Complexul Energetic Oltenia va putea să vândă energie prin contracte bilaterale pe mai mult de doi ani

Andrei Stan
Companii #Energie / 11 august 2017

Complexul Energetic Oltenia va putea să vândă energie prin contracte bilaterale pe mai mult de doi ani

Reprezentanţii Ministerului Energiei în Adunarea Generală a Acţionarilor Complexului Energetic Oltenia, care controlează deciziile în cadrul forului, au aprobat ieri o modificare a actului constitutiv care permite conducerii societăţi de stat să încheie contracte bilaterale de vânzare de energie electrică pe mai mult de doi ani, mecanism folosit în trecut de aşa-numiţii "băieţi deştepţi" din energie, potrivit News.ro.

Concret, într-o Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor, desfăşurată ieri, 10 august, reprezentanţii acţionarilor au decis modificarea actului constitutiv al societăţii, în sensul extinderii competenţelor directoratului, consiliului de supraveghere şi adunării acţionarilor, permiţând acestor structuri să încheie contracte "de vânzare energie electrică cu durata mai mare de 24 luni".

Până acum, actul constitutiv permitea doar semnarea de contracte bilaterale cu durata de cel mult doi ani, prevedere introdusă la unii producători de energie ai statului pentru a evita repetarea situaţiei de la "Hidroelectrica", notează agenţia citată

Prin intermediul unor contracte bilaterale pe termen foarte lung cu preţuri de vânzare fixe, care nu ţineau cont de fluctuaţiile de pe piaţă, profitul "Hidroelectrica" a fost "privatizat" pentru aproape un deceniu în beneficiul unor persoane susţinute politic care au primit contractele de furnizare de energie ieftină, mai scrie News.ro.

Contractele au fost anulate doar după intrarea companiei "Hidroelectrica" în insolvenţă, în 2012. Beneficiarii contractelor au contestat în instanţă decizia de anulare, dar până acum au pierdut procesele.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a ţinut să salute, pe pagina sa de Facebook, "decizia acţionarilor de la Complexul Energetic Oltenia de aprobare a contractelor de vânzare a energiei pe o perioadă mai mare de doi ani", deşi reprezentanţii ministerului său în AGA au fost cei care au luat decizia.

Ministerul Energiei deţine 77,15% din acţiunile companiei, în timp ce "Fondul Proprietatea" este al doilea acţionar important, cu o participaţie de 21,55%.

În plus, ministrul a prezentat câteva justificări proprii ale măsurii adoptate: "Această decizie oferă o mai mare predictibilitate mersului companiei, de la vânzarea de energie până la viitoarele investiţii în retehnologizare. Nu în ultimul rând, prin această măsură cumpărătorii de energie de la CEO vor avea asigurat un preţ constant pe întreaga perioada de derulare a contractului bilateral".

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Compania se află de mai mulţi ani într-o situaţie financiară dificilă, înregistrând pierderi de 961 milioane lei (213,5 milioane euro) în 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb