CONFERINŢA FONDURILE EUROPENE / STERE FARMACHE, FONDUL ROMÂN DE CONTRAGARANTARE: "Cofinanţarea poate genera bariere şi complicaţii suplimentare pentru beneficiar"

A.V.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 25 octombrie 2019

Stere Farmache

Stere Farmache

FRC a acordat contragaranţii de 4,2 miliarde de lei în cei zece ani de existenţă

Activitatea de contragarantare este legată "cu un cordon ombilical" de finanţarea prin instituţiile bancare, conform domnului Stere Farmache, preşedintele Directoratului Fondului Român de Contragarantare SA (FRC), care menţionează: "Anumite proiecte europene au nevoie de cofinanţare, care poate genera, în unele situaţii, bariere, complicaţii suplimentare. Este normal ca atunci când ai un proiect european să vrei să urmezi cât mai puţini paşi, să ai cât mai puţină interacţiune cu instituţii care ar putea prelungi timpul de acordare a finanţării".

Dar, spune domnia sa, deşi atât banca, cât şi fondurile de garantare şi contragarantare au rigori care consumă timp şi efort din partea beneficiarului, acestea au şi efecte benefice pentru că instituţiile în cauză, prin normele proprii, au nişte filtre care în final pot să îl ajute pe beneficiar astfel încât acesta să acceseze resurse europene care să îi dea un confort mai mare că lucrurile merg bine în derularea proiectului.

FRC este o societate comercială pe acţiuni prezentă de zece ani în sectorul financiar din ţara noastră, fiind deţinută în proporţie de 68% de statul român, prin intermediul Ministerului Finanţelor Publice. FRC emite contragaranţii la garanţiile emise de fondurile de garantare pentru creditele solicitate instituţiilor bancare de antreprenorii români (IMM-uri) şi garanţii în numele şi contul statului.

Domnul Farmache a declarat că în zece ani de existenţă, FRC a acordat contragaranţii de 4,2 miliarde de lei, care au susţinut credite de 12 miliarde de lei, care au creat peste 100.000 de locuri de muncă, fiind susţinute astfel 20.000 de IMM-uri. "Impactul în economie din taxe salariale, TVA aferent achiziţiilor din finanţări şi consumului din salarii, plus reducerea cheltuielilor cu indemnizaţiile de şomaj, a fost de 1,7 miliarde de lei", a spus Stere Farmache, adăugând că FRC a fost înzestrat de statul român cu un capital de 400 de milioane de lei. "Acesta a fost gestionat cu prudenţă, iar în clipa de faţă este intact", a subliniat oficialul FRC.

Domnia sa a amintit şi de programul Start-Up Nation (ediţia 2017-2018), în care FRC a susţinut contragaranţii de 261 milioane de lei, care, la rândul lor, au susţinut prin intermediul FNGCIMM (Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri) finanţări de 774 milioane lei. "Astfel au fost create 6.500 de locuri de muncă, au fost sprijinite 3.200 de companii start-up care au generat în economie între 75 şi 100 milioane de lei prin TVA-ul aferent achiziţiilor, prin taxele salariale, TVA-ul aferent consumului din salariile care au fost încasate de angajaţii acestor companii şi prin economiile la bugetul indemnizaţiilor de şomaj", a declarat Stere Farmache, aducând în atenţie şi efectul multiplicator al garanţiilor acordate de către FRC în cadrul programului "Investeşte în tine" 2019. Domnul Farmache a precizat: "În acest program, FRC a contragarantat 4.200 de garanţii în valoare 135 de milioane de lei, care au susţinut finanţări de credite de 170 de milioane lei. FRC a sprijinit astfel accesul la finanţare pentru peste 4.000 de persoane".

Creditarea prin acest program este destinată tinerilor, dar şi adulţilor până în 55 de ani, şi oferă acces la educaţie tinerilor, categoriilor sociale defavorizate; reconversie şi perfecţionare profesională; sănătate; cultură; sport; habitat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb