Companiile româneşti au primit peste 400 de milioane lei prin Schema de Ajutor de Stat

A.T.
Ziarul BURSA #Companii / 27 mai 2019

Companiile româneşti au primit peste 400 de milioane lei prin Schema de Ajutor de Stat

Peste 400 de milioane de lei, bani nerambursabili, au ajuns la companiile româneşti de la începutul implementării Schemei de Ajutor de Stat, din totalul finanţării aprobate, de 1,730 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

Valoarea proiectelor de investiţii realizate în baza H.G. 807/2014 se ridică, astfel, la peste 5.117 milioane de lei în perioada 2014-2018, arată statisticile publicate de Ministerul Finanţelor Publice. Companiile trebuie să vină cu propria finanţare între 50% şi 65%, în funcţie de zona geografică unde se implementează proiectul pentru a putea fi eligibile.

În topul sectoarelor de activitate, companiile din industria auto conduc detaşat pe lista Schemei de Ajutor de Stat, cu proiecte care însumează peste 720 de milioane de lei. Urmează indus-tria aeronautică - peste 285 de milioane de lei şi companiile ce se ocupă de producţia de electrocasnice, cu 196 de milioane de lei. La polul opus se află asistenţa spitalicească, cu 15 milioane de lei şi cele din industria mobilei cu aproape 9 milioane de lei.

Roxana Mircea, consultant fonduri europene şi ajutoare de stat a declarat: "Schema de ajutor de stat reglementată prin HG 807/2014 este o oportunitate pentru multe companii, cea mai importantă condiţie fiind ca proiectul propus pentru finanţare să fie de minim 1 milion de euro - totalul costurilor eligibile. Spre deosebire de finanţările europene, cum este POR 2.2, de exemplu, schema de ajutor de stat se adresează şi companiilor nou înfiinţate sau care depăşesc 250 de angajaţi. Referitor la domeniile de activitate, chiar dacă o companie îşi desfăşoară activitatea într-un sector considerat neeligibil, dacă aceasta solicită finanţare pentru realizarea unei investiţii iniţiale într-un domeniu eligibil, poate primi acordul de finanţare, dacă res-pectă toate celelalte condiţii prevăzute de schemă".

Cele mai "harnice" zone din ţară când vine vorba de atragerea finanţării pe schema de ajutor de stat sunt - zona de nord vest, cu aproape 770 milioane de lei, cea de sud cu puţin peste 540 de milioane, din care 32 de milioane doar în regiunea Bucureşti-Ilfov, şi Centru, cu 176 de milioane de lei.

Finanţările nerambursabile se acordă în procent de 50% din valoarea eligibilă a investiţiei pentru toate judeţele din România, cu excepţia zonei de Vest (judeţele Arad, Timiş, Caraş, Hunedoara) şi a judeţului Ilfov, ce primesc doar 35%, precum şi Bucureşti unde sprijinul acordat este de doar 10%.

Bilanţul publicat de Ministerul Finanţelor Publice la finalul lui 2018 arăta că au fost deja plătite peste 400 de milioane de lei către beneficiari, iar bugetul pe 2019 prevede acordarea de finanţări de 1,6 miliarde de lei, ceea ce presupune existenţa unor proiecte de investiţii de peste 4 miliarde de lei.

În plus, condiţiile de acordare a finanţărilor au devenit mai puţin restrictive în ultima perioadă.

Roxana Mircea mai precizează: "O modificare majoră cu impact pozitiv este posibilitatea companiilor de a demara investiţia imediat după depunerea cererii de finanţare, urmând ca toate cheltuielile eligibile să fie decontate în cazul în care proiectul va primi acordul pentru finanţare. De asemenea, în cazul investiţiilor cu componenta de construcţii, nu se mai depune o listă exactă de echipamente dorite şi nici oferte pentru achiziţia acestora, ci doar suma solicitată pentru construcţie şi echipamente, ceea ce uşurează mult misiunea investitorilor".

O condiţie esenţială pentru accesarea finanţării este ca toate companiile ce primesc banii să returneze statului echivalentul sumei primite cu titlul de grant ca taxe şi impozite pe salarii, profit ori la bugetul local în termen de 5 ani de la aprobarea finanţării.

La momentul depunerii proiectului, compania trebuie să facă dovada cofinanţării fie din surse proprii, fie printr-o scrisoare de confort de la bancă. De asemenea, trebuie să probeze cel puţin cu scrisori de intenţie cererea de produse /servicii ce fac obiectul proiectului.

"Recomandăm companiilor să îşi facă un calcul exact privind taxele pe care le pot plăti în 5 ani pe noul proiect şi, potrivit acestor sume, să solicite grantul, căci în cazul nereturnării se plăteşte diferenţa, plus o dobândă de referinţă de 3,56 % , stabilită de Comisia Europeană şi publicată pe pagina web a Consiliului Concurenţei" mai afirmă consultantul pe fonduri europene şi scheme de ajutor de stat.

Investiţiile au ca termen de finalizare luna august a anului 2023, iar pe parcursul implementării se mai pot efectua modificări ale graficului de implementare. Sesiunea de depunere a cererilor de finanţare este deschisă continuu, iar solicitările se analizează în ordinea înregistrării, în limita creditelor de angajament şi bugetare aprobate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb