Comitetul Basel: Băncile trebuie să evalueze dacă au rezerve pentru inundaţii şi incendii

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări #Mediu / 17 noiembrie 2021

Comitetul Basel: Băncile trebuie să evalueze dacă au rezerve pentru inundaţii şi incendii

Băncile din întreaga lume ar trebui să pună controalele asupra riscurilor financiare legate de schimbările climatice în centrul preocupărilor Consiliilor lor de Administraţie şi ar trebui să evalueze dacă rezervele lor de capital fac faţă în cazul unor inundaţii, incendii şi a scăderii bruşte a preţurilor activelor, susţin autorităţile de reglementare bancară, transmite Reuters, conform Agerpres.

În ultimul timp au sporit presiunile asupra băncilor pentru ca acestea să aibă un rol mai activ în a ajuta până în 2050 tranziţia economiilor mondiale spre reducerea emisiilor şi a-şi construi propriile sisteme de apărare faţă de un declin brusc al valorii creditelor companiilor şi a altor active.

Comitetul Basel de supervizare bancară din economiile G20 şi alte ţări au propus marţi primul set de principii pentru a face faţă riscurilor legate de climă. Deja băncile centrale au început să deruleze teste de stres legate de riscurile climatice.

Dar până acum solicitările activiştilor de mediu de a impune cerinţe suplimentare de capital băncilor care finanţează proiecte de combustibili fosili au fost respinse de autorităţile de reglementare.

Conform principiilor propuse de Comitetul Basel, băncilor li se cere să cuantifice riscurile climatice şi să aibă mijloace de control pentru a le atenua.

Băncilor li se cere să dezvolte şi să implementeze procese de înţelegere şi evaluare a potenţialului impact al schimbărilor climatice asupra strategiei şi afacerilor lor.

Şi Banca Centrală Europeană le-a cerut creditorilor din zona euro să estimeze riscul cu care s-ar putea confrunta din cauza schimbărilor climatice, atât la operaţiunile lor de împrumut cât şi la cele de tranzacţionare, când vor fi derulate anul viitor testele de stres.

Băncile vor trebui să previzioneze cum va evolua bilanţul lor în următorii 30 de ani, precum şi orice pierderi cu care s-ar putea confrunta în tranziţia spre o economie mai sustenabilă, conform metodologiei publicate de BCE. De asemenea, instituţia din Frankfurt le-a cerut băncilor să evalueze impactul teoretic al "creşterii semnificative" al preţului emisiilor de carbon în următorii trei ani.

În testele de stres, care vor fi derulate în perioada martie-iulie 2022, BCE va face cea mai cuprinzătoare analiză a modului în care băncile ar putea fi afectate de politicile de atenuare a schimbărilor climatice şi de fenomenele meteo extreme. Exerciţiul, parte a unei revizuiri mai ample a modului în care băncile gestionează riscurile climatice, include, de asemenea, întrebări privind nivelul veniturilor generate de bănci din industrii cu emisii puternice de carbon, precum şi volumul emisiilor pe care ele îl finanţează.

Recent, Banca Centrală Europeană a dat publicităţii rezultatele primului test de stres privind efectele climei asupra economiei, în care se arată că eşecul introducerii unor politici care să reducă schimbările climatice ar putea afecta semnificativ economia europeană până la finalul secolului.

Dacă nu sunt adoptate reglementări, iar ca rezultat dezastrele naturale devin mai frecvente şi mai severe, PIB-ul regiunii ar putea scădea cu 10% până în 2100 comparativ cu scenariul în care guvernele acţionează, avertizează BCE. Instituţia apreciază că şi o tranziţie necontrolată la o economie mai sustenabilă ar fi mai puţin costisitoare decât dacă nu se acţionează deloc.

"Fără politici către tranziţia la o economie mai verde, riscurile fizice vor creşte în timp. Ele vor creşte neliniar şi, din cauza caracterului ireversibil al schimbărilor climatice, această creştere va continua în timp. Este esenţială o tranziţie graduală şi timpurie", a apreciat vicepreşedintele BCE Luis de Guindos.

BCE face presiuni asupra companiilor şi băncilor să înţeleagă şi să gestioneze ameninţările climatice şi posibilitatea ca firmele poluatoare să fie eliminate de pe piaţă.

Portofoliile cele mai vulnerabile la riscurile climatice sunt cu 30% mai probabil să intre în incapacitate de plată în 2050, comparativ cu 2020, fără un scenariu de tranziţie la o economie mai sustenabilă. De asemenea, marile bănci deţin o expunere de peste 50% la companii extrem de vulnerabile la riscurile climatice decât băncile mai mici, apreciază BCE.

Băncile din ţări din sudul Europei, precum Grecia, Cipru, Portugalia, Spania şi Malta sunt semnificativ mai expuse la companiile care se confruntă cu riscuri fizice ridicate.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. PAI , STAI ASA , CA NU INTELEG UN LUCRU !!! CE TREABA AU BANCILE , CU INCENDIILE SI CU INUNDATIILE ??? CE , ELE SANT SOCIETATI DE ASIGURARI ??? TREBUIE SA FACA PROVIZIOANE PENTRU ASTA ??? TREABA BANCILOR ESTE SA DEA CREDITE , SI PUNCT !!! DE CAND ASIGURA ELE ??? ATUNCI , DE CE MAI EXISTA ALLIANZ , S-AU ALTELE , S-AU ALTELE ??? DACA O BANCA ARE SI O SOCIETATE DE ASIGURARI , E TREABA SOCIETATII , NU A BANCII , CA SA REZOLVE CE E DE REZOLVAT !!!!!!!!!!!!!NU E NORMAL ASA ??? ORI S-AU SCHIMBAT LEGILE ???

    PAI , STAI ASA , CA NU INTELEG UN LUCRU !!! CE TREABA AU BANCILE , CU INCENDIILE SI CU INUNDATIILE ??? CE , ELE SANT SOCIETATI DE ASIGURARI ??? TREBUIE SA FACA PROVIZIOANE PENTRU ASTA ??? TREABA BANCILOR ESTE SA DEA CREDITE , SI PUNCT !!! DE CAND ASIGURA ELE ??? ATUNCI , DE CE MAI EXISTA ALLIANZ , S-AU ALTELE , S-AU ALTELE ??? DACA O BANCA ARE SI O SOCIETATE DE ASIGURARI , E TREABA SOCIETATII , NU A BANCII , CA SA REZOLVE CE E DE REZOLVAT !!!!!!!!!!!!!NU E NORMAL ASA ??? ORI S-AU SCHIMBAT LEGILE ???

    :) orice banca intreaga la cap are asigurarile facute pe orice.... de la cash-ul din sucursale pana la asigurarile pe cladirile aflate in proprietatea bancii ... e strategie de baza in managementul riscului sa il externalizezi catre o terta parte (asigurator) ...

    .... asta doar daca... ne referim la termenul comun, propriu al expresiei...  

    SAU DOMNII RESPECTIVI SE REFEREAU METAFORIC LA REZERVE PENTRU INUNDATII SAU INCENDII ? :))

    inundatii de la lacrimile debitorilor .... si incendii de la sticlele incendiare ale debitorilor furiosi ?!?!? Poate.?....  

    1. Foarte haios commentu! Subtil, rasat si la subiect. Pour les connoisseur.

      Keep up the good work! 

    aurul (cotatia) a repornit la deal! (asa cum am tot anuntat) de aici in colo nu o sa mai atinga cotatiile trecute (exprimate in nominal) decat la un alt ciclu lung financiar al romaniei. (peste alte 2-3 generatii).

    Iar despre Banci: nu cred ca despre inundatii si incendii este in REALITATE vorba ci despre "banii" FURIOSI ce tot fug din conturi (fie prin creditare speculativa fie prin socatere efectiva din depozite). 

    Sa nu zica cineva ca nu am anuntat: Pentru Romania > Rata de Economisire ca porocent din GDP este in SCADERE (cadere libera din 2015).... 

    Va rog Frumos domnii Bancheri sa Acordati o Mare Atentie la acest indicatori Ciclic Comportamental suprapus peste generatiile de oameni! 

    Acest Indicator Pentru Romania A anuntat in peste 100 de ani fiecare Criza Severa Economica (pentru Romania)... Acest Indicator a anunta marea Criza din 33....marea criza din 52 marea Criza din 92 .... si marea criza din 2007... (mare - in sens de impact social mare de destabilizare balante comerciale si deplasari severe de comercianti/afaceristi/investi tori/active/capitaluri/rute comerciale). 

    Acest indicator este pe MINIME Premergatori unei mari instabilitati economice-sociale-militare!!!  

    Cand Rata de Economisire a unei Natii Atinge minime = Increderea Reala a Oamenilor de "rand" scade accelerat in raport foarte direct cu: guvernele /bancile si afacerile = adica se pierde accelerat increderea in Bani-afaceri-politic-guvern... etc.. Oamenii devin Paranoici (vedeti nebunia generata de presa in raport cu covid ce a dat impuls mega-extra aberant de scoatere bani de la saltea si directionare in "orice"... orice: mancare achizitionata impulsiv, investitii impulsive, bule lemn,,,bulefier, bule cupru ... bule curent...gaze... o nebunie totala -pe moment). 

    Pentru Romania Acest indicator a mai fost suprapus scand au fost intalnite anumite variatii in valurile generatiilor: apar copii noi + parintii lor + bunicii + cativa strabunici .... aceste varfuri suprapuse dau intensitatea cea mai mare ECOMOMIC-SOCIAL-Guvernamental! !! -se numeste BOOMul total al GENERATIILOR!!!! intalnit /repetat intre: 70-89 socul de rupere propagat in 82... 21-37 socul de rupere propagat in 27... iar din 2015 prezent ne aflam in alt Boom al Generatiilor!!! 

    Aceste Boomuri se vor Plia extraordinar de bine si pe CRESTEREA din trendul lung (in termeni reali) a veniturilor exprimate in valuta internationala REZERVA PRIMA (cazul nostru dolari) impartit la Rata inflatie Compus: o sa dea in termeni reali o urcare si o coborare la zeci de ani!! 

    La coborare Guvenul este fortat sa dilueze banii interni in raport cu valuta prima externa - este fortat sa salte cotatia la Aur (exprimata in nominal)... piata locala incepe sa "produca -munceasca" real in scadere pana uzeaza capacitatile interne (de inovatie-dezvoltare-consum-exp ort). 

    Astazi ROMANII au aTINS DINOU puterea MAXIMA DE CUMPARARE IN RAPORT TOTAL CU BUNURILE SI SERVICIILE TRANZACTIONATE (aceasta putere o sa mai tina ceva ani.. dar o sa se diminueze... in raport cu valul generatiilor). 

    De aici o sa apara discutii cum ca "carnea"... etc...produsele "marketate" in etc ambalaje nu se vor mai putea sustine sideci produsele vor intra iar in ciclul de "vrac" mai mare ca ciclul actual de "cu bucata". 

    Romania a mai cunoscut asemenea boomuri Sociale-de consum...  

    In anii 20-30 romania se afla in Boom... in ani 70-80 romania se afla in Boom... boomurile maxime ale generatiilor...teritoriul Romaniei (si vechin apropiat) se afla in boom maxim in 1890-1900 (urmat de mari socuri si restructurari pana in 1918). 

    Vechea generatie urmeaza sa moara si o sa ia cu ei: cunostinte vechi, comportamente alimentare, comportamente sociale, idologice, culturale, comportamente cu impact economic, comportamente specifice nizelor economice-tehnologice-etc ocupate de ei... 

    Vechea generatei Moare si odata cu ea Si INDUSTRIA /etc RESPECTIVA.... 

    Urmeaza Soc ECONOMIC SEVER dupa acest ZAHAR FINAL ECONOMIC! 

    Domnul Isarescu ar face bine sa pregateasca rapoartele si sa avertizeze mediul respectiv de afaceri/investitori. 

    In 10 ani Consumul o sa tinda spre MINIME...se va sta o perioada buna iar pe minime... 

    Dar pana tinde consumul iar spre minime... este inca de propagat consum foarte mare (inceput din 2018) in piata.... se observa destul de bine dupa viteza "banilor/creditului" cum se deplaseaza in etc lucruri in piata. 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. " Sa nu zica cineva ca nu am anuntat: Pentru Romania > Rata de Economisire ca porocent din GDP este in SCADERE (cadere libera din 2015)....

      Va rog Frumos domnii Bancheri sa Acordati o Mare Atentie la acest indicatori Ciclic Comportamental suprapus peste generatiile de oameni! "  

      maestre, depozitele cresc atat nominal cat si ca raport credite/depozite care scade si tot scade (adica se aduna mai multe depozite decat se dau credite).  

      concomitent PIB (indiferent de sursa cresterii) tot creste - de aici iluzia ca depozitele ar avea o anume evolutie la care te referi tu ....  

      dar nominal ele cresc, chiar agresiv as zice!  

      p.s. eu mai degraba as recomanda oamenilor sa isi scoata depozitele ca nu cumva sa nu mai aiba acces la bani cand va deveni agresiva utilizarea certificatului verde peste tot (inclusiv banci) 

      Se aduna depozite in nominal!

      Rata de Economisire ca procent din GDP este in cadere Libera!!! 

      Eu nu stiu ce grafic urmaresti. 

      Ca pe moment (t2 2020 si 2021) a urcat putin ... stai fara grija ca o sa se tranteasca... asa cum e dat trendul si ciclul... 

      Rata de economisire ca procent din GDP cade pentru ROMANIA!! 

      Si nu o spun eu!! 

      Depozitele ca sunt in SCADERE NET PE NET!!! 

      Adica "Banii/creditul" creat se invarte mai mult in piata!!! iar randamentele accelerate ce se intorc iar in sistemul financiar (prin dizolvare si creare concomitenta a cltor capacitati de productie) ofera iluzia depozitelor in crestere!!! 

      Nu sunt DEpozite sunt rezerve "financiare" injectate de banca centrala!!! 

      Dobanzile cad nu ca populatia are in realitate depozite! 

      Ci bancile au rezerve financiare (injectate prin repo si shadow banking) ce se crediteaza accelerat in existenta. 

      Vedem cand rata de formari capital brut formeaza bula... si imediat dupa prabusirea ei... cum o sa stam. 

      Pe moment e "crestere" eu cand zic cadere libera.. am specificat ca ciclu din 2015 -2014... e in cadere. 

      Pariul urmator este: 

      Creste gdpul prin scadere rata de economisire ca procent din gdp sau urmeaza sa cada gdpul crescand rata de economisire ca procent din gdp? 

      Din ce politica economica va... cred ca se insista mult pe "stagflatie" din ascendentul economic... deci pe moment creste rata de economisire ca procent din gdp asa cum gdpul a stagnat pe platou din 2018!!! (vorbesc de cel liniar nu procentual) 

      Formarea bruta de capital incepe sa urce... pe urma o sa vedem ce face gross outputul romaniei... incepe sa apara saturatie de stocuri in unele nise / industrii... vedem.. 

      semnat comenturi "cretine" 

      Gross fixed capital formation (GFCF), also called "investment" -- up and up ... intrebarea se pune cu ce cost?

      Raspuns: cost viitor in "devalorizare" banii din saltea! 

      Sa nu ne mire 1 kg de carne 100 lei!!!  

      Depozitele populatiei sunt net pe minus in raport cu pidamidarea banilor /creditului aflat real in circulatie! 

      semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb