Companiile IT acuză Guvernul Năstase că a creat monopol pentru "Microsoft"

ROMANA PUIULEŢ
Ziarul BURSA #Companii #IT / 1 aprilie 2005

Companiile internaţionale din domeniul IT - IBM, HP şi Novel acuză fostul Guvern că a închiriat, la sfîrşitul anului trecut, 50.000 de licenţe de la compania "Microsoft", la un preţ mult mai mare decît preţul pieţei. Contractul, în valoare de 54 milioane de dolari, încheiat între Guvern şi "Microsoft", a fost semnat anul trecut de către fostul secretar general al Guvernului, Eugen Bejinariu şi reprezentantul firmei "Fujitsu Siemens Computers" Austria, Marcus Dekan. Licenţele au fost închiriate pe o perioadă de 5 ani, urmînd ca statul să prelungească perioada de închiriere sau să mai plătească o sumă suplimentară ca să achiziţioneze licenţele.

Ieri, la grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor au fost invitaţi mai mulţi reprezentanţi ai industriei IT, membrii Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comerţului, dar şi Daniel Gruia consilier în Ministerul Comunicaţiilor.

Reprezentanţii IBM, HP şi Novel s-au arătat nemulţumiţi faţă de felul în care Guvernul precedent a semnat fără licitaţie şi fără să se consulte cu toate companiile din domeniu, un contract în valoare de 54 milioane de dolari.

Reprezentanţii companiilor spun că preţul contractului este cu 30% mai mare decît preţul practicat de piaţă. În plus, companiile susţin că Guvernul ar fi avut şi alte variante mai convenabile, de exemplu platformele Open Source Software, care permit Guvernului, după încheierea perioadei în care licenţele sînt închiriate, să păstreze dreptul de a folosi mai departe programele, fără să fie obligat să plătească o sumă suplimentară.

Directorul de servicii Microsoft, Sorin Eftene, a susţinut în grupul parlamentar că Guvernul nu a făcut prin semnarea contractului cu compania pe care o reprezintă decît să intre în legalitate. "Guvernul folosea deja programele. Pentru a stopa pirateria, Executivul a decis să intre în legalitate plătind pentru ele", a argumentat reprezentantul Microsoft.

Viceliderul PNL, Nini Săpunaru, spune însă că nu există nici un raport care să dovedească că instituţiile statului nu ar fi avut şi înainte licenţe de folosire a programelor Office sau Windows. "În anul 2003 am cerut cîteva informaţii de la diferite instituţii. Atunci toate calculatoarele erau licenţiate şi nu închiriate", a precizat deputatul.

Preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicării, Varujan Pambuccian, a declarat că pentru a elimina monopolul creat de Microsoft, dar şi pentru a evita avantajarea unei tehnologii sau a alteia, Guvernul ar trebui să plătească diferenţiat sau să externalizeze complet aceste servicii. O altă soluţie pentru transparenţa achiziţiilor publice ar fi, în opinia deputatului, organizarea unor licitaţii corecte.

Consilierul ministerial Daniel Gruia a arătat că în aproximativ o lună Ministerul Comerţului şi Informaţiei va reglementa utilizarea standardelor deschise pentru administraţie, cu toate că încă nu s-au găsit bani suficienţi pentru adoptarea acestor standarde.

Pe de altă parte, fostul secretar general al Guvernului Năstase, Eugen Bejinariu, spune că deşi el a semnat contractul, nu îşi mai aminteşte dacă a avut sau nu, loc o licitaţie. Fostul ministru nu înţelege de ce companiile mari îşi manifestă de abia acum nemulţumirea, după semnarea contractului. Bejinariu susţine că nu a definitivat parteneriatul înainte să se întîlnească cu toţi reprezentanţii marilor companii IT.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb