Comisia Europeană avertizează România că întârzierea reformelor pune în pericol fondurile din PNRR

R.S.
Politică / 20 martie

Comisia Europeană avertizează România că întârzierea reformelor pune în pericol fondurile din PNRR

Comisia Europeană a avertizat astăzi România că a rămas în urmă cu reformele pe care trebuie să le facă în schimbul fondurilor de redresare ale UE, iar deficitul său fiscal într-un an electoral aglomerat este îngrijorător, punând în pericol accesarea a miliarde de euro din PNRR, potrivit Reuters.

Până în prezent, România a primit aproximativ 9 miliarde de euro dintr-un pachet total de granturi şi împrumuturi în valoare de 28,5 miliarde de euro disponibile până în 2026 în cadrul mecanismului de redresare şi rezilienţă al UE (PNRR). Plăţile sunt condiţionate însă de o serie de reforme, inclusiv de schimbări fiscale, iar progresele României au stagnat, relatează Reuters.

România a trimis o a treia cerere de plată în decembrie, iar reprezentanţii Comisiei Europene se află la Bucureşti în această săptămână pentru a discuta despre obiectivele şi termenele nerespectate, notează sursa citată.

"A treia plată este întârziată faţă de unde ar fi trebuit să fim", a declarat Celine Gauer, directorul SG RECOVER din cadrul Comisiei Europene într-o conferinţă organizatră la Bucureşti. "Vedem că multe investiţii nu au început de fapt. Mesajul meu este unul de urgenţă", a subliniat ea, precizează Reuters.

La rândul său, Declan Costello, adjunct al şefului Direcţiei pentru afaceri economice şi financiare a Comisiei Europene, a declarat că Bruxelles-ul este foarte îngrijorat de situaţia fiscală a României. "Deficitul ar fi trebuit să fie corectat până anul acesta", a declarat Costello la aceeaşi conferinţă. "Vedem că toate tendinţele merg în direcţia greşită. În acest moment, mă aştept ca deficitul să fie mai aproape, dacă nu chiar peste 7% din PIB, în acest an", a declarat oficialul european, informează sursa citată.

România s-a angajat iniţial ca până în 2024 să îşi aducă deficitul bugetar sub plafonul de 3% din PIB stabilit de UE. Cu toate acestea, în prezent, estimările sunt că acest obiectiv ar putea fi atins abia în 2027, presupunând că nu vor exista modificări ale sistemului fiscal, conform sursei menţionate.

România, care se află sub incidenţa procedurii de deficit excesiv a UE din 2020, vizează un deficit de 5% din PIB în acest an şi colectează venituri fiscale de 27,5% din PIB, faţă de media UE de 41%, notează Reuters.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Destul de abrupta schimbarea de ton a Comisiei, normal, banii trebuie sa mearga spre Ucraina si cine nu si a facut temele pana acum va pierde fondurile PNRR. Pe fond ei au dreptate, pana acum ne au tolerat.

    1. Gaurile din agricultura trebuie sa ni le acopere ca le-am dat drumul la deseurile alimentare din ucraina, apoi este factura la energie compensata de peste 20 de miliarde, ca sa le facem pe plac cu energia verde. Anul asta sunt alegeri, de la anul scandal.

    pnrr...bali de pensii si salarii......taxe,impozite,acc ize- bani pt jaf.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb