Companiile de shipping încep sa resimtă efectele crizei

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 3 noiembrie 2008

Companiile de shipping încep sa resimtă efectele crizei

Transportul maritim de mărfuri vrac este tot mai afectat de căderea burselor, cauzată de criza financiară mondială, iar unele companii de shipping au intrat în faliment, a declarat, vineri, liderul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor din România (ITF), Adrian Mihălcioiu, citata de Newsin.

Mihălcioiu susţine că au fost semnale de îngrijorare încă de la sfârşitul verii, iar în ultima perioadă problemele s-au accentuat.

"Primele semnale au fost încă de la începutul lunii septembrie, când au picat, alături de burse şi bursele de trans­port, dar şi piaţa transportului. Segmentul de mărfuri generale şi cel de mărfuri vrac este practic la pământ acum", a afirmat Mihălcioiu.

Dacă firmele care deţin contracte stabile pe perioade mai lungi încă mai rezistă problemelor financiare, cele care urmăreau doar segmentul de navluri spot au început să nu mai poată opera. "Navele au început să treacă la conservare. Companiile care se înscriau la licitaţie pentru a prelua acea marfă şi urmăreau acele navluri spot au început să tragă navele pe dreapta şi să le pună la conservare", a spus liderul ITF.

Mihălcioiu a adăugat că situaţia a început să devină îngrijorătoare şi pentru navigatori, fiind înregistrate întârzieri de plată. "Navigatorii, inclusiv ai noştri, reprezintă a 12-a parte din forţa de muncă internaţională. Mulţi au început să îşi facă probleme. Au rămas primele echipaje neplătite mai mult de o lună de zile şi acesta este un semnal de alarmă. Noi încercăm să rezolvăm foarte repede aceste probleme să nu se întindă foarte mult, să nu intrăm într-o criză a salariilor navigatorilor", a menţionat Adrian Mihălcioiu.

Liderul ITF România a mai spus că principala cauză a problemelor finanicare este căderea burselor de transport. "Dacă nu mai sunt bani, nu mai sunt contracte, navele nu mai transportă şi produc datorii. Trebuie plătite echipajele, cheiajul, lucrurile neacoperite duc la o situaţie dificilă şi unele companii falimenzeaă. Avem deja companii care au intrat în faliment. Lucrurile s-au accentuat din septembrie, când au apărut primele semnale, iar în octombrie piaţa mărfurilor de vrac a scăzut de zece ori, este la cel mai scăzut nivel în ultimii 17 ani", susţine Mihălcioiu.

În prezent, în România sunt autorizate 118 agenţii de crewing, dintre care 20 de companii de shipping au reprezentanţe şi în ţara noastră. "Majoritatea sunt în criză, mai mare sau mai mică, cu excepţia containerelor care are o cădere de 10-15 %, transportul petrolului şi gazului lichefiat înregis­trează pierderi de 10% , iar probleme sunt şi la construcţiile de nave noi, unde s-au dat comenzi şi nu mai au din ce să fie plătite în lipsa creditelor bancare, iar situaţia se transmite în lanţ", a mai afirmat liderul ITF România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb