ROMÂNIA-RUSIA: DATE PENTRU 2011 Economia Rusiei a crescut cu 4,2%, investiţiile străine în ţară - cu 66%

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 3 aprilie 2012

Economia Rusiei a crescut cu 4,2%, investiţiile străine în ţară - cu 66%

Industria financiară - cel mai important receptor rus de investiţii străine, anul trecut

Economia Rusiei a crescut cu 4,2% în 2011, după un avans de 4% în 2010, ritmul de expansiune menţinându-se şi anul acesta, potrivit cifrelor oficiale de la Moscova. În lunile ianuarie - februarie 2012, PIB-ul Rusiei a urcat cu 4,3%, în ritm anual, iar avansul din februarie a fost de 4,8%, generat de majorarea semnificativă a inves-tiţiilor şi producţiei industriale.

Pe întreg anul curent, guvernul de la Moscova aşteaptă o creştere economică de 3,7%, însă Banca Mondială preconizează un avans de 3,5%. La rândul său, agenţia de evaluare Standard & Poor's (S&P) a estimat, recent, că expansiunea economiei Rusiei va fi de numai 3,5% anul acesta.

Conform S&P, economia Rusiei va fi "dinamică" în primul semestru din 2012, după care va pierde din avânt din cauză că banca centrală va încerca să limiteze creditarea. Potrivit S&P, Banca Rusiei va încerca, probabil, să încetinească avansul creditării în semestrul al doilea, ca să reducă riscurile inflaţioniste generate de majorarea preţurilor electricităţii şi gazelor.

"După un avans de 4,2% în 2011, credem că încetinirea ritmului de expansiune va duce la o creştere de 3,5% a PIB-ului Rusiei în 2012", sus-ţine Jean-Michel Six, economist şef pentru Europa în cadrul S&P.

Anul trecut, investiţiile străine în Rusia au crescut cu 66,1%, comparativ cu 2010, ajungând la 190,6 miliarde dolari, conform Serviciului Federal de Statistică (Rosstat). Din această sumă, investiţiile străine directe au reprezentat 18,415 miliarde dolari în 2011, fiind mai mari cu 33,3% faţă de anul precedent.

Rosstat precizează că, la finele lui 2011, totalul capitalului străin acumulat în economia Rusiei a fost de 347,2 miliarde dolari, în creştere cu 15,7% faţă de 2010.

Conform Rosstat, investiţiile străine de portofoliu din Rusia au scăzut cu 25,1% anul trecut, la 805 milioane de dolari, iar cele în valori mobiliare au crescut cu 67,6%, la 577 de milioane de dolari. Plasamentele străine în titluri de stat s-au redus cu 67,8%, la 219 milioane de dolari.

Industria financiară a Rusiei a beneficiat de cea mai importantă sumă din investiţiile străine atrase în 2011, respectiv 86,9 miliarde dolari, urmată fiind de cea manufacturieră şi sectorul minier. Cipru a fost cel mai mare investitor străin în Rusia, anul trecut, urmându-i Olanda, Luxemburg şi Germania.

În 2011, autorităţile de la Kremlin au înfiinţat Fondul Rus de Investiţii Directe, prin care sunt co-finanţate investiţiile internaţionale. Acesta a obţinut, în luna octombrie, un miliard de dolari de la un fond suveran din China, iar premierul rus Vladimir Putin estima, anul trecut, că fluxurile de capital către instrumentul creat vor ajunge în curând la 60 - 70 miliarde dolari.

S&P: Ratingul Rusiei depinde de preţul petrolului

Standard&Poor's (S&P) a avertizat recent că ar putea retrograda ratingul suveran al Rusiei, "BBB" cu perspectivă stabilă, dacă preţul petrolului se va reduce, având în vedere şi promisiunile electorale ale preşedintelui ales Vladimir Putin, care presupun majorări ale salariilor şi cheltuielilor publice, precum cele în domeniul apărării, ajutoarelor sociale şi infrastructurii, evaluate de analişti la 170 de miliarde de dolari, pe parcursul a şase ani. Potrivit S&P, o scădere de 10 dolari a preţului barilului de petrol va provoca o reducere a veniturilor Rusiei echivalentă cu 1,4% din PIB. Agenţia estimează că pentru echilibrarea bugetului rus este nevoie ca preţul mediu anual al petrolului să fie de 120 de dolari pe baril, peste nivelul de 117 dolari pe baril luat în calcul de guvernul de la Moscova.

În prezent, preţul barilului de petrol Ural, de referinţă în Rusia, este cotat la circa 125 dolari pe baril. "Preţul ridicat al petrolului permite în prezent nivelul cheltuielilor guvernamentale. În acelaşi timp, presiunile de creştere a cheltuielilor, generate de îmbătrânirea populaţiei şi promisiunile din campania electorală, fac necesară obţinerea unor venituri suplimentare", consideră S&P.

Rusia este extrem de dependentă de preţul petrolului şi de conjunctura economică mondială, chiar dacă Putin susţine o strategie de diversificare a economiei.

Banca Mondială: Economia Rusiei va creşte în 2012 cu 3,5%

Economia Rusiei va înregistra anul acesta o creştere de 3,5%, sub estimările guvernului, de 3,7%, se arată într-un raport al Băncii Mondiale, care precizează că autorităţile ar trebui să ajusteze politicile fiscale pentru a asigura stabilitatea macroeconomică.

Inflaţia în Rusia ar urma să ajungă la 6% în 2012, puţin sub nivelul record de 6,1% înregistrat în 2011. Banca Mondială estimează într-un scenariu de bază că avansul Produsului Intern Brut al Rusiei va încetini în 2012 la 3,5%, faţă de 4,3% în 2011, iar economia se va redresa în 2013, înregistrând o creştere de 3,9%. Scenariul estimează că acţiunile liderilor europeni pentru reducerea graduală a riscurilor asociate cu criza din zona euro vor avea succes, iar preţul mediu al barilului de ţiţei va fi de 98,2 dolari în 2012 şi 97,1 dolari în 2013. Totuşi, avertizea-ză Banca Mondială, fluxurile de capital în Rusia vor rămâne probabil volatile, iar deficitul bugetar va fi de 1,3% din PIB în 2012 şi de 0,9% din PIB în 2013.

Fitch: Privatizarea băncilor din Rusia ar putea duce la retrogradarea ratingurilor

Decizia guvernului de la Moscova de a-şi reduce acţiunile deţinute la băncile din Rusia ar putea duce la scăderea potenţială a sprijinului statului, ceea ce ar avea ca rezultat o scădere moderată a pragului ratingului de suport, se arată într-un raport al Fitch Ratings.

Recent, preşedintele rus Dmitri Medvedev a cerut guvernului şi Băncii Centrale a Rusiei să elaboreze până în septembrie propuneri privind reducerea participaţiilor deţinute la băncile de stat la mai puţin de 50%. Guvernul deţine 75,5% din VTB, a doua mare bancă din Rusia, 100% din Russian Agricultural Bank, iar Banca Rusiei deţine 57,6% în cea mai mare bancă a ţării, Sberbank. Cele trei bănci sunt incluse în programul de privatizare.

Fitch apreciază că în cazul reducerii participaţiilor deţinute de guvern la băncile de stat la mai puţin de 50%, impactul va fi moderat negativ pentru nivelul potenţialului sprijin pe care agenţia îl ia în calcul pentru ratingurile băncilor. Împreună cu tendinţa guvernelor, observată pe plan mondial, de a-şi reduce sprijinul implicit pentru bănci, impactul va fi probabil o retrogradare cu o treaptă a pragului ratingului de suport pentru băncile ruseşti.

Guvernul Rusiei a aprobat în decembrie planul de privatizare pentru perioada 2011-2013, ce include vânzarea participaţiilor la zece mari companii de stat care ar putea aduce bugetului încă 59 miliarde de dolari.

Vânzarea activelor companiilor de stat este menită să reducă deficitul bugetar, estimat la 5,3% din PIB în 2010 şi la 3,6% din PIB în 2011. Programul de privatizare a început în februarie, când guvernul şi-a vândut participaţia de 10% deţinută la VTB, a doua bancă din Rusia, pentru 3,3 miliarde de dolari. Sberbank intenţionează să lanseze în 16 aprilie un roadshow (turneu de promovare) pentru vânzarea unei participaţii de 7,6% deţinute de Banca Rusiei, în valoare de 6 miliarde de dolari, o decizie menită să arate că cel mai mare grup bancar din Rusia este un jucător important într-o industrie europeană decimată de criza financiară mondială.

Moody's: Aderarea Rusiei la OMC va avea un impact mixt asupra companiilor ruse

Deşi aderarea Rusiei în acest an la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) va fi benefică pentru importatorii şi exportatorii interni, indus-triile ce produc utilaje şi echipamente vor avea probabil de suferit, potrivit Moody's Investors Service. "Condiţiile pentru acceptarea Rusiei în OMC includ reducerea plafonului mediu asupra tarifelor de import, de la 10% la 7,8%, ceea ce în general va fi în beneficiul consumatorilor, va stimula cererea şi va ajuta marile companiile importatoare", a explicat analistul Serghei Grişunin. În opinia lui, "vor avea de câştigat retailerii de alimente şi produse nealimentare, iar profilurile de creditare ale companiilor vor creşte şi ar putea scădea gradul lor de îndatorare".

Mai mult, apreciază Moody's, producătorii de metale neferoase, feroase şi produse chimice îşi vor majora, cel mai probabil, producţia, dar pentru aceste companii implicaţiile pozitive ale aderării Rusiei la OMC vor fi văzute numai pe termen lung.

Agenţia apreciază că intrarea Rusiei în OMC va contribui la un mediu comercial mai transparent şi mai predictibil, care ar putea crea noi oportunităţi pentru investitorii străini şi locali. Şi Banca Mondială a estimat că statutul de membru în OMC al Rusiei ar putea majora creşterea economică cu 3,7% în 2012-2016 şi cu 11% între 2012-2021.

Dar, avertizează Moody's, indus-triile ce produc utilaje agricole şi echipamente ar putea fi afectate de intrarea Rusiei în OMC. "Producţia acestor companii nu este competitivă pe plan mondial şi ele au capacităţi limitate de a-şi îmbunătăţi eficienţa operaţională. O pierdere a cotei de piaţă şi un declin al vânzărilor care va reduce în final profitabilitatea ar putea avea ca rezultat deteriorarea ratingurilor acestor producători", a explicat analistul Serghei Grişunin. În decembrie, Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a dat undă verde aderării Rusiei, după 18 ani de negocieri în care Moscova a încercat să devină membră a acestei organizaţii ce se ocupă de reglementarea comerţului mondial.

Printre problemele economiei Rusiei se numără dezvoltarea inegală a regiunilor ţării. În timp ce regiunea capitalei Moscova se dezvoltă exploziv, nivelul de viaţă din zona metropolitană apropiindu-se de cel al celor mai dezvoltate ţări europene, cea mai mare parte a ţării, în special în zonele rurale şi ale populaţiilor minoritare din Asia, a rămas puternic în urmă. Dezvoltarea economică se face sesizabilă şi în alte câteva mari oraşe precum Sankt Petersburg, Kaliningrad şi Ecaterinburg, ca şi în zonele rurale adiacente.

Rusia a exportat anul trecut diamante brute în valoare de 3,8 miliarde de dolari

Rusia a exportat anul trecut 32,3 milioane de carate de diamante brute în valoare de 3,81 miliarde de dolari, în creştere cu 37% comparativ cu 2010, potrivit Ministerului rus de Finanţe. Primii trei mari importatori mondiali de diamante ruseşti au fost anul trecut Belgia (18,8 milioane carate sau 2,516 miliarde de dolari), India (5,958 milioane de carate sau 590,57 milioane de dolari) şi Israel (3,468 milioane carate sau 383,78 milioa-ne de dolari).

Ministerul rus de Finanţe a mai informat că producţia de diamante a Rusiei s-a situat la 35,14 milioane de carate în 2011. Rusiei îi revine aproximativ 21% din producţia mondială de diamante, majoritatea producţiei ruseşti fiind concentrată în cele mai inaccesibile regiuni ale lumii, imediat sub cercul polar.

Rusia intenţionează să exporte 27 de milioane de tone de cereale în 2012

Rusia nu va limita exportul de cereale în 2012, estimând că acesta ar putea atinge 27 de milioane de tone. Prim-vicepremierul rus, Viktor Zubkov, a declarat recent, într-o întâlnire cu şeful guvernului, Vladimir Putin: "Avem posibilitatea să nu reducem în acest an cantitatea cerealelor destinate exportului, planificată la 27 de milioane de tone".

La ora actuală, Rusia deţine o cantitate reportată de anul trecut de 94 de milioane de tone, ceea ce-i permite să acopere toate necesităţile pieţei interne. "Companiile care se ocupă de exportul cerealelor pot încheia contracte pentru aprilie, mai, iunie. (...). Preţurile mondiale sunt destul de ridicate, ceea ce va avea o influenţă pozitivă asupra stării agricultorilor", a indicat Zubkov.

Vladimir Putin a spus că Rusia este al treilea furnizor de cereale din lume, după SUA şi Canada.

Rusia a fost nevoită, în august 2010, să impună un embargou asupra exportului de cereale, fiind afectată de cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani. Ţara şi-a reluat exportul în vara anului 2011.

Rusia este cel mai mare producător de petrol şi cel mai mare exportator de gaze naturale, nichel şi paladiu. Vânzările de energie contribuie la aproape jumătate din veniturile la buget ale Rusiei.

Federaţia a rămas profund dependentă de exporturile de materii prime, în mod special petrol, gaze naturale, metale şi cherestea, lăsând ţara vulnerabilă la variaţia preţurilor pe piaţa mondială.

Exporturile Rusiei s-au ridicat la 40,1 miliarde de dolari USD în ianuarie 2012. Metalele şi energia contribuie mai mult de 80% la exporturile Rusiei.

Anul trecut, rata de creştere a PIB-ului Rusiei a fost a treia ca mărime în rândul economiilor de top.

DATE GENERALE

1. Denumirea oficială:

Federaţia Rusă

2. Poziţia geografică:

Federaţia Rusă este situată pe două continente, Europa şi Asia, având următorii vecini:

- la N-V: Norvegia şi Finlanda;

- la V: Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Belarus;

- la S-V: Ucraina;

- la S: Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan;

- la S-E: China, Mongolia, R.P.D.Coreeană.

3. Suprafaţă:

17.075.400 Km2 (locul 1 în lume).

4. Populaţia:

141.888.900 milioane de locuitori (la 27 iulie 2008) - locul 9 în lume. Densitatea medie este de 8,3 locuitori pe km pătrat, iar în zona europeană de 25 locuitori pe km pătrat.

5. Capitala:

Moscova. Principalele oraşe: Sankt Petersburg, Nijnii-Novgorod, Novosibirsk, Ekaterinburg, Samara, Omsk, Celiabinsk, Ufa, Kazan, Perm, Rostov pe Don.

6. Moneda naţională:

rubla. Subdiviziune: copeica (1 rublă - 100 copeici). Cursul este fluctuant.

În 28 martie 2012: 1 dolar - 28,9927 ruble; 1 euro - 38,6957 ruble.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb