Companiile Reţele Electrice vor ajunge la 1,7 milioane de contoare inteligente instalate până la sfârşitul anului 2024

R.S.
Companii / 9 mai

Companiile Reţele Electrice vor ajunge la 1,7 milioane de contoare inteligente instalate până la sfârşitul anului 2024

Companiile Reţele Electrice îşi menţin angajamentul de a digitaliza reţelele de distribuţie a energiei electrice, în beneficiul clienţilor, cu scopul de a le pune la dispoziţie o infrastructură mai rezilientă şi flexibilă, sporind în acelaşi timp eficienţa operaţională, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Astfel, până la finalul anului 2024, numărul total de contoare inteligente instalate de cele trei companii Reţele Electrice va ajunge la aproximativ 1,7 milioane, cel mai mare volum atins de vreun operator de distribuţie de energie electrică din România.

"Contoarele inteligente reprezintă baza unei reţele de distribuţie digitalizate şi mai reziliente. Prin integrarea lor în infrastructura de distribuţie a energiei electrice, îmbunătăţim interfaţa cu clienţii noştri, avem posibilitatea de a dezvolta şi furniza suportul pentru noile servicii de piaţă precum flexibilitatea şi/sau agregarea tranzitului de energie electrică. Integrarea de producţie descentralizată, precum şi a stocării de energie în reţelele de distribuţie nu poate fi făcută fără contorizarea inteligentă, astfel prin angajamentul nostru de a instala un contor inteligent la fiecare client al nostru, fie acesta consumator, producător sau prosumator, contribuim esenţial la realizarea tranziţiei energetice în România", a declarat Mihai Peşte, director general al companiilor Reţele Electrice, potrivit comunicatului.

Pentru a îndeplini obiectivele stabilite, companiile Reţele Electrice au continuat să implementeze instalarea de contoare inteligente în regiunile Banat, Dobrogea şi Muntenia, conform calendarului de implementare stabilit de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) încă din 2015. În prezent, se estimează că peste 171.000 de contoare inteligente vor fi instalate în anul în curs.

Astfel, până la finalul anului 2024, cele trei companii Reţele Electrice rămân liderii segmentului de distribuţie de energie electrică din România în privinţa contorizării inteligente, cu aproape 1,7 milioane de contoare smart instalate pentru clienţi rezidenţiali şi companii: peste 783.000 la Reţele Electrice Muntenia (care deserveşte Bucureştiul şi judeţele Ilfov şi Giurgiu), mai mult de 480.000 la Reţele Electrice Banat (judeţele Arad, Caraş Severin, Hunedoara şi Timiş), respectiv peste 412.000 la Reţele Electrice Dobrogea (judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa şi Tulcea), se menţionează în comunicat.

Gradul de acoperire al contoarelor inteligente va ajunge la finalul anului 2024 la 53% pentru clienţii deserviţi de Reţele Electrice Muntenia, 50% pentru cei din Banat şi 59% pentru cei din Dobrogea, acestea, reprezentând cele mai mari procente de acoperire din întreaga ţară.

Contoarele inteligente reprezintă o generaţie modernă de aparate de măsură, care înlocuiesc treptat generaţia veche de contoare, conform planurilor aprobate de către ANRE. Această înlocuire nu presupune costuri suplimentare pentru clienţi. Atunci când contorul inteligent e parte integrantă dintr-un sistem de măsurare inteligentă şi comunică activ cu sistemul central, clienţii au parte de numeroase beneficii, unul dintre ele fiind faptul că nu mai este necesară transmiterea indexului, iar facturile reflectă consumul real. Conform reglementărilor în vigoare, distribuitorii de energie electrică au obligaţia de a schimba contoarele de generaţie veche cu unele noi. Pentru a se putea bucura de toate beneficiile oferite de contorul inteligent, utilizatorii de energie electrică au şi ei, la rândul lor, obligaţia legală de a permite accesul reprezentanţilor operatorului de distribuţie, în cazul în care contorul se află în interiorul locuinţei, se precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb