• Trei miniştri de stat: Dan Ioan Popescu, Ioan Rus şi Ioan Talpeş
• Rodica Stănoiu a fost înlocuită cu Cristian Diaconescu l APAPS se uneşte cu AVAB
Premierul Adrian Năstase a prezentat, ieri, după şedinţa Delegaţiei Permanente a PSD, noua formulă a Guvernului pe care îl conduce. Aceasta cuprinde trei miniştri de stat: Dan Ioan Popescu - ministru pe probleme economice, Ioan Rus - ministru pentru coordonarea serviciilor publice, şi Ioan Talpeş - ministru fără portofoliu, care va coordona domeniile apărării, integrării europene şi justiţiei. Activitatea miniştrilor de stat se va desfăşura sub conducerea primului-ministru. "Restructurarea are în vedere creşterea calităţii actului de guvernare, eliminarea dificultăţilor din unele ministere, asigurarea compatibilităţii instituţiilor pentru integrarea în Uniunea Europeană", a declarat Adrian Năstase, adăugînd că scopul restructurării nu este "agitarea spiritelor şi nici pregătirea pentru alegeri". Adrian Năstase spune că interesul acestei măsuri îl reprezintă accelerarea reformelor şi întărirea autorităţii statului.
Premierul a mai anunţat că ministrul justiţiei, Rodica Stănoiu, a fost înlocuit cu secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu. "Nu cred că vreun om politic responsabil din România poate fi mulţumit de felul cum funcţionează, astăzi, puterea judecătorească, cum funcţionează mediul de afaceri, protecţia mediului sau sistemul de sănătate", a explicat primul ministru, menţionînd: "Nu vreau să spun că aceste aspecte nu sînt cunoscute sau că nu s-a lucrat în aceste direcţii. Eforturilor de pînă acum, însă, trebuie să le adăugăm noi resurse". Premierul consideră că Diaconescu, fost judecător vreme de 7-8 ani, are atît experienţa necesară în reformarea justiţiei, cît şi pe cea necesară negocierilor cu autorităţile europene.
În plus, şeful Executivului a anunţat înfiinţarea Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, care va fi condus de Speranţa Maria Ianculescu, director al Agenţiei de Protecţie a Mediului Bucureşti. De asemenea, Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Protecţiei Mediului se va transforma în Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, şi va fi condus în continuare de Ilie Sîrbu. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului va deveni Ministerul Educaţiei şi Cercetării, condus de Alexandru Athanasiu, urmînd să fie înfiinţată Agenţia Naţională pentru Tineret, în subordinea primului-ministru. Noua formulă a Guvernului prevede şi înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Turism, condusă de Nicu Rădulescu şi coordonată de ministrul transporturilor, Miron Mitrea. Victor Ponta va fi numit ministru delegat pentru implementarea planurilor de acţiune internaţionale.
Adrian Năstase a mai precizat că APAPS şi AVAB vor fi comasate. "Procesul de privatizare s-a încheiat, însă există procese pe rol pentru recuperarea daunelor cauzate de investitorii neserioşi", a afirmat premierul, adăugînd că această recuperare intră în competenţa AVAB. PSD a mai decis să reducă numărul comitetelor, consiliilor, autorităţilor, agenţiilor şi al altor instituţii.
Adrian Năstase a mai precizat că nou - înfiinţata Cancelarie a primului ministru este o unitate profesională a puterii executive şi nu are niciun fel de atribuţii politice sau electorale, potrivit spuselor lui Adrian Năstase. Şeful Cancelariei va îndeplini exclusiv atribuţii pentru primul-ministru şi va coordona operativ, din punct de vedere metodologic, instituţiile publice, autorităţile şi agenţiile subordonate direct primului-ministru.
Adrian Năstase a subliniat că obiectivul fundamental al noului său Cabinet este integrarea în Uniunea Europeană, potrivit calendarului stabilit. Parlamentul va declanşa procedurile pentru numirea noului Guvern. Noii miniştri vor fi audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate, după care Camerele reunite se vor întruni pentru a acorda votul de investitură. La numai nouă luni de la restructurarea anterioară, Adrian Năstase a fost nevoit să schimbe din nou componenţa Guvernului. Va fi aceasta ultima restructurare a Cabinetului Năstase? O întrebare la care nici premierul nu a putut să răspundă...
Reacţiile opoziţiei
• Alianţa PNL-PD: Exerciţiu de imagine
"Adrian Năstase face o mutare sfidătoare la adresa populaţiei, deoarece, în timp ce disponibilizează mii de ceferişti, îşi umflă schema cu noi posturi şi funcţii", declară preşedintele PNL, Theodor Stolojan. Liberalii cred că aceste exerciţii de imagine practicate de PSD în an electoral nu vor păcăli populaţia şi oficialii europeni. La rîndul său, preşedintele PD, Traian Băsescu, se arată îngrijorat de prezenţa masivă a militarilor în Guvern, arătînd că prin numirea lui Talpeş, preşedintele Iliescu "l-a pus sub control pe premierul Adrian Năstase". Aliaţii au criticat şi faptul că reorganizarea guvernamentală încalcă principiul administraţiei eficiente, care presupune că de un domeniu trebuie să răspundă o singură persoană. "Guvernul dizolvă responsabilităţile integrării europene exact cînd trebuie să finalizeze negocierile de aderare", a afirmat Theodor Stolojan.
• Acţiunea Populară: Cel mai stufos Cabinet din Europa
Preşedintele Acţiunii Populare, Emil Constantinescu, consideră că prin reorganizarea Guvernului, acesta a redevenit cel mai stufos Cabinet din Europa. "Este o măsură prin care Adrian Năstase vrea să ascundă incompetenţa şi lipsa de credibilitate a Executivului", a declarat Emil Constantinescu. Acţiunea Populară vede în această reorganizare soluţia pasării responsabilităţilor, deoarece Guvernul are doi miniştri care se ocupă de control, doi miniştri pentru economie şi cinci miniştri responsabili de integrarea europeană!
• PUR nu vede cu ochi buni reorganizarea Guvernului
Partidul Umanist consideră că reorganizarea Guvernului nu este de natură să îmbunătăţească performanţele acestuia. Umaniştii cred că, prin înfiinţarea Ministerului Mediului, care în fapt, exista în structura Ministerului Agriculturii, precum şi înfiinţarea unei Agenţii Naţionale pentru Turism, coordonată de ministrul care oricum avea în subordine acest sector, reprezintă dovezi incontestabile ale intenţiei de cosmetizare, de dragul integrării europene.