatibil cu piaţa internă".
"Salutăm decizia Curţii, care confirmă că Amazon a respectat toate legile aplicabile şi nu a primit niciun tratament special", a declarat Amazon într-un comunciat de joi.
Cazul datează din 2017, când Comisia Europeană a susţinut că Amazon a primit avantaje fiscale în Luxemburg, locaţia sediului său european.
Amazon a fost obligată să ramburseze Luxemburgului 250 de milioane de euro (aproximativ 270 de milioane de dolari) în 2017.
Gigantul tehnologic din SUA a contestat decizia.
În 2021, o instanţă inferioară a UE a fost de partea Amazon, când instanţa generală a UE a declarat că Comisia nu a reuşit să demonstreze că a existat un avantaj fiscal ilegal acordat Amazon de către Luxemburg. Apoi, Comisia a făcut recurs, trimiţând cazul la CEJ, instanţa supremă a Europei.
CEJ a respins recursul Comisiei, ceea ce reprezintă o altă lovitură pentru comisarul pentru concurenţă, Margrethe Vestager, care a încercat să ţină sub control puterea firmelor de tehnologie care operează în blocul de 27 de membri şi să le conteste unele dintre practicile fiscale.
În 2016, Comisia a ordonat Irlandei să recupereze impozite retroactive de 13 miliarde de euro de la Apple.
Irlanda, care este baza europeană a Apple, a oferit gigantului tehnologic din SUA un tratament fiscal preferenţial, a susţinut UE la acea vreme.
Apple a câştigat un recurs în 2020 pentru a opri recuperarea impozitelor. Acest lucru este acum contestat de către Comisie. CEJ poate avea ultimul cuvânt şi în acest caz.