CONFERINŢA "AGRI-BUSINESS PE PROFIT" - EDIŢIA A III-A / MINISTRUL AGRICULTURII DANIEL CONSTANTIN: "Viitorul Guvern va putea aloca anual bani pentru irigaţii"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 14 octombrie 2015

"Viitorul Guvern va putea aloca anual bani pentru irigaţii"


Este securizată finanţarea infrastructurii principale de irigaţii pe următorii cinci ani

----------------

Actualizare 20:00 Deputatul George Scarlat: "PNL insistă ca ministrul Agriculturii să publice lista investiţiilor pentru anul 2016"

După ce legea irigaţiilor fost votată în Parlament, deputatul liberal George Scarlat insistă ca ministrul Daniel Constantin să publice lista investiţiilor propuse pentru anul 2016, "aşa cum a promis în nenumărate rânduri în cadrul Comisiei şi s-a angajat în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor", potrivit unui comunicat remis redacţiei de deputatul liberal.

Acesta transmite: "Suntem cu toţii conştienţi că este nevoie mai mult ca oricând de un act normativ clar, care să reglementeze pe termen mediu şi lung sectorul îmbunătăţirilor funciare. Am discutat, amendat timp de câteva luni această lege în cadrul şedinţelor Comisiei de agricultură, silvicultură şi industrii specifice a Camerei Deputaţilor şi subcomisiei, împreună cu reprezentanţi ai fermierilor, şi ieri am şi votat-o!

Este adevărat că acum două săptămâni, noi, deputaţii liberali ne-am abţinut de la votul acestei legi. Nu am votat împotrivă aşa cum a susţinut Domnia sa, proiectul de lege neîntrunind numărul de voturi, motivul fiind acela că ministerul nu a prezentat nici în comisie şi nici nu a făcut public un plan de investiţii care să fundamenteze astfel sumele prevăzute în Proiectul de lege pentru perioada 2016-2020 şi nici nu ne-a informat cum şi unde vor fi investiţi aceşti bani, în contextul în care, până acum, au mai fost cheltuiţi aproximativ 2,5 miliarde de euro pe diverse programe de irigaţii, dar în ţară nu se vede nimic! Sperăm ca ministerul să publice fişele de investiţii ce vor fi prinse în Legea bugetului de stat pe 2016.

Subliniez că Ministerului Agriculturii i se va aloca o sumă totală de 1,015 miliarde de euro, repartizată astfel: în anul 2016, 145 milioane de euro, urmând ca ulterior, în cei 4 ani, fondurile alocate să crească anual cu circa 17% încât, să se atingă plafonul aprobat aferent programului de investiţii multianual.

Întreaga sumă va fi administrată de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare care va decide după bunul plac unde şi cum să fie folosiţi aceşti bani, în condiţiile în care nici până în prezent ANIF-ul nu îşi cunoaşte...patrimoniul!

În plus, mai este vorba şi despre banii proveniţi din buzunarele fermierilor prin abonamentul pentru irigaţii şi desecari. Fermierii vor plăti anual un abonament de irigaţii şi desecări, valoarea lui fiind stabilită de către Consiliul de Conducere la propunerea directorului general ANIF. Nu cred că Agenţia are o situaţie la zi a fermierilor care sunt obligaţi la plata acestui abonament, bani ce vor fi folosiţi pentru întreţinerea infrastructurii principale de îmbunătăţiri funciare.

Toţi fermierii care nu vor achita acest abonament se vor trezi în situaţia în care se procedează la «compensarea debitelor», reprezentând abonamentul de irigaţii şi desecare, adică reţinerea sumelor din alte drepturi - sume cuvenite fermierilor, cum ar fi de exemplu banii de la APIA.

Am cerut public Ministerului Agriculturii şi în Comisia de agricultură din Parlament şi de la tribuna Parlamentului, în plenul Camerei Deputaţilor, şi printr-o interpelare să ştiu, atât eu, cât şi fermierii, cum vor fi investiţi aceşti bani! Este vorba despre miliardul de euro cu care MADR promite că va reabilita şi moderniza sistemul de irigaţii din România!

Accentuez faptul că aceşti bani trebuie folosiţi după un plan bine stabilit, în beneficiul fermierilor, în mod transparent pentru a rezolva cea mai important problemă, alături de cadastrarea terenurilor agricole, cea a sistemului de îmbunătăţiri funciare din agricultura românească".

(A.C.)

--------------

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri după-amiază, alocarea unor investiţii de peste un miliard de euro pentru sistemul irigaţiilor, în perioada 2016-2020, după cum se aştepta ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent, ieri, la cea de-a treia ediţie a Conferinţei BURSA "AGRI-BUSINESS PE PROFIT".

Domnia sa a anunţat, în cadrul conferinţei, că este optimist că Legea Irigaţiilor va trece de votul în plenul Parlamentului, spunând că a reuşit să convingă şi opoziţia.

Daniel Constantin a spus, în cadrul conferinţei BURSA: "Aprobarea acestei legi este mai mult decât un acord politic. Actul normativ ne va permite să asigurăm sursele de finanţare atât pentru infrastructura principală de irigaţii, cât şi pentru cea secundară. Viitorul Guvern nu va mai depinde de Ministerul Finanţelor şi va putea aloca anual suma necesară infrastructurii principale a irigaţiilor".

Aceasta nu poate fi transferată fermierilor, ci va rămâne în proprietatea statului, întrucât sunt alocate fonduri bugetare în următorii cinci ani.

Ministrul a precizat că noua lege introduce, pentru fermieri, plata unui abonament, astfel încât să se asigure că beneficiază la timp de apa de care au nevoie pentru irigaţii. Plata abonamentului va fi efectuată doar de către cei care sunt în amenajări de irigaţii şi care lucrează terenul.

Ministerul Agriculturii vizează şi dezvoltarea infrastructurilor alternative de irigaţii, pentru că în prezent Dunărea este sursa principală de alimentare cu apă. În aceste condiţii, se pune problema zonelor unde nu există posibilitatea irigării cu apă din Dunăre.

Daniel Constantin a completat: "Trebuie să ne gândim la sisteme gravitaţionale. Pregătim o ordonanţă prin care Institutul de Proiectări pentru Îmbunătăţiri Funciare va trece în subordinea Ministerului Agriculturii şi va avea ca temă principală proiectarea de noi sisteme, care să vină cu anumite costuri mult mai reduse folosind apa în sistem gravitaţional. Costurile pe care le suportă fermierii la noile pompe performante de irigaţii sunt de 50 de ori mai mici decât la vechile pompe".

Domnia sa susţine că mai pot fi folosite barajele de colectare a apei, care acum sunt folosite doar la alimentarea cu apă a populaţiei şi producţia de energie electrică.

Întrebat când o să avem o lege care să promoveze produsele româneşti, ministrul Agriculturii a răspuns: "Nu vreau să mă substitui Parlamentului. Avem nevoie cu toţi să promovăm produsele româneşti, pe care să le găsim pe rafturile magazinelor. Atitudinea consumatorilor s-a schimbat şi este foarte bine. Sunt un susţinător al acestei idei, de a avea din ce în ce mai multe produse româneşti. Politicile pe care le promovăm sunt în acest sens, să creştem productivitatea, să integrăm producţia. Trebuie să ne asigurăm că avem constanţă în producţie. Am discutat cu hypermarketurile, care se plâng că nu găsesc tot timpul anului produse, pentru că ar vrea să le vândă, având în vedere că în cazul acestora costurile sunt mai mici. Trebuie să stimulăm apariţia cooperativelor, să ne organizăm mai bine. Există deschidere în acest sens".

Domnul Constantin le-a transmis fermierilor că a susţinut crearea camerelor agricole, care au fost afectate de un blocaj politic în 2013: "Însă, zilele trecute am depus amendamente la proiect. Vrem să avem astfel de camere agricole în toate judeţele, nu doar în 14, cum este acum".

Legea Irigaţiilor a fost adoptată ieri de Camera Deputaţilor cu 307 voturi "pentru" şi un singur vot "împotrivă". Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, prin proiectul legislativ se suplimentează cu 995 numărul angajaţilor Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, se introduce pentru prima dată plata unui abonament pentru zona de irigare şi de desecare pentru reducerea costurilor şi se reglementează regimul de proprietate.

Ministrul a spus, în Camera Deputaţilor, citat de Agerpres: "Cei care preiau acea infrastructură, dacă nu fac investiţiile necesare, dacă nu păstrează în sistemul de îmbunătăţiri funciare infrastructura care a fost dată în proprietate prin clauzele rezolutorii care au fost introduse, acea infrastructură se întoarce la bugetul de stat. În egală măsură, prin păstrarea infrastructurii principale în proprietatea statului avem datoria să reabilităm infrastructura astfel încât să nu genereze costuri foarte mari pentru energie, dar nici pierderi foarte mari".

Domnul Constantin a subliniat că prin această lege se alocă un buget multianual, care începe în 2016 şi se finalizează în 2020, de 1,15 miliarde de euro. Pentru 2016, autorităţile vor să prevadă în buget suma de 145 de milioane de euro.

În replică, deputatul PNL George Scarlat a anunţat că grupul parlamentar liberal susţine acest proiect, dar i-a solicitat ministrului Constantin să prezinte modul în care vor fi cheltuiţi banii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Constantin pare cel mai bun ministru al tuturor guvernarilor.

    Stiti vreunul mai bun? 

    1. CHIORUL, IMPARATUL ORBILOR!

      Da....socrul lui Ponta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb