Companiile chineze sunt interesate să investească în energia hidro şi cea termo

L.B.
Companii #Energie / 18 iunie 2016

Companiile chineze sunt interesate să investească în energia hidro şi cea termo

Companiile chineze sunt interesate să investească în proiecte energetice în România şi, pe lângă reactoarele 3 şi 4, de interes sunt şi sectoarele hidro şi termo, a declarat, ieri, ambasadorul Chinei la Bucureşti, Xu Feihong, în cadrul Forumului de Afaceri România-China, potrivit Agerpres.

"Am semnat acorduri pentru proiecte comune, precum reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, iar statul român a stabilit ca acest proiect să fie prioritar. Companiile chineze sunt interesate şi de alte domenii, precum realizarea de centrale termo şi de hidrocentrale", a spus ambasadorul.

El a adăugat că, în cadrul vizitei în China de săptămâna trecută, la care au participat vicepremierul Costin Borc şi o delegaţie de peste 20 de companii româneşti, partea chineză s-a arătat foarte interesată să găsească noi arii de colaborare.

"Sunt foarte multe proiecte de investiţii interesate. România are o poziţie geografică foarte bună în cadrul Uniunii Europene şi un mediu economic stabil. Sunt companii foarte importante din China, lideri pe pieţele lor, care sunt interesate de baze comune cu companii româneşti", a adăugat diplomatul chinez.

Potrivit acestuia, în 2015, volumul schimburilor comerciale dintre România şi China a ajuns la 4,5 miliarde de dolari, iar China este al unsprezecelea partener comercial al României şi cel mai mare din afara UE. De asemenea, în primele două luni din acest an, valoarea schimburilor comerciale a crescut cu 17%, iar China a ajuns pe noul nouă în topul partenerilor comerciali ai României.

Pe 9 noiembrie 2015, reprezentanţii Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation au semnat Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice Cernavodă. De asemenea, chinezii s-au arătat interesaţi în trecut şi să participe la construirea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa, precum şi la realizarea unui nou grup de producere a energiei pe cărbune în cadrul termocentralei Rovinari.

Negocierile cu compania chineză pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă au ca obiect atragerea unui investitor care să contribuie financiar la realizarea unităţilor şi nu partea de furnizare de echipamente, a declarat, marţi, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, prezentă la Forumul Energetic Regional FOREN.

Ea a fost întrebată dacă societatea chineză cu care se negociază vrea să aducă echipamente din China pentru reactoarele 3 şi 4. "Negocierea nu are ca obiect construirea efectivă a reactoarelor 3 şi 4, ci discutăm de un investitor care să contribuie financiar la compania de proiect", a spus Lulache.

Lulache a adăugat că, în prezent, se negociază cu compania chineză acordul investitorilor şi actul constitutiv al noii companii de proiect.

Guvernul a aprobat la începutul acestui an o scrisoare-suport prin care certifică faptul că proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă este unul strategic prioritar pentru România şi care poate fi implementat doar cu sprijinul statului, a declarat, pe 26 mai, Daniela Lulache, în cadrul unei conferinţe pe tema programului nuclear al României.

"Avem o procedură de negociere în plină desfăşurare cu partenerul chinez. Pot să vă jur că sunt în plină desfăşurare. Jumătate din timpul nostru fizic este alocat acestui proiect. Suntem implicaţi într-o comisie de negociere, iar în această comisie de negociere sunt şi reprezentanţi ai statului. Negociem zi de zi şi avansăm în acest proiect, în care suntem într-o ultimă etapă", a precizat Lulache.

Ea a arătat că scrisoarea conţine inclusiv schemele de sprijin care pot fi acordate acestui proiect.

"Guvernul a emis o scrisoare-suport, ca parte din acest întreg mecanism şi care în principiu spune următoarele: România este conştientă că acest proiect se poate dezvolta doar cu implicarea şi sprijinul statului român, statul român consideră acest proiect un proiect strategic prioritar şi descrie o serie de mecanisme de sprijin pe care să le analizeze şi să le acorde pentru dezvoltarea proiectului. Parte din aceste mecanisme de sprijin sunt implementarea mecanismului contractelor pentru diferenţă, o serie de facilităţi fiscale eventual, garanţii de stat pentru finanţarea proiectului", a precizat oficialul Nuclearelectrica.

Lulache a mai spus că o parte din aceste mecanisme de sprijin reprezintă ajutoare de stat şi vor trebui aprobate de către Comisia Europeană.

"Evident, toate aceste mecanisme vor fi asigurate în anumite condiţii. De exemplu, pentru implementarea mecanismului contractelor pentru diferenţă, suntem conştienţi că va trebui să trecem printr-un proces de negociere şi analiză cu Comisia Europeană şi că trebuie ca acest mecanism să facă faţă mai multor teste, inclusiv celor a ajutoarelor de stat. Şi atunci, acordarea acestora este condiţionată de parcurgerea cu succes a acestor etape", a adăugat Lulache.

Lulache a mai spus că Energonuclear, compania de proiect care a gestionat până acum proiectul reactoarelor 3 şi 4, va fuziona cu noua companie de proiect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb