COMISIA PENTRU COMUNITĂŢILE DE ROMÂNI DIN AFARA ŢĂRII: Persoanele care obţin cetăţenia spaniolă nu ar trebui să renunţe la cea română

Elena Deacu
Politică / 24 februarie 2015

Deputaţii Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării solicită sprijin diplomatic pentru ca românii care dobândesc cetăţenia spaniolă să nu mai fie obligaţi să renunţe la cea română, arată un comunicat al Comisiei remis redacţiei.

În cadrul unei vizite parlamentare la Madrid, o delegaţie a Comisiei pentru comunităţile de români de pretutindeni a avut ieri o întâlnire de lucru cu Excelenţa Sa Ion Vîlcu, Ambasadorul României în Regatul Spaniei.

"În calitate de şef al delegaţiei parlamentare, i-am solicitat oficial Excelenţei Sale Ambasadorul Ion Vîlcu să sprijine, prin acţiuni diplomatice, armonizarea legislaţiei spaniole în sensul în care românii care au dobândit cetăţenia spaniolă să-şi poată păstra şi cetăţenia română", a declarat deputatul PNL Mircea Dolha, şeful delegaţiei parlamentare a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Potrivit domniei sale, în prezent, legea spaniolă nu permite acest lucru, "iar mulţi conaţionali de-ai noştri îşi doresc foarte mult păstrarea cetăţeniei cu care s-au născut. În altă ordine de idei, au existat discuţii consistente privind adoptarea metodologiei de alegere a delegaţilor la prima ediţie a Congresului Românilor de Pretutindeni din acest an".

În cadrul întâlnirii avute la sediul Ambasadei României la Madrid, deputaţii români au cerut reprezentanţilor diplomatici sprijinul pentru iniţierea unui proiect legislativ privind statutul românilor de pretutindeni. "Cu o vastă experienţă în acest domeniu, Regatul Spaniei este un model pentru modul în care sunt reprezentate şi apărate interesele cetăţenilor spanioli din afara graniţelor. Am apreciat cu toţii că un studiu al legislaţiei spaniole în vigoare şi chiar preluarea unor măsuri de protecţie a cetăţenilor din Diaspora vor fi foarte benefice şi utile în demersurile ţării noastre de a implementa legi coerente şi benefice pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării", a mai spus Mircea Dolha, vicepreşedinte al Comisiei de resort din Camera Deputaţilor.

Delegaţia parlamentară aflată zilele acestea la Madrid este formată din deputatul Mircea Dolha - şeful delegaţiei şi vicepreşedinte al Comisiei, Mihai Deaconu (PP-DD) - membru, Aurelian Mihai (PNL) - membru şi Eugen Tomac (neafiliat).

Astăzi, parlamentarii români se vor deplasa la sediul Guvernului Comunităţii Madrid, loc unde, începând cu ora 11.30, este programată o întâlnire cu dl. Gonzalo Ortiz Lazaro, director general pentru imigraţie în cadrul Guvernului Comunităţii Madrid. Va urma, de la ora 13.00, la sediul Congresului Deputaţilor, o întrevedere cu dl. Joe Eugenio Azpiroz Villar, preşedintele Comisiei pentru muncă şi securitate socială din Congresul Deputaţilor, însoţit de membri ai Comisiei.

Programul vizitei parlamentare se va încheia azi, cu o întâlnire cu Preasfinţitul Timotei Lauran, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Spania şi Portugalia, urmând ca, a doua zi, miercuri, 25 februarie, delegaţia să se întoarcă în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb