COMISIA EUROPEANĂ DESPRE ROMÂNIA: "Majoritatea criteriilor de performanţă au fost îndeplinite"

V.B.
Macroeconomie / 4 februarie 2014

Majoritatea criteriilor de performanţă stabilite pentru finele lunii decembrie 2013 au fost îndeplinite sau sunt aproape îndeplinite, a anunţat Comisia Europeană (CE) după ce o delegaţie a instituţiei a vizitat ţara noastră, împreună cu o echipă a FMI, pentru discuţii despre prima şi a doua evaluare, în programul economic sprijinit de Fond prin Acordul Stand-By, precum şi pentru actualizarea situaţiei programului preventiv cu UE privind balanţa de plăţi.

"S-a ajuns la un acord la nivel tehnic. Programul rămâne, în linii mari, în direcţia cea bună", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul CE.

Comisia remarcă faptul că, anul trecut, produsul intern brut (PIB) a crescut cu circa 2,8%, datorită exporturilor puternice, în timp ce cererea internă a rămas slabă.

Activitatea economică a fost susţinută în mare parte de o producţie industrială puternică şi de recolta bogată. Pentru acest an, se preconizează o creştere cu 2,2% a PIB-ului real, în timp ce pe plan intern cererea se va consolida datorită suportului acordat prin politicile publice, dar şi ca urmare a unei mai bune absorbţii a fondurilor europene şi a creşterii încrederii.

CE a apreciat inflaţia, "ajunsă la valori istorice minime", adăugând că indicatorul va scădea în continuare în prima jumătate a lui 2014, înainte de a reveni, în a doua jumătate a anului, în partea superioară a intervalului ţintit de BNR. Comisia mai preconizează ca deficitul contului curent va rămâne între 1 şi 1,5% din PIB, "contribuind astfel la poziţia externă puternică a României, care a ajutat ţara să depăşească recentele presiuni din pieţele emergente".

Autorităţile au aprobat un buget în concordanţă cu ţinta de deficit de 2,2% din PIB stabilită pentru anul 2014. Amânarea pentru încă o perioadă a implementării accizelor la carburanţi va fi compensată prin îngheţări pe partea de cheltuieli. Anul viitor, autorităţile intenţionează continuarea ajustării fiscale, pentru ca ţara noastră să îndeplinească obiectivul bugetar pe termen mediu - acela al unui deficit structural de 1% din PIB. În acelaşi timp, autorităţile vor permite noi creşteri aşteptate ale co-finanţării proiectelor sprijinite de Uniunea Europeană.

Politica monetară continuă să fie relaxată, ceea ce s-a tradus printr-o reducere considerabilă a ratelor de dobândă pe segmentul creditării, mai transmite CE. În combinaţie cu programele guvernamentale de garantare, acest lucru ar trebui să permită o revenire modestă a creditării în lei. În ciuda presiunilor legate de calitatea activelor, sectorul bancar dispune în continuare de "un capital confortabil", dar şi de lichidităţi şi rezerve de provizionare.

Pe de altă parte, a fost înregistrată o încetinire a progreselor în reducerea arieratelor companiilor de stat. Cu toate acestea, au fost demarate acţiuni corective, ce includ transferuri bugetare şi măsuri de restructurare. Urmează a fi definit un plan de acţiune pentru reducerea sustenabilă a arieratelor pe termen mediu.

"Beneficiind de experienţa succesului înregistrat de prima ofertă publică iniţială în cazul Romgaz, finalizarea ofertelor publice iniţiale în cazul altor trei întreprinderi de stat se desfăşoară conform planificării. Reforma cadrului de reglementare în sectoarele energie şi transporturi vor continua, ca şi procesul dereglementării preţurilor la gazul natural şi energie electrică, în concordanţă cu foile de parcurs convenite", se mai arată în comunicat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9722
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5831
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2983
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9672
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.0756

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb