COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA: "Toate grupurile noastre energetice vor respecta cerinţele de mediu"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Companii / 5 iunie 2019

"Toate grupurile noastre energetice vor respecta cerinţele de mediu"

Toate cele unsprezece grupuri energetice ale Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor fi conforme cu cerinţele de mediu ale Uniunii Europene până la 30 martie 2020, susţine conducerea societăţii printr-un comunicat de presă.

În comunicatul producătorului de energie se arată: "În conformitate cu Legea nr.278/2013 privind emisiile industriale (transpunerea Directivei 2010/75/UE), instalaţiile mari de ardere trebuie să respecte valori ale emisiilor de NOx sub limita de 200 mg/Nmc. Stadiul investiţiilor de mediu pentru conformarea CE Oltenia cu valorile emisiilor de NOx (oxizi de azot) impuse de Uniunea Europeană este următoa-rea:

- în anul 2018, au fost implementate şi puse în funcţiune 3 instalaţii complete pentru reducerea emisiilor de NOx, la grupurile energetice nr. 5 şi 7 SE Turceni şi grupul energetic nr. 6 SE Rovinari;

- în prezent, a fost demarată procedura de atribuire a achiziţiei pentru 4 instalaţii, având ca obiect «Instalaţie de reducere a emisiei de NOx din gazele de ardere la grupurile energetice nr 3 şi 4, SE Rovinari», respectiv «Instalaţie de reducere a emisiei de NOx din gazele de ardere la grupurile energetice nr 3 şi 4, SE Turceni»;

- pentru celelalte 4 instalaţii, res-pectiv grupurile energetice nr.7 şi 8 - SE Işalniţa şi grupurile energetice nr.1 şi 2 - SE Craiova II, procedura este în faza de avizare a documentaţiei în Comisia Tehnică de Avizare a CE Oltenia".

În aceste condiţii, toate grupurile energetice ale CE Oltenia vor fi conforme cu actualele cerinţe ale Uniunii Europene, termenul de conformare fiind 30 martie 2020, arată producătorul de energie pe bază de cărbune.

La sfârşitul lunii martie, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, ne-a declarat că CEO va depune cel târziu în a doua jumătate a acestui an o solicitare de derogare pe maximum patru-cinci ani (acesta fiind maximul de timp pe care CEO îl poate obţine pentru a finaliza investiţiile) de la noile standarde de poluare ale Uniunii Europene la Comisia Europeană (CE), după ce executivul european a adoptat norme mai drastice de poluare pentru producătorii de energie pe bază de carbune în 2017.

Potrivit secretarului de stat, centralele pentru care va fi depusă cererea de derogare sunt cele de la Rovinari şi Turceni, în contextul în care centrala de la Craiova depăşeşte plafonul emisiilor pentru acordarea derogării.

Domnul Vişan ne-a precizat la finalul lunii martie: "În conformitate cu prevederile Comisiei Europene, deci ale legislaţiei Comisiei pe această temă, noile BAT-uri (n.r. best available techniques) sunt mai restrictive ca valori. Acum, Comisia dă derogare doar acolo unde plafoanele permit, adică unde nu avem infringement, respectiv depăşiri de emisii (la termocentrale). Corelat cu următoarele lucruri: dacă efortul investiţional (de reducere a emisiilor) este disproporţionat de mare comparativ cu rezultatele obţinute în aplicarea noilor BAT-uri, atunci legis-laţia, atât cea europeană, cât şi cea românească, permite derogarea pe o perioadă, în baza unui studiu realizat de companie, corelat cu un alt studiu pe care îl face Ministerul Mediului, care defineşte această proporţionalitate şi dă o perioadă de tranziţie. Dar, condiţiile sunt obligatorii. Prima este să nu ai în regiune o depăşire de plafon pe emisii. Acolo nu mai poţi obţine derogare. Trebuie să te încadrezi în noile valori limită. Acolo unde nu ai depăşire, îţi permite să rămâi în valorile actuale. În acest sens, Complexul Energetic Oltenia a demarat şi achiziţionat un studiu pe care îl face ISPE Bucureşti (n.r. Institutul de Studii şi Proiectări Energetice). Este finalizat, avem concluziile pe masă, se finalizea-ză şi studiul Ministerului Mediului, iar după aceea vom face notificarea către Comisia Europeană".

Oficialul ministerial a mai spus la mijlocul lunii aprilie în cadrul unei conferinţe că ţara noastră va propune Comisiei Europene un program de conformare la noile standarde de mediu astfel încât să nu fie oprite centralele din Oltenia.

"Noi elaborăm un grafic în acest sens. Am înfiinţat un grup de lucru împreună cu ANRE, cu Ministerul Mediului şi cu Transelectrica şi vom duce în Guvern şi, apoi, la Comisia Europeană, un program concret de conformare, în condiţiile în care nu ne putem în niciun moment gândi că vom opri aproape 1.600 de MW în Oltenia, în fiecare moment, şi să avem în acelaşi timp cu ce asigura siguranţa în sis-temul energetic", a spus acesta.

Complexul Energetic Oltenia, ce are o capacitate instalată de 3.570 MW, a realizat în 2018 o producţie de 14.143.196 MWh, din care a livrat în sistem o cantitate de 12.818.292 MWh.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb