Colegiul Medicilor cere retragerea proiectului privind chestionarul trimis pacienţilor după externare

Stelian Bădescu
Miscellanea #Sănătate / 1 decembrie 2016

Colegiul Medicilor cere retragerea proiectului privind chestionarul trimis pacienţilor după externare

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, retragerea de urgenţă a proiectului privind chestionarul trimis prin SMS pacienţilor după externare, reclamând că nu au fost consultaţi la elaborarea ordinului prin care ministerul vrea să afle de la cei care au stat în spital cât de mulţumiţi au fost de serviciile medicale, dacă li s-au cerut bani, cât de curat a fost şi dacă ar recomanda altor persoane să se trateze în acea unitate sanitară.

"Referitor la proiectul de Ordin privind aprobarea implementării Mecanismului de Feedback al Pacientului în spitalele publice, proiect publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii în data de 21 noiembrie 2016, vă notificăm că elaborarea respectivului proiect s-a făcut cu încălcarea prevederilor art. 414 lit. (q) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, respectiv fără consultarea Colegiului Medicilor din România", se arată în documentul trimis ministrului Sănătăţii, potrivit News.ro.

Colegiul Medicilor arată că Legea sănătăţii prevede că una dintre atribuţiile fundamentale ale Colegiului Medicilor din România este aceea de a "colabora cu Ministerul Sănătăţii la elaborarea reglementărilor în domeniul medical şi al asigurărilor sociale de sănătate".

"Această obligaţie a Ministerului Sănătăţii de a colabora cu Colegiul Medicilor din România la elaborarea reglementărilor, fiind o prevedere prevăzută în mod expres într-o lege, nu este opţională, ci obligatorie. Altfel spus, nerespectarea ei poate atrage angajarea răspunderii juridice pentru autoritatea care a eludat prevederea legală, fie Ministerul Sănătăţii, fie Colegiul Medicilor din România. În opinia noastră, cerinţa impusă de dispoziţiile art. 414 lit. (q) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii este ca instituţia noastră să fie consultată în procesul «elaborării» reglementărilor respective. Potrivit Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă, procesul elaborării actelor normative este anterior publicării pe site-ul autorităţii a proiectului actului normativ", mai arată CMR în notificarea trimisă ministrului Sănătăţii.

CMR precizează că publicarea pe site-ul Ministerului Sănătăţii a proiectului actului normativ nu acoperă cerinţa de consultare a organizaţiei profesionale, ci constituie executarea unei alte cerinţe legale, respectiv a prevederilor Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.

"Apreciem că ne-a fost încălcat un drept legal pe care îl avem, respectiv dreptul de a fi consultaţi în procesul de elaborare a actelor normative, motiv pentru care vă solicităm retragerea de urgenţă a proiectului respectiv de pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi elaborarea unui nou proiect la care să participe şi Colegiul Medicilor din România", mai arată forul profesional, condus de doctor Gheorghe Borcean.

Ministerul Sănătăţii vrea să schimbe sistemul prin care este evaluat gradul de satisfacţie al pacienţilor internaţi în spitale şi a pregătit un chestionar, cu nouă întrebări, care să fie trimis acestora, prin SMS sau e-mail, după externare.

Cele nouă ȋntrebări cuprinse ȋn chestionar se referă la gradul de mulţumire a pacientului faţă de serviciile medicale oferite de spital, faţă de activitatea şi implicarea medicului, faţă de curăţenia din spital, precum şi faţă de activitatea şi implicarea asistentelor medicale.

De asemenea, pacientul este întrebat dacă a cumpărat medicamente sau alte materiale sanitare pe durata internării, dacă a primit explicaţii clare cu privire la diagnostic şi tratament, dacă ar recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acelaşi spital şi dacă starea sa de sănătate este mai bună după externare.

Ultima solicitare a chestionarului permite pacientului să raporteze printr-o sesizare incidente de etică şi integritate care au avut loc în spitalul public.

Compartimentul de Integritate din cadrul Ministerului Sănătăţii ar urma să fie notificat de Platforma informatică securizată a Mecanismului de Feedback al Pacientului şi să intre în legătură cu pacientul pentru a clarifica speţa şi, după caz, ar putea sesiza autorităţile abilitate, potrivit proiectului.

După intrarea în vigoare a ordinului, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va transmite prin SMS sau e-mail chestionarul de feedback al pacientului, către un eşantion statistic relevant, selectat aleatoriu la nivelul fiecărui spital.

Un ordin al ministrului Sănătăţii din 2015 aproba implementarea Mecanismului de feedback al pacientului în spitalele publice. Ulterior publicării acestuia, Compartimentul de Integritate din Ministerul Sănătăţii a coordonat implementarea noilor prevederi legale.

Chestionarele la care au răspuns pacienţii erau, însă, completate în prezenţa personalului medical şi transportate, fără a fi sigilate, de personalul medical către un angajat al spitalului, care introducea datele în sistemul centralizat al Ministerului Sănătăţii (MS).

Potrivit Ministerului Sănătăţii, o dovadă a rezultatelor distorsionate este un grad de satisfacţie de 97,5 la sută faţă de calitatea serviciilor primite de pacienţi la nivel naţional, situaţie nerealistă având în vedere situaţia reală a sistemului sanitar şi rezultatele studiilor similare efectuate.

Un studiu realizat de Transparency International relevă o valoare a percepţiei populaţiei privind corupţia în sistemul de sănătate de 55%.

Studiul realizat de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti pentru unităţile din subordinea acesteia arată un indice general de satisfacţie de 60%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb