Mediul de afaceri din România şi-a reorientat stilul managerial după noul trend mondial, iar marile companii sau IMM-urile caută din ce în ce mai mult un nou tip de lider, care nu face parte nici din categoria liderilor autoritari, dar nici din cea a liderilor consensului. La ora actuală, cei mai performanţi manageri s-au dovedit a fi liderii-antrenori, deoarece aceştia au reuşit să-şi angreneze cel mai bine echipa în proiecte şi să le acorde şansa fiecărui membru de a excela în aria lui de competenţă, informeză un comunicat Coaching Essence.
Reprezentanţii Coaching Essence afirmă că nu trebuie să ne concediem actualii manageri pentru modul în care au condus până acum organizaţia, deoarece aceştia nu au făcut decât să se adapteze la un context, ci este nevoie să le oferim posibilitatea de a învăţa şi a experimenta noua strategie de a conduce sau, mai corect spus, de a antrena.
"Coaching-ul necesită nişte abilităţi şi competenţe noi, mult diferite de cele cu care majoritatea managerilor s-au obişnuit până acum. Avem nevoie de aceste abilităţi atunci când delegăm, când luăm atitudini, când ne exprimăm o opinie în faţa echipei etc. Coach-ul sau liderul-antrenor este în continuare responsabil de performanţa echipei, însă nu va mai controla fiecare aspect din angrenajul echipei, ci îşi va antrena echipa pentru a performa, îi va transforma pe angajaţi în coechipieri şi nu în concurenţi", declară Tiberiu Felber, directorul general al Coaching Essence şi specialist în coaching.
"Rolul unui manager cu stil de coaching este diferit de cel al unui coach extern. În timp ce persoana din urmă îşi permite luxul de a-şi concentra atenţia strict pe obiectivele de dezvoltare sau de performanţă ale clientului său, managerul-coach trebuie să aibă grijă ca aceste obiective ale clientului să se realizeze, dar să le şi echilibreze cu cele ale celorlalţi membri ai echipei şi ale organizaţiei, în ansamblul ei", precizează sursa citată.
În acest sens, Coaching Essence au lansat "Ghidul beneficiarului de coaching", care se poate descărca gratuit de pe http://www.coaching-essence.ro/alege-un-coach/coaching-ca-still-de-management.html şi organizează primul program intensiv de formare în Coaching, "Coaching for Now", atestat în limba română şi aprobat de Societatea Română de Coaching şi de Federaţia Internaţională de Coaching.