Liderii coaliţiei s-au reunit, marţi, la Palatul Victoria, pentru a decide în privinţa pragului pentru abuzul în serviciu, din proiectul Codului Penal care se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor, potrivit news.ro.
Conform unor surse politice, în această şedinţă s-a stabilit că valoarea pragului să rămână la 9.000 de lei, propunerea iniţială cu care ministrul Justiţiei a venit, în urma votului din Senat. Partidele au ţinut cont şi de decizia CCR prin care un salariul minim reprezintă un prag prea mic pentru abuzul în serviciu.
Comisia juridică urmează să dezbată proiectul de lege şi amendamentele începând cu ora 15.00 în urma deciziei politice din coaliţie.
Aceasta îşi propune ca proiectul de lege să fie adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor.
În acord cu deciziile CCR, modificările aduse Codurilor penale sunt jalon în PNRR. Astfel încât Parlementul trebuie să dezbată aceste proiecte pentru a nu afecta atragerea fondurilor europene alocate României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
S-a ajuns la un acord pe propunerea Ministrului Justiţie pentru un prag de 9.000 de lei în coaliţie. Echivalentul a trei salarii minime brute, aşa cum au propus specialiştii din cadrul ministerului.
În urma discuţiei cu ministrul Justiţiei, liberalii au propus iniţial luni ca pragul pentru abuzul în serviciu să fie redus la două salarii minime, respectiv la suma de 6.000 de lei însă cei de la PSD nu au fost de acord.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2023, 18:55)
Deci 9.000 de lei vor fi scutiti de taxe si pentru privati daca introduceti prag?
Sau daca am de platit taxe de pana in 9.000 lei nu mai platesc nimic pentru ca voi introduceti prag la furt din banul public?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2023, 20:10)
După ce argumente penible dai sigur ai crezut toate prostelile anilor trecuți cu "Dragnea crește datoria" (în realitate o scădea), dacă te vaccinezi "nu mai faci COVID", liberalizarea prețului la energie/gaz va "scădea" prețul și muuuulte alte sloganuri menite să spele creierele oamenilor.
Pragul ăla pentru abuzul în serviciu e util! Ar fi trebuit să fie introdus de mult timp!
E util din multe motive. Pentru ca organele dă "Justițe" să se concentreze pe corupția serioasă și nu pe găinăriile (făcute intenționat sau nu) de un funcționar pentru a obține lovituri politice. Pentru ca actul administrativ să se deblocheze - în momentul de față sunt mulți funcționari care de frica unor mizerii în Justiție nu mai semnează mare lucru. Și pentru a asigura un mimin de echitate: numai cine nu muncește nu greșește. Iar pentru pagube minore chiar nu-i cazul să blochezi actul de Justiție cu tot felul de nimicuri.
1.2. N-am titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Johnny în data de 04.04.2023, 21:09)
Logica ta e cam lipsa, la fel ca a legii! Daca un functionar cu trecere stabileste un comision de 8000 lei pentru fiecare autorizatie pe care o intermediaza, se numeste ca-i legal, chiar daca a intermediat 1000 de autorizatii?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2023, 10:15)
E legal si moral, asa e la noi la dacii crestinati.