Salariaţii Grupului Broadhurst, nu mai acceptă să lucreze pe salariul minim de 1280 lei/luna, în condiţiile în care, potrivit situaţiilor financiare depuse în 2018, compania a înregistrat un profit net de 98 822 963 lei (cca. 21 milioane de euro), controlând firme precum SC Electroaparataj, Vel Pitar, Romarta, Winmarkt, Valmetex, Elpreco, Electroaparataj, Unirea Shopping Center, Cocor Bucureşti, Antibiotice SA, Asirom, Otelinox Târgovişte, Turbomecanica, Rafinăria Astra Română Ploieşti, Ring Afaceri Sa, Metex Big SA, Bil Portofolio SA, SPV Invest Imob.
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" atrage atenţia decidenţilor politici şi instituţiilor de control ale statului asupra legislaţiei din România care este extrem de permisivă cu interesele firmelor offshore, în detrimentul interesului statului român, se arată într-un comunicat de presă, remis astăzi, Redacţiei noastre.
"Cartel ALFA" solicită acest lucru în contextul în care Societatea Electroaparataj SA Târgovişte a publicat un comunicat de presă şi un anunţ pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti prin care arată intenţia de dizolvare voluntară a unităţii, se mai arată în comunicat. Potrivit declaraţiilor reprezentantului permanent al grupului Broadhurst, 90% din producţia realizată de societate este destinată pentru export. Un calcul simplu arată că numai din diferenţa de curs valutar ar asigura o mare parte din creşterea salarială solicitată de salariaţi şi putem prezuma că intenţia declarată de dizolvare voluntară este motivată de alte elemente, iar contextul este folosit nu numai pentru a pune presiune pe salariaţi, dar şi pentru a ascunde alte motive.
Asocierea salariaţilor în sindicat şi acţiunea lor colectivă este un drept legal, prevăzut de legislaţia din România, Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii nr. 87 şi 98 şi Carta socială europeană revizuită, ratificate. Exercitarea acestui drept legal a fost împiedicată de Societate prin refuzul reţinerii cotizaţiei sindicale şi refuzul de a elibera o simplă adeverinţă cu numărul de salariaţi, necesară pentru constatarea reprezentativităţii sindicale şi negocierea Contractului Colectiv de Muncă (Dosar nr. 3016/120/2018, Dosar nr. 10216/315/2018 etc.).
Conducerea Societăţii SC Electroaparataj SA a refuzat permanent dialogul şi l-a înlocuit cu autoritatea excesivă, pedepsirea exemplară a salariaţilor pentru presupuse încălcări de disciplina muncii, ca reacţie la hotărârea salariaţilor de a declanşa conflictul de muncă. Susţinerea greviştilor pe perioada grevei din fondurile proprii ale sindicatului, agonisite din cotizaţiile de sindicat ale membrilor, este legală şi arată responsabilitatea sindicatului, fiind singurul mod în care salariaţii au o şansă reală la o negociere colectivă corectă, de pe poziţii egale, se mai arată în comunicat.
Nimic nu a împiedicat şi nu împiedică conducerea societăţii să se aşeze la masa negocierii şi să caute, împreună cu Sindicatul Valahia, soluţii pentru ieşirea din conflict, cu bună credinţă, fără ameninţări, cu respect pentru salariaţi şi fără atitudinea de superioritate, afişată ostentativ până acum; refuzul dialogului social şi dificultăţile societăţii generate de greva salariaţilor nu poate fi imputată Sindicatului. Dacă societatea alege dizolvarea societăţii sau intrarea în insolvenţă în locul dialogului şi a unei salarizări corecte a salariaţilor, este doar alegerea societăţii. Sindicatul a parcurs toţi paşii necesari, care presupun o perioadă lungă de timp, în care compania nu a arătat niciun moment că este preocupată de a găsi soluţii pentru problemele salariaţilor.
CNS Cartel ALFA sprijină demersurile salariaţilor SC Electroaparataj SA reprezentaţi de Sindicatul Valahia şi cere parlamentarilor români să revizuiască de urgenţă cadrul legislativ existent, cu privire la Legea dialogului social precum şi normele juridice incidente în activitatea firmelor offshore, se mai arată în comunicat.