Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere vizând deficienţele referitoare la monitorizarea poluării aerului, potrivit unui comunicat al instituţiei.
România nu a reuşit să creeze o reţea de monitorizare care să respecte standardele şi cerinţele UE în vederea îmbunătăţirii calităţii aerului, conform sursei.
Monitorizarea este o cerinţă fundamentală pentru verificarea conformităţii cu standardele UE referitoare la calitatea aerului, potrivit Comisiei Europene.
Legislaţia UE vizând calitatea aerului înconjurător impune statelor membre să evalueze calitatea aerului pe teritoriul lor şi să ia măsuri pentru a limita expunerea cetăţenilor la poluanţi.
Poluarea atmosferică reprezintă un risc semnificativ pentru sănătatea publică, provocând mai mult de 25.000 de decese premature pe an în ţara noastră, potrivit comunicatului.
Avertismentul include reţeaua de monitorizare a mai multor zone şi a principalilor poluanţi: dioxidul de sulf, dioxidul de azot şi oxizii de azot, pulberile în suspensie, plumbul, benzenul, monoxidul de carbon şi ozonul, arsenul, cadmiul, mercurul, nichelul şi hidrocarburile aromatice policiclice.