Complexul Oltenia vrea o facilitate de factoring de la Raiffeisen Bank

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 martie 2014

Complexul Oltenia vrea o facilitate de factoring de la Raiffeisen Bank

Suma de până la 100 milioane lei, folosită pentru cumpărarea de certificate de emisii

Acţionarii Complexului Energetic Oltenia sunt convocaţi pe 18 martie ca să aprobe, printre altele, accesarea unei facilităţi de factoring fără recurs ce urmează să se încheie cu Raiffeisen Bank. Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, facilitatea de până la 100 milioane lei este pentru creanţele Enel Energie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, E.ON Energie, CEZ Vânzare şi OMV Trading.

Surse din Complexul Oltenia ne-au explicat că societatea apelează la facilitatea de factoring pentru că are nevoie de cash ca să cumpere peste 800.000 de certificate de emisii la un preţ foarte avantajos. Sursele noastre afirmă că aceste creanţe au un grad de încasare cert, iar Raiffeisen Bank va oferi producătorului de energie termo lichidităţile necesare pentru a nu pierde oportunităţile din piaţa certificatelor de emisii.

Tot în Adunarea Acţionarilor din 18 martie se va supune aprobării şi prelungirea unor facilităţi şi linii de credit. Este vorba despre un contract încheiat cu Alpha Bank în 2009, în valoare de 55 milioane lei, dar şi un credit de 153 milioane lei acordat de Raiffeisen Bank în 2012.

Acţionarii vor mai trebui să analizeze şi să aprobe majorarea capitalului social al Complexului Oltenia cu valoarea terenurilor obţinute în baza certificatelor de atestare a dreptului de proprietate, dar şi modificări la actul constitutiv al societăţii. Astfel, se propune eliminarea unor articole privind Fondul Proprietatea, prin care se stipulează că dacă Ministerul Economiei intenţionează să vândă o participaţie către altcineva decât Fondul atunci acesta din urmă va avea dreptul, nu şi obligaţia de a participa la această vânzare prin vânzarea unei părţi sau a tuturor acţiunilor sale în Complexul Oltenia în aceleaşi condiţii ca Ministerul Economiei (acţionarul majoritar). Potrivit surselor noastre, aceste modificări la actul constitutiv au fost solicitate de intermediarul listării Complexului Oltenia.

De asemenea, pe ordinea de zi a AGA mai figurează şi aprobarea modificării unor garanţii pentru creditele contractate, dar şi aprobarea modificării actului constitutiv al societăţii în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, care obligă statul român să transfere Fondului Proprietatea 25.677 de acţiuni emise de fostul Complex Energetic Craiova (în prezent parte componentă a Complexului Oltenia).

Astfel, în urma aplicării acestei decizii judecătoreşti, Fondul va deţine 21,55% din acţiunile Complexului Oltenia, statul - 77,15% prin Ministerul Economiei, Electrocentrale Grup - 0,8%, iar Societatea Comercială pentru Închiderea Minelor - 0,4%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb