Controversa legată de teza de doctorat a ministrului Lucian Bode continuă după ce au fost aflate concluziile Comisiei de etică a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. USR susţine că "furtul" este evident, ministrul afirmă că s-a lămurit situaţia. Fiecare defilează cu dreptatea lui.
Comisia a constatat că teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, are "abateri de la bunele norme de publicare", mai exact erori de citare şi unele fragmente plagiate: "Nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenţionat sau mai degrabă a derivat din necunoaşterea/neaplicarea tehnicilor de citare (...). Acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate". Fragmentele identificate ca având probleme de tip plagiat reprezintă 2,95% din teză. Hotărârea Comisiei de etică a UBB Cluj-Napoca a fost adoptată în urma unei sesizări privind abaterile de la etică în teza de doctorat a lui Lucian-Nicolae Bode, intitulată "Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual" şi susţinută în anul 2018, la UBB. Hotărârea publicată pe site-ul UBB precizează: "Comisia a analizat sesizarea privind teza de doctorat menţionată anterior exclusiv din perspectiva abaterilor de la etica în cercetare. Comisia NU a analizat teza de doctorat din punctul de vedere al calităţii sale, atribut care revine comisiei de susţinere a tezei de doctorat şi CNATDCU. Comisia a analizat exclusiv aspectele semnalizate extern prin sesizarea 1439/18.10.2022 şi cele care rezultă din Rapoartele antiplagiat iThenticate din 2018 şi Turnitin din 2022 iniţiate de UBB. În vederea asigurării dreptului la apărare într-o procedură administrativă, a fost solicitat şi punctul de vedere al domnului L. Bode, care l-a transmis în două documente, din 25.10.2022 şi 27.10.2022. Ele sunt analizate în raportul Comisiei de Etică".
Astfel, Comisia de etică a UBB a constatat "o serie de abateri de la bunele norme de publicare: (1) erori de citare şi (2) unele fragmente plagiate": "S-au reţinut ca existând fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării nr. 14390/18.10.2022, alte fragmente plagiate fiind identificate in urma analizei interne a UBB. Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95 %). Ţinând însă cont că textele originale din care s-au preluat fragmente plagiate sunt citate în text şi în referinţe (cu o excepţie), chiar dacă nu acolo unde trebuie şi/sau cum trebuie, nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenţionat sau mai degrabă a derivat din necunoaşterea/neaplicarea tehnicilor de citare (ex. utilizarea de ghilimele/bloc de text; citare acoperitoare etc.). Acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate". Totodată, în document se arată că, deşi au fost constatate "abateri de la etica cercetării", iar Comisia ar fi propus sancţiunea "avertisment scris" şi cea de corectare a tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, s-a stabilit că Lucian Bode nu face parte din categoriile prevăzute de lege împotriva cărora se poate aplica o sancţiune referitoare la încălcarea eticii universitare şi a bunei conduite în cercetare. "Întrucât domnul Bode nu deţine niciuna dintre calităţile de mai sus, Comisia constată ca deşi a identificat încălcări ale eticii în domeniul cercetării, nu poate dispune sancţiuni", scrie în hotărâre.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a salutat publicarea rezultatelor evaluării: "Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluării UBB în urma analizei asupra tezei mele de doctorat. Verdictul UBB: teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menţinut. Recent, UBB s-a pronunţat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările iniţiale ale tezei. În urma verificărilor, Comisia de etică a UBB mi-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puţin de 7 pagini (2,95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. În niciun moment nu mi-am însuşit ideile altora şi nici nu am dat impresia că-mi aparţin". Ministrul de Interne aminteşte că în rezoluţia conducătorului de doctorat din 23 septembrie 2018 şi în conţinutul raportului de similitudine se preciza că teza lui de doctorat nu conţine preluări neautorizate. De asemenea, adaugă Bode, Comisia de sociologie, ştiinţe politice şi administrative a CNATDCU, la 11 iulie 2019, a validat lucrarea în vederea emiterii ordinului de ministru: "Fragmentele identificate ca fiind problematice reprezintă aproximativ 1.923 de cuvinte din totalul de 65.000 de cuvinte ale tezei (2,95%). Prin procedura de verificare realizată în 24 octombrie 2022 nu s-au identificat elemente de noutate faţă de prima verificare a tezei realizată cu ocazia susţinerii tezei în anul 2018". Ministrul Afacerilor Interne a afirmat că nu rezultă cu certitudine intenţia vădită de încălcare a regulilor şi tehnicilor de citare academică, iar citarea eronată este considerată o deviere de la normele de redactare academică şi trebuie corectată: "Din respect pentru comunitatea academică, împreună cu editura, voi revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, cu toate că nu am această obligaţie legală".
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, îi cere demisia lui Lucian Bode sau, în caz contrar, revocarea acestuia din fruntea MAI, după concluziile Comisiei de etică. "Lucian Bode a plagiat. Avem confirmarea de la universitatea care i-a dat diploma. Aşteptăm demisia din Guvern", a scris Cătălin Drulă, iar dacă "Lucian Bode nu dovedeşte nici măcar acum, în faţa evidenţei, o fărâmă de onoare, USR solicită premierului Nicolae Ciucă să-l revoace de la conducerea MAI". Cristian Ghinea, care a iniţiat demersul de transcriere a tezei de doctorat a lui Bode, a reacţionat de asemenea şi aminteşte că Adrian Ivan, coordonatorul tezei continuă să aibă job şi la UBB şi la SRI: "Conform Comisiei de Etică a Universităţii Babeş-Bolyai, Lucian Bode a plagiat. Dacă era universitar, UBB îl putea sancţiona, zice decizia. Cum este ministru, trebuie să urmeze o demisie. Furtul este furt. Pe lângă plagiat, nivelul de gradiniţă al tezei pune Comisia UBB în situaţia de a preciza că nu a analizat calitatea tezei. E evidentă acolo o ruşine sănătoasă: ştim că e penibil nivelul, dar noi nu am analizat asta. Însă noua conducere a UBB nu poate ignora faptul că pe acest referat jenant scrie doctorat şi UBB. Coordonatorul Ivan continuă să aibă job şi la UBB şi la SRI. Astea nu sunt elemente de universitate care vrea în top european. Înţeleg că au de făcut curăţenie din urmă, dar când încep?". Având în vedere reacţiile, este evident fiecare dintre părţi este convinsă că are dreptate în această chestiune.
1. Si la Ciuca e la fel!
(mesaj trimis de Parere în data de 02.11.2022, 09:08)
Tot erori de citare si la Ciuca dar e atac politic electoral. Toate grijile de acuratete ale lucrarilor apar dupa ce persoanele promoveaza la guvernare.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2022, 13:34)
asa vor sa scape toti de acuzatia de furt si subminare a ec nationale si de tradare ; sintem prosti nu ticalosi si tradatori !