Combinatele au vândut o treime din îngrăşăminte pe piaţa internă

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 8 martie 2010

În mod normal, pentru cele 2,5 milioane de hectare cultivate, cererea de îngrăşăminte ar trebui să acopere 60-70% din producţia combinatelor

Aproape o treime din producţia combinatelor de îngrăşăminte chimice din acest an a fost achiziţionată de agricultorii români. Marian Mirea, preşedintele patronatului Nitrofos­for, ne-a declarat: "În acest an, gradul de absorbţie al pieţei interne a fost mult mai bun decât cel din toamna anului trecut. Combinatele din patronat, cele care au funcţionat în ianuarie şi februarie, au vândut circa 30% din producţie pe piaţa internă, au făcut stocuri, dar au vândut şi la export, mult mai mult decât pentru agricultura noastră. Cererea de îngrăşăminte continuă să crească şi în acest început de martie, atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă".

Domnia sa ne-a explicat că, în prezent, sunt cultivate circa 2,5 milioane de hectare. Pentru această suprafaţă, în mod normal, ar fi trebuit să existe o cerere de aproximativ 60-70% din capacitatea actuală de producţie a combinatelor şi numai aproximativ 30% să meargă la export, a subliniat domnul Mirea.

În prezent, cinci din cele şapte combinate din Patronatul Nitrofosfor produc îngrăşăminte, în timp ce, la începutul lunii februarie, numai trei erau active, din cauza iernii grele.

În toamna anului trecut, cererea de îngrăşăminte pe piaţa internă a fost extrem de scăzută, îngrăşămintele noastre fiind vândute preponderent la export. Situaţia exporturilor de îngrăşăminte rămâne controversată, în condiţiile în care combinatele au dreptul să cumpere numai gaz din producţia internă, cu 50% mai ieftin faţă de cele importate.

Cu toate că preţul actual al îngrăşămintelor este extrem de avantajos, agricultorii nu au suficienţi bani să cumpere toată cantitatea necesară.

Marian Mirea ne-a mai declarat că, atunci când produc îngrăşăminte, combinatele folosesc gaze numai din producţia internă, la un nivel de 50-60.000 mc/oră. Dacă aceste combinate nu funcţionează, consumul se reduce la 3-4.000 mc/oră pentru menţinerea instalaţiilor. În acest caz, combinatele achiziţionează şi gaze din import, de două ori mai scumpe decât cele din producţia internă, conform cotei stabilite de ANRE (reglementatorul pieţei de energie).

În toamna anului trecut, Guvernul a hotărât ca marii consumatori interuptibili să poată achiziţiona numai gaze din producţia internă, până în octombrie 2010. Anul trecut, industria chimică a avut, potrivit statisticilor ANRE, aproape 20% din consumul naţional, respectiv 27 milioane MWh.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb