Deşi fermierii susţin că până în prezent sunt 140.000 de hectare irigate, Iulian Bucătaru, director general adjunct Infrastructură în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), a declarat că avem, de fapt, 318.000 de hectare irigate şi în curs de irigare (n.r. sunt proiecte în derulare pentru realizarea infrastructurii de irigaţii).
Domnia sa a precizat: "În cele aproximativ 320.000 de hectare irigate, bineînţeles că sunt incluse şi proiectele aflate în derulare, multe fiind în curs de finalizare. Sigur că sunt foarte multe lucruri de făcut în sectorul irigaţiilor. Totuşi, să nu uităm că înainte de 1989 aveam 3 milioane de hectare irigate".
Iulian Bucătaru a continuat prin a spune că în prezent sunt în derulare 136 de proiecte privind irigaţiile, care valorează 120 milioane de euro, iar finanţările pentru acest tip de proiecte vor continua.
Potrivit domniei sale, nu există un declin al sectorului agricol din ţara noastră care să persiste în ultimii ani, amintind că, exceptând acest an, când a fost secetă, agricultura şi-a sporit ponderea în PIB.
Oficialul AFIR a subliniat: "Am fost oarecum provocat de antevorbitorii mei, care vorbeau de o lipsă de implicare, de declin în agricultură care să persiste. Nu ştiu la ce s-au referit, pentru că, după părerea mea, avem o problemă de statistică. Lucrurile nu stau chiar aşa. În ultimii ani, cu excepţia celui în curs care a fost afectat de secetă, lucrurile s-au îmbunătăţit remarcabil. Să nu uităm că venim după criză, după o perioadă în care şi în celelalte sectoare au fost probleme. Am avut discuţii privind mai multe probleme cu care se confruntă fermierii, nu doar pe zona de infrastructură pentru irigaţii, deci nu se pune problema că nu a fost dorinţă de implicare din partea Ministerului Agriculturii".
Domnia sa a mai declarat că Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 oferă fonduri importante pentru refacerea sistemului secundar de irigaţii şi că nu sunt condiţii de eligibilitate modificate radical faţă de perioada 2007-2020.
Iulian Bucătaru a ţinut să menţioneze că există o preocupare pe zona de eficientizare a utilizării apei, spunând însă că nu se poate vorbi de acest pas până nu va fi bine pus la punct planul de management al bazinelor hidrografice.
Oficialul AFIR şi-a exprimat speranţa ca, pe viitor, organizaţiile de udători să adere în cât mai mare măsură la federaţii, pentru a eficientiza utilizarea apei pentru irigaţii şi reducerea costurilor acestei infrastructuri.