Complexul Oltenia susţine că prezenţa sa în piaţă nu contravine normelor europene

A.T.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 22 iunie 2015

Conducerea Complexului Oltenia (CEO) afirmă că susţine că prezenţa sa în piaţă nu contravine normelor europene şi a respins, pe această cale acuzaţiile aduse de OMG-urile de mediu, care au susţinut că mineritul energetic nu îşi mai are locul în rândul cauzelor de utilitate publică într-o ţară europeană. De asemenea, activiştii au contestat alocarea a 3,3 milioane de euro din bugetul statului pentru exproprieri şi extinderi de cariere de cărbune.

În repetate rânduri organizaţiile de mediu au susţinut ideea că emisiile provenite din arderea cărbunelui afectează negativ sănătatea populatiei, dar CEO afirmă că acestea ignoră, cu bună ştiinţă, existenţa electrofiltrelor performante, a instalaţiilor de desulfurare a gazelor de ardere şi de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii rezultate din procesul de ardere - investiţii realizate de companie, care încadrează impactul asupra mediului în limitele impuse, la ora actuală, de directivele europene.

Conducerea CEO arată, într-un comunicat: "Presupunem că închiderea producătorilor convenţionali de energie ar afecta în mod pozitiv sănătatea populaţiei lipsită de locurile de muncă sau lipsită de siguranţa unui sistem energetic de care depinde inclusiv exercitarea practicilor medicale. Ne exprimăm în totalitate acordul asupra faptului că sprijinul financiar oferit de către stat unei companii contravine normelor europene privind concurenţă, dar respingem cu desăvârşire ideea că au fost alocate sume pentru susţinerea artificială a sectorului termo ineficient, aşa cum spun ONG-urile, în condiţiile în care CEO nu a primit stimulente şi suntem ţara cu cea mai mare subvenţie pentru energia regenerabilă din Europa".

Compania s-a considerat dintotdeauna discriminată din cauza subvenţiilor pe care energia regenerabilă pe primeşte. CEO îşi vinde greu energia în piaţa liberă, de când ţara noastră se confruntă cu supraproducţie şi o scădere accentuată a consumului.

Poziţia CEO este susţinută de Confederaţia sindicală Cartel Alfa, care a semnalat lipsa măsurilor necesare funcţionării în bune condiţii a sistemului energetic naţional. Într-un comunicat remis redacţiei, sindicatul cere menţinerea cotei de piaţă a serviciilor de sistem la nivelul prevăzut de HG nr. 138/2013, respectiv 500 MWh pentru Complexul Oltenia, dar şi eliminarea obligaţiei producătorilor de energie pe bază de cărbune de achiziţionare a certificatelor verzi pentru cantitatea de energie reprezentând consumul propriu tehnologic.

Cartel Alfa s-a pronunţat pentru aprobarea urgentă a exproprierilor necesare funcţionării carierelor care asigură cărbunele necesar centralelor electrice şi populaţiei, conform Legii nr. 255 din 2010. De asemenea, sindicatul consideră că este necesară modificarea legislaţiei secundare, încât CEO să nu mai fie tratată discreţionar pe piaţa de energie, deoarece nu poate concura cu producătorii de energie verde, care sunt puternic subvenţionaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb