COMISIA EUROPEANĂ:  Legislaţia electorală nu trebuie modificată cu mai puţin de un an înaintea alegerilor

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 4 martie 2020

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Comisia Europeană nu susţine modificările pe care guvernul Orban a dorit să le facă legislaţiei electorale cu mai puţin de un an înaintea alegerilor locale şi parlamentare, se arată în răspunsul pe care Ursula von der Leyen, preşedintele instituţiei europene, l-a trimis către preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, în urma unei sesizări formulată de către acesta cu privire la ordonanţele de urgenţă privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi alegerile anticipate.

Ursula von der Leyen susţine că "democraţia şi statul de drept sunt valori fundamentale ale Uniunii Europene", iar "stimularea democraţiei şi întărirea statului de drept în Uniunea Europeană reprezintă priorităţi cheie ale mandatului meu".

În răspunsul trimis de preşedintele Comisiei Europene se arată: "Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei recomandă în Codul de Bune Practici în Materie Electorală că elementele fundamentale ale legilor electorale, în particular procedura sistemului electoral, componenţa comisiilor electorale şi delimitarea circumscripţiilor electorale, nu ar trebui să fie modificate cu mai puţin de un an înainte de alegeri sau ar trebui să fie prevăzute în Constituţie sau într-un act normativ de nivel superior".

Cu toate acestea, Ursula von der Leyen nu a uitat de modificările pe care PSD le-a făcut prin ordonanţe de urgenţă în perioadă 2018-2019, ani în care social-democraţii şi cei de la ALDE nu luau în considerare avertismentele venite de la Bruxelles.

"Cu privire la situaţia din România, între noiembrie 2018 şi mai 2019, Comisia a ridicat de câteva ori îngrijorări cu privire la statul de drept, inclusiv referitor la procesul legis­lativ. Un element important în acest proces este încurajarea funcţionării mecanismelor de checks and balances (separare a puterilor în stat). (...) În ceea ce priveşte situaţiile particulare pe care le-aţi menţionat în scrisoare, se pare că mecanismele de checks and balances, şi în special instituţii notabile ale procesului constituţional şi legislativ au adresat îngrijorări", susţine preşedintele Comisiei Europene.

În plus, Ursula von der Leyen avertizează că instituţia pe care o conduce "continuă să monitorizeze progresele din România cu privire la reforma judiciară şi lupta împotriva corupţiei în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare" şi susţine că "a fost asigurată de angajamentul României de a relua procesul de reformă şi de a îndeplini recomandările stabilite de Comisie, astfel încât să poată fi reluate procedurile de închidere a Mecanismului de Cooperare şi Verificare".

Amintim că preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a transmis o scrisoare către preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la începutul lunii februarie prin care susţinea că Guvernul Orban a adoptat o serie de ordonanţe de urgenţă care nu respectă legislaţia în vigoare şi cerea ajutorul instituţiilor europene pentru această problemă.

"Această situaţie nu s-a întâmplat niciodată în România în ultimii 30 de ani şi reprezintă un precedent care trebuie oprit. Acesta este motivul pentru care implicarea şi reacţiile dumneavoastră sunt extrem de valoroase şi sunt necesare în acest moment. Moţiunea de cenzură încheiată cu succes împotriva guvernului nu este suficientă şi, din păcate, Parlamentul nu poate anula ordinele adoptate recent. Se pare că nici modificările Ministerului Justiţiei nu au fost luate în considerare, în ciuda faptului că astfel de schimbări nu ar trebui să se producă cu câteva luni înainte de alegeri", susţinea Marcel Ciolacu în scrisoarea transmisă preşedintelui Comisiei Europene.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. CCR aici +'afară' Comisia de la Veneția și Ursula de Bruxelles ne procopsesc cu primari roșii în localitățile țării noastre. Acei primari PSD +alDE puși în scaune de /cu pomeni electorale +ajutoare sociale ne-meritate pentru PUTori + promisiuni și " uriașe minciunele" aruncate simpatizanților ciumei roșii creiere-bine-spălate, colmatate cu ideologie roșie.

    1. Anunț.! Cei care au pus umărul~ CU VOTUL ~ la împingerea țării pe marginea prăpastiei, la coada Europei în aproape toate domeniile, rușinea... nu numai a acestui continent.. vă rog.! Tăceți! . Plângeți, dar să nu mai udați randafirii.!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb