Comisia Europeană propune,astăzi, planul de relansare economică

A.D.
Politică / 27 mai 2020

Comisia Europeană propune,astăzi, planul de relansare economică

Franţa şi Germania au anunţat că vor strânge 6 miliarde euro de pe pieţele fnanciare pentru ca planul de redresare în urma crizei de coronavirus să funcţioneze. Din acel moment liderii au început să conteste sau să susţină planul celor două state, relatează G4media.ro

Preşedintele francez Emmanuel Macron vede acest plan drept "o reală schimbare a filosofiei ". Prin intermediul acestui plan, Comisia Europeană ar fi urmat să împrumute bani din partea întregii Uniuni Europene şi să aloce fonduri celor mai grav afectate regiuni şi sectoare de activitate. Cancelarul german Angela Merkel a declarat: "Un stat naţional nu are niciun viitor dacă rămâne singur", iar ministrul german de finanţe, Olaf Scholz, a evocat testamentul lăsat de părintele finanţării din SUA, Alexander Hamilton, care, prin programul său potrivit căruia guvernul federal urma să preia datoriile acumulate de fiecare stat în parte, a ajutat SUA să devină un adevărat stat politic unitar.

Astăzi, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va căuta să transforme acest demers considerat drept o revoluţie pentru UE, într-un plan detaliat care necesită sprijinul celorlalte 25 de state membre. Documentul prezentat de ea ar urma să cuprindă două părţi: un buget refăcut pentru perioada 2021 - 2027, care să acopere şi gaura provocată de Brexit, ajunsă la 10 miliarde de euro anual, precum şi un plan de redresare menit să scoată economiile Europei din ceea ce se spune că ar fi cea mai gravă criză începând din anul 1930, de pe vremea Marii Depresiuni. Cheltuielile vor pune accentul pe Acordul Verde European, un plan anterior crizei provocate de coronavirus care vizează pericolul provocat de schimbarea climei, precum şi pe impulsionarea tehnologiei şi cercetării în domeniul digital, susţine sursa citată.

Dalia Grybauskaite, preşedintă a Lituaniei între anii 2009 - 2019, afirmă că, pentru UE, planul Merkel-Macron consituie un "pas inevitabil", dată fiind amploarea actualului şoc economic.

Alexander Stubb, fost premier al Finlandei, nu este tocmai convins de comparaţia cu Hamilton - "Am impresia că unii se bazează puţin cam mult pe plan, şi mai puţin pe realitate", a spus el, calificând planul franco-german "o iniţiativă plină de semnificaţii" şi, "simbolic vorbind, o modalitate foarte grăitoare de a portretiza solidaritatea", citează G4media.ro.

Declaraţia făcută de Merkel şi a lui Macron a reprezentat o surpriză chiar şi pentru colegii de partid ai cancelarului, întrucât mulţi dintre ei priveau cu suspiciune propunerea iniţială a doamnei Von der Leyen vizând fondul de redresare după criza coronavirusului.

Dar doamna Merkel avea în favoarea sa trei factori de natură internă: faptul că modul în care guvernul său a gestionat pandemia a dus la creştere istorică în sondaje a popularităţii sale, în timp ce partidul care s-a opus cel mai ferm oricărei forme de ajutor la nivel paneuropean, partidul de extremă dreaptă AfD (Alternativa pentru Germania) a ajuns să fie măcinat de lupte intestine, precizează sursa.

Nu toţi observatorii doamnei Merkel cred că fondul de redresare ar însemna o politică de cotitură, iar aliaţii cancelarului din propriul partid s-au grăbit să le semnaleze conservatorilor în ale fiscului că fondul de redresare va purta amprenta caracteristică a CDU, prin obligaţiuni cu termen-limită de scadenţă, adaugă G4media.ro.

Jana Puglierin, care conduce birourile din Berlin ale Consiliului European pentru Relaţii Externe, a declarat că, dacă a existat un moment în care Angela Merkel s-a răzgândit acceptând să se implice şi mai mult în difuzarea greutăţilor, atunci acel moment a fost în ziua de 5 mai, când Curtea Constituţională din Karlsruhe a contestat legalitatea unui program prin care Banca Centrală Europeană ar fi urmat să cumpere obligaţiuni.

Sursa precizează că la scurt timp după ce Merkel şi Macron şi-au făcut declaraţiile, "cei patru economi' din UE, au relatat că au alte planuri.La sfârşitul săptămânii trecute, Austria, Danemarca, Olanda şi Suedia au dezvăluit că susţin un fond de redresare bazat pe nişte credite care "să nu ducă la o reciprocitate a datoriilor".

Totodată, unii beneficiari de pe urma fondurilor UE consideră că banii vor fi mai degrabă direcţionaţi spre sud decât spre est. Premierul ceh Andrej Babis a declarat în presa naţională că "ar fi nedrept să fii penalizat pentru că ai avut succes", el referindu-se astfel la numărul redus de cazuri de coronavirus din ţara sa.

Deschiderea jocurilor lansează perspectiva unui nou blocaj cu privire la euro, dar totuşi, dna Grymbaskaite, care este o veterană a reuniunilor pe tema crizelor din UE, este convinsă că se va ajunge la un compromis. Ea a spus că, începând din luna februarie, când liderii nu s-au înţeles în privinţa bugetului pe şapte ani, s-a semnalat o schimbare importantă. "Germania s-a oferit să acopere o bună parte din bani ca să salveze economia europeană. Nici mai mult, nici mai puţin... Cum poţi bloca aşa ceva?", citează G4media.ro.

Stubb, care a fost ministru de finanţe al ţării sale şi care a participat la multe reuniuni pe tema salvării bugetare, se aşteaptă şi el la un compromis, dar care nu va mulţumi pe deplin nici Nordul, nici Sudul, nici Estul. El consideră că este vorba despre o poveste europeană clasică, o poveste care apare după un şir de crize şi după haos şi care se sfârşeşte prin "soluţii nu tocmai optime".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb