Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) va decide peste cel puţin două săptămâni dacă cei 29 de parlamentari ale căror dosare de securitate se află în lucru la CNSAS au făcut sau nu poliţie politică în perioada regimului comunist, a declarat Mircea Dinescu, marţi, la finalul audierilor. "Aşteptăm, în acest termen de două săptămâ-ni, răspunsurile de la instituţiile şi serviciile care mai deţin dosare că nu mai există nici o filă referitoare la aceste persoa-ne în dosarele respective", a spus Mircea Dinescu, citat de Rompres.
El a precizat că preşedintele CNSAS, Claudiu Secaşiu, a trimis către instituţiile care mai deţin dosare din arhiva fostei securităţi o scrisoare în acest sens.
De asemenea, Mircea Dinescu a menţionat că CNSAS va face noi audieri în cazul celor 29 de parlamentari pe 31 august, subliniind totodată că nu toţi cei aflaţi pe această listă vor fi citaţi deoarece au dosare de urmărire.
În ceea ce priveşte cazul Monei Muscă, Mircea Dinescu a spus că ultimele două note informative semnate cu pseudonimul "Dana" care au apărut în aceste zile s-au găsit în nişte dosare de la SRI. "Nu erau note informative de poliţie politică, erau nişte caracterizări cuminţi, chiar pozitive de genul < un coleg muncitor, are probleme acasă, dar vine la serviciu >. Nu şi-a amintit de ele, i le-am arătat, dar nefiind o turnătorie grosieră, nu avem ce spune, indiferent că şi-a amintit sau nu", a specificat Mircea Dinescu.
El a precizat că dosarul deputatului PD Cristian Rădulescu este un caz simplu, de informaţie antiteroristă. De asemenea, potrivit lui Dinescu, în afară de Mona Muscă, Cristian Rădulescu şi Sogor Csaba ar fi trebuit să se prezinte marţi pentru audiere şi fostul ministru al justiţiei Rodica Stănoiu, care a trimis însă o scrisoare în care motiva că nu poate veni pentru că urmează un tratament medical.
Dinescu a mai spus că CNSAS nu a sesizat Parchetul în privinţa persoanelor pentru care s-a dat verdictul de poliţie politică. "Nouă ni se părea normal ca atunci când se publică cum că cineva a făcut poliţie politică să se autosesizeze comisiile juridice. Noi nu suntem aici să tăiem cu topoarele, noi verificăm dosarele şi dăm un verdict. La acel verdict ar trebui să se sesizeze instituţiile abilitate care până acum au dormit", a afirmat Mircea Dinescu. Acesta a criticat declaraţiile din ultimele zile ale lui Ion Stan, secretar al Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, care a spus că cele mai grave dosare de poliţie politică se află în arhiva Ministerului Justiţiei, dar şi pe cele ale fostului şef al SIE, senatorul Ioan Talpeş. "Suntem în plină diversiune şi toţi băieţii aceştia care ştiu câte ceva, au lucrat pe la servicii, aruncă petarde", a afirmat Mircea Dinescu. El s-a mai declarat indignat de informaţia apărută marţi în presă că Andrei Pleşu ar fi fost informator al fostei securităţi pentru că acesta a fost "un om care a avut de suferit, care a fost dat afară din serviciu pentru meditaţie transcendentală şi a avut mari probleme cu securitatea". De asemenea, Dinescu a cerut presei să nu mai publice atât de uşor acest fel de informaţii pe care le-a calificat drept diversioniste şi calomnioase.