Comisia Europeană (CE) vrea să le impună celor 27 de state să reducă cu 30% - deşeurile alimentare ale magazinelor, restaurantelor şi gospodăriilor din Uniunea Europeană (UE) , până în 2030, informează news.ro.
Potrivit unor date Eurostat, UE a generat în 2020 aproximativ 131 de kilograme de deşeuri alimentare pe locuitor - reprezentând o pierdere totală estimată la 132 de miliarde de euro. Astfel, aproximativ o zecime din hrana gospodăriilor, restaurantelor şi magazinelor ajunge să fie aruncată.
"O risipă la această scară, în timp ce 30 de milioane de europeni pot mânca o masă de calitate doar o zi din două, iar foametea se intensifică în lume, este pur şi simplu inacceptabilă", subliniază vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Totodată, fiecare stat ar urma să reducă cu 10% deşeurile în industria agroalimentară - producţie şi procesare -, printr-o consolidare a strategiilor acestui sector, în vederea unei valorizări a produselor secundare (subproduse).În schimb, sectorului agricol nu i se stabileşte niciun obiectiv, acesta fiind supus riscului culturilor şi susceptibil să folosească deşeuri ca îngrăşăminte sau la producerea biogazului. În vederea atingerii acestor obiective - cu caracter constrângător - statele membre UE vor putea recurge la programe de prevenirea risipei la libera alegere, adaptate sistemelor lor agroalimentare şi tipului de bucătărie. Această iniţiativă ia ca punct de referinţă primul exerciţiu de colectare de date privind risipa alimentară în UE în 2020, după o metodologie armonizată şi recurgând la eşantioane reprezentative în vederea măsurării deşeurilor menajere.
În 2020, peste jumătate dintre deşeurile alimentare generate în UE proveneau de la gospodării (70 de kilograme pe locuitor), iar 20% de la industria alimentară (26 de kilograme pe locuitor).