Comerţul global şi-a accelerat scăderea anuală în august

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 octombrie 2023

Comerţul global şi-a accelerat scăderea anuală în august
Călin Rechea

Volumul comerţului global şi-a accelerat scăderea anuală până la 3,8% în august 2023, cea mai mare din ultimii trei ani, de la 3,3% în luna precedentă, conform ultimului raport World Trade Monitor al institutului olandez CPB (vezi graficul). A cincea scădere anuală consecutivă a avut loc pe fondul unui avans lunar de 0,4%, după o scădere de 0,7% în luna anterioară.

Importurile globale şi-au accelerat scăderea anuală până la 5,3%, de la 4%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,4%, iar exporturile şi-au temperat scăderea anuală până la 2,3%, de la 2,6%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,1%.

Volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor emergente a scăzut cu o rată anuală de 0,9%, după o scădere de 3,1% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 1,5%, iar volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor avansate şi-a accelerat scăderea anuală până la 5,3%, de la 3,4%, în condiţiile unei noi scăderi lunare de 0,2%.

Importurile economiilor avansate şi-au accelerat scăderea anuală până la 6,6% în august 2023, de la 4,5%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,9%, iar exporturile au scăzut cu o rată anuală de 3,9%, după o scădere de 2,2% în luna precedentă, în condiţiile unui avans lunar de 0,5%.

La nivelul economiilor emergente, importurile au scăzut cu o rată anuală de 2,5%, după o scădere de 2,7% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 0,8%, in timp ce exporturile au crescut cu o rată anuală de 0,8%, după o scădere de 3,5% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 2,2%.

Schimburile comerciale ale Chinei au înregistrat o creştere anuală de 5,1% în august 2023, după o scădere de 1,5% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 4%. Exporturile celei mai mari economii din Asia au crescut cu o rată anuală de 5,5%, după o scădere de 4,8%, pe fondul unui avans lunar de 5,3%, iar importurile şi-au accelerat creşterea anuală până la 4,7%, de la 2,2%, în condiţiile unei creşteri lunare de 2,6%.

La nivelul economiilor emergente din Asia, exclusiv China, s-a înregistrat o accelerare a declinului anual al schimburilor comerciale, până la 8,5%, de la 7,4%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,7%. Volumul exporturilor a scăzut cu o rată anuală de 7,7%, după o scădere de 7%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,4%, iar volumul importurilor a scăzut cu o rată anuală de 9,1%, după un declin de 7,8%, pe fondul unui avans lunar de 0,1%.

Volumul schimburilor comerciale din Europa Centrală şi de Est şi din Comunitatea Statelor Independente (CSI) şi-a accelerat creşterea anuală în august 2023 până la 11,8%, de la 9,2%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,9%. Volumul exporturilor şi-a accelerat creştere anuală până la 17,5%, de la 11,4%, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,7%, iar importurile şi-au temperat creşterea anuală până la 4,7%, de la 6,2%, pe fondul unei scăderi lunare de 1,3%.

Indicele volumului schimburilor comerciale din zona euro şi-a accelerat puternic scăderea anuală, până la 6,1%, de la 2,6%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,2%. Importurile au scăzut cu o rată anuală de 7,5%, după o scădere de 3,2%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,4%, iar exporturile şi-au accelerat scăderea anuală până la 4,7%, de la 2%, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,8%.

Schimburile comerciale ale Statelor Unite au scăzut cu o rată lunară de 0,3%, după un avans de 1,7% în luna anterioară, pe fondul scăderii importurilor cu 1,6% şi a creşterii exporturilor cu 1,2%. Scăderea anuală s-a accelerat până la 1,2%, de la 0,6%, în condiţiile unei scăderi anuale de 0,1% a exporturilor şi a unei scăderi anuale de 2,1% a importurilor.

Volumul schimburilor comerciale ale Japoniei a scăzut cu o rată anuală de 6,1%, după o scădere de 1,1% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 4,9%. Exporturile au scăzut cu o rată anuală de 3,8%, după o creştere de 2% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 6,1%, iar importurile au scăzut cu o rată anuală de 8,2%, după o scădere de 3,8%, în condiţiile unei scăderi lunare de 3,6%.

Dinamica schimburilor comerciale din America Latină a fost influenţată mai ales de importuri. Acestea au înregistrat o nouă scădere anuală de 8,4%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%. Volumul total al schimburilor comerciale a înregistrat o scădere anuală de 4,8%, după o scădere de 5,6%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,6%, în condiţiile în care exporturile au scăzut cu o rată anuală de 1,2%, după o scădere de 2,8%, în urma unei creşteri lunare de 0,9%.

Datele institutului olandez CPB mai arată o creştere anuală de 0,4% a producţiei industriale globale în luna august 2023, după o creştere de 0,5% în luna anterioară, pe fondul unui avans lunar de 0,7%.

La nivelul economiilor dezvoltate, producţia industrială şi-a accelerat scăderea anuală până la 2,2%, de la 1,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4%.

Creşterea anuală la nivelul economiilor emergente a fost de 2,8%, după un avans de 2,4% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 1%, pe fondul unei stagnări lunare a producţiei industriale din Europa Centrală şi de Est, a unui avans lunar de 1,5% în China şi a unei creşteri lunare de 1,1% în economiile emergente din Asia, exclusiv China.

În timp ce producţia industrială din zona euro şi-a accelerat scăderea anuală până la 4,3%, de la 2% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,4%, producţia industrială din SUA a crescut cu o rată anuală de 0,1%, pe fondul unei stagnări lunare.

Ultimele estimări ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului arată o creştere cu 0,8% a schimburilor comerciale de mărfuri la nivel global în 2023, cu mult sub prognoza din aprilie 2023, care arăta o creştere de 1,7%. Prognoza OMC a rămas neschimbată pentru 2024 şi arată o creştere de circa 3,3% a schimburilor de mărfuri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Comerţul global şi-a accelerat scăderea",

    e absolut normal,

    la ce sanctiuni economice "destepte" sunt in vigoare 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb