Numeroşi întreprinzători agricoli au pierdut contracte de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), valoarea acestora ridicându-se la 300 de milioane de euro, potrivit cifrelor Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), a declarat Veronica Toncea, director general al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR). Domnia sa a menţionat că 60% din aceste contracte au fost anulate pentru că nu a existat finanţare, iar restul de 40% - din alte cauze, precum indisponibilitatea terenului sau reevaluarea capacităţii financiare a beneficiarului fondurilor.
Veronica Toncea a precizat că, săptămâna trecută, comisia de creditare a Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) a propus unele modificări la convenţia de lucru cu băncile comerciale privind pachetele de produse pe care le garantează FGCR. Acestea privesc, în primul rând, garantarea achiziţiei de terenuri de către fermieri.
Potrivit oficialului FGCR, finanţarea din domeniul agriculturii poate ajunge, cu eforturi, la un procentaj de 7%, similar cu contribuţia domeniului la Produsul Intern Brut (PIB) al ţării noastre. Doamna Toncea a subliniat că, dacă agricultura a ajuns de la 2% la 4% din punct de vedere finanţării, s-a datorat şi băncilor comerciale şi consideră că se poate ajunge la 7% - cât este contribuţia domeniului la PIB-ul României.
Creditele pentru capitalul de lucru din agricultură pot fi garantate în proporţie de 80% de FGCR. Dacă este garantat cu stocurile, creditul trebuie rambursat pro-rata. Veronica Toncea a mai spus că în sectorul agricol riscul de neplată a creditelor este foarte mic.