CONFERINŢA AGRIBUSINESS PE PROFIT Strategia pe Agricultură, în aşteptarea unui climat politic favorabil

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 16 octombrie 2013

Strategia pe Agricultură, în aşteptarea unui climat politic favorabil

Aproape 200 de persoane au participat, ieri, la conferinţa "Agri-Business pe profit", organizată de ziarul "BURSA".

Invitaţii au abordat atât subiecte noi în sectorul agricol, cum ar fi reforma Politicii Agricole Comune sau crearea fondurilor mutuale pentru garantare agricolă, precum şi probleme recurente ale fermierilor, respectiv finanţarea agriculturii şi refacerea sistemului de irigaţii.

Producătorii, procesatorii, autorităţile şi finanţatorii (bănci, instituţii nebancare, statul - prin subvenţii) ar trebui să conlucreze pentru a genera plus valoare în agricultură care să contribuie la întreg circuitul economic, după cum a rezultat din dezbaterile care au avut loc ieri.

Vestita înţelegere politică, numită pact sau strategie pe agricultură, la care autorităţile şi societatea civilă au lucrat de-a lungul verii şi ar fi trebuit să fie gata în septembrie se lasă, încă, aşteptată. Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, ne-a declarat: "Cred în continuare că este nevoie de un acord politic pentru dezvoltarea agriculturii pe termen lung, fie că se va numi strategie sau pact. Acesta depinde, însă, foarte mult de climatul politic. Numai când va fi un consens din acest punct de vedere, atunci vom lansa şi această strategie, care va ajunge în parlament, spre aprobare".

Planul pentru introducerea agriculturii într-o Strategie Naţională a fost demarat în 2009 când preşedintele Traian Băsescu a înfiinţat comisia care se ocupă, actualmente, cu redactarea documentului în cauză. Strategia Naţională pentru Agricultură este, poate, unul dintre cele mai aşteptate planuri pentru revitalizarea acestui sector.

Comisia care a întocmit documentul a contat şi pe sprijinul preşedintelui Traian Băsescu care a reiterat, în numeroase rânduri, nevoia elaborării unui plan pe termen lung pentru susţinerea agriculturii şi pentru creşterea competitivităţii acestui sector. La rândul său, Ministerul Agriculturii a lucrat toată vara la o altă Strategie Naţională pe acest sector, care ar fi trebuit să fie gata tot în această toamnă.

Banii alocaţi de la bugetul naţional pentru agricultură în 2014 vor fi suficienţi pentru dezvoltarea rurală

Alocarea bugetară pentru agricultură în 2014 va fi suficientă pentru segmentul de dezvoltare rurală, potrivit declaraţiilor ministrului de resort. Domnul Daniel Constantin a precizat: "Desigur, agricultura nu va avea un buget pe măsura cerinţelor mele, însă vor fi alocaţi suficienţi bani pentru segmentul de dezvoltare rurală". Problema recurentă a finanţării sectorului agricol rămâne punctul central al tuturor dezbaterilor din domeniu între autorităţi şi mediul de afaceri. O bună parte din proiectele europene cofinanţate de statul român s-au împotmolit tocmai din lipsa fondurilor limitate ale bugetului din ultimii ani.

Vorbind despre problemele pe care fermierii le au cu privire la creditare, Ministrul Agriculturii a recunoscut că mediul bancar nu a fost foarte prietenos cu agricultorii, însă a subliniat că noua legislaţie (n.r.- în ceea ce priveşte semnarea convenţiilor cu bănci care pot acorda credite garantate de Agenţia de Plăţi) va modifica treptat comportamentul bancar faţă de finanţarea agriculturii. "Deşi doar 11 bănci au mai semnat convenţii cu APIA după ce am schimbat legislaţia am observat că acestea îşi modifică atitudinea faţă de finanţarea fermierilor. De exemplu, două bănci mici au venit având condiţii mult mai avantajoase decât în trecut".

În materie de finanţare, fermieriii vor avea la dispoziţie şi fondul de microcreditare care va fi gestionat de o singură bancă, oferind dobânzi mai mici, o perioadă de graţie de trei ani, precum şi o durată a creditelor de până la 10 ani. Aceste credite vor fi garantate în proporţie de 80% de către stat.

Ministrul Agriculturii a atras de asemenea atenţia şi asupra rolului firmelor de consultanţă în accesarea fondurilor europene care profită de pe urma fermierilor prost informaţi. În acest sens, domnia sa a explicat: "Intenţia noastră este şi încercăm să promovăm nu numai la nivelul Ministerului Agriculturii, ci şi în Guvern, ideea de a acredita consultanţii, precum notarii. Pentru că, din păcate, sunt foarte multe firme de consultanţă, în momentul de faţă, care profită de faptul că nu există informaţii suficiente la nivelul fermierilor care vor să-şi dezvolte o exploataţie.

Cinci bănci vor acorda credite cu avans de 10% fermierilor care vor să cumpere teren agricol

Fondul de Garantare al Creditului Rural (FGCR) se află prezent în negocieri cu cinci bănci mari care vor oferi fermierilor credite pentru achiziţionarea de terenuri agricole cu un avans de doar 10%. Agricultorii care doresc să achiziţioneze terenuri agricole în suprafaţă de până la 1.000 de hectare o pot face pe parcursul anului acesta în baza facilităţilor rezultate ca urmare a semnării unui acord între Ministerul Agriculturii şi FGCR. Aceştia pot să cumpere terenuri în condiţii speciale, acele condiţii fiind de a veni doar cu un avans de 10%, iar diferenţa de 90% să fie garantată jumătate de către stat prin Fondul de Garantare, iar jumătate să se constituie garanţie pe terenul care se cumpără. În acest mod, şi cei care sunt îngrijoraţi de liberalizarea pieţei funciare de la 1 ianuarie 2014 au posibilitatea, pe parcursul anului 2013, să achiziţioneze teren până la 1.000 de hectare, astfel încât să poată să-şi desfăşoare activitatea agricolă, potrivit Ministrului Agriculturii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Aceştia pot să cumpere terenuri în condiţii speciale, acele condiţii fiind de a veni doar cu un avans de 10%, iar diferenţa de 90% să fie garantată jumătate de către stat prin Fondul de Garantare, iar jumătate să se constituie garanţie pe terenul care se cumpără. " Inca nu s-a invatat imprumutatul mioritic vizionand filmul Cacialmaua pentru a intelege transpunerea in practica prin clauzele prietenesti ale anilor pana in toamna lui 2008 ca dupa Imobiliara 1.0 urmeaza Agricola 2.0? Prietenul meu domnul Treichl deja isi freaca palmele de bucurie. Doar mai sunt cateva luni pana la declaratia secolului in care ne-am dat seama ca suntem buni doar de arat, asa ca niste MCV-isti intre care cel dintai sunt eu, cel putin dupa afirmatia amicului meu domnul Doctor...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb