Scăderea preţurilor petrolului impactează ţările Consiliului de Cooperare a Golfului (CCG), însă diferit, pe fiecare în parte, potrivit unui studiu Coface.
Astfel, declinul preţurilor petrolului afectează în principal Oman şi Bahrain şi mai puţin Regatul Unit al Arabiei Saudite, Emiratele Arabe Unite, Kuweit şi Qatar.
Potrivit Coface, ţările membre CCG deţin în acest moment 30% din rezervele de petrol existente ale lumii, Arabia Saudită fiind pe primul loc, cu 15,7%, urmată de Kuweit (6%) şi Emiratele Arabe Unite (5,8%). Împreună, statele Consiliului de Cooperare al Golfului produceau, zilnic, în 2014, 28,6 milioane de barili de petrol, echivalentul a 32,3% din producţia globală.
Conform studiului, economiile mai rezistente beneficiază de fundamente macroeconomice solide, cum ar fi o mai mare diversificare, rezerve financiare solide şi o integare mai pronunţată în comerţul mondial: "Ţările care deţin industrii manufacturiere şi servicii dezvoltate au o dependenţă mai scăzută faţă de veniturile obţinute din petrol"
Coface estimează o creştere economică a ţărilor CCG de 3,4% pentru 2015 şi de 3,7% pentru 2016: "În timp ce aceste rate sunt considerate mari în comparaţie cu alte pieţe emergente, ele rămân sub rata de creştere medie a regiunii, de 5,8% între 2000 şi 2011. Motivul de scădere este declinul preţurilor petrolului, care s-au diminuat de la aproximativ 110 dolari per baril la mijlocul anului 2014, la aproximativ 50 dolari per baril în 2015".
Seltem Iyigun, MENA Region Economist Coface, a declarat: "Aşa cum petrolul continuă să fie un contributor major la performanţă ţărilor CCG, diversificarea economică este vitală în ţările din Golf, pentru a-şi asigura o creştere continuă sănătoasă. Acesta este cazul Arabiei Saudite şi al Emiratelor Arabe Unite, ceea ce conduce la o creştere susţinută a PIB-ului prin investiţii guvernamentale majore în sectoarele non-petroliere. În Emiratele Arabe Unite, sectorul alimentar şi al băuturilor este prognozat să crească cu 36% între 2014 şi 2019, în timp ce în industria auto se estimează o creştere de 5,2% în 2015.
Având în vedere aceste cifre în creştere, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite sunt un exemplu pozitiv de economii importante diversificate, care au găsit căi de a compensa impactul preţurilor petrolului aflat în scădere".
• Cererea internă şi turismul, atuurile Emiratelor Arabe Unite
Coface arată că economia Emiratelor Arabe Unite este una dintre cele mai diversificate în cadrul ţărilor CCG, ceea ce o face rezistentă la scăderea preţurilor petrolului: "Veniturile realizate din hidrocarburi reprezintă 25% din PIB şi 20% din veniturile totale la export. Sectorul privat non-petrolier indică o creştere puternică, alimentată de cererea internă şi de turism, în special în Dubai. Potrivit aeroporturilor din Dubai, în primul trimestru al anului 2015, traficul de pasageri a crescut cu 7%, la 19,6 milioane, iar afluxul de turişti este aşteptat să crească, odată cu expoziţia universală Dubai Expo 2020.
Cererea internă beneficiază de vânzări cu amănuntul puternice şi de creşterea încrederii. Vânzările cu amănuntul din Dubai, care au înregistrat un plus de 7% în 2014, sunt estimate să crească în continuare, că urmare a fluxului mai mare de turişti. Totodată, piaţă imobiliară din Dubai este înfloritoare datorită investiţiilor străine şi a bogăţiei vecinului Abu Dhabi".
• Arabia Saudită accelerează procesul de diversificare
În timp ce 80% din veniturile din export şi aproximativ 85% din veniturile bugetare vin din industria petrolieră, Arabia Saudită accelerează procesul de diversificare, se arată în studiul citat. Coface notează că principalul motor al creşterii economice sunt cheltuielile guvernamentale puternice care alimentează consumul şi sectorul de construcţii, ce au înregistrat o creştere de 6,7% în 2014. Industria se estimează că va creşte în 2015, ca urmare a planurilor guvernului de a investi în proiecte precum infrastructură de transport, energie, utilităţi şi proiecte imobiliare. La începutul anului 2015, Autoritatea Generală de Investiţii a Arabiei Saudite a anunţat lansarea Planului Unificat de Investiţii al Regatului, care cuprinde patru abordări specifice, cu scopul de a stimula investiţiile. Acesta include integrarea sectorului energetic, creşterea productivităţii în construcţii, turism, imobiliare, sectorul retail, stimularea mineritului şi dezvoltarea reţelelor de transport, investiţii viitoare în educaţie pentru impulsionarea competitivităţii în interiorul Regatului.
Potrivit Coface, multe dintre ţările CCG sunt în proces de implementare a planurilor economice pe termen lung - Arabia Saudită, strategia până în anul 2025, Oman - Vision 2020, Emiratele Arabe Unite - Vision 2021, Bahrain - Vision 2030 şi Qatar Naţional Vision 2030: "Ca urmare, cota sectorului non-petrolier din PIB-ul total real este în creştere - şi a crescut cu 12% până la 70% în ţările membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, între anii 2000 şi 2013. Autorităţile locale au introdus măsuri pentru promovarea comerţului şi pentru atragerea cât mai multor investiţii străine directe, pentru a facilita creşterea economică. Toate ţările Consiliului de Cooperare al Golfului sunt economii deschise, cu relaţii comerciale apropiate de restul lumii.
Potrivit Institutului Internaţional de Finanţe, exporturile totale ale regiunii s-au ridicat la peste 60% din PIB în 2014. Principalii parteneri de export din regiune sunt: Asia, ţările din Vest, Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Turcia".