Concedierile masive contrazic datele oficiale privind locurile de muncă din SUA

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 februarie 2023

Concedierile masive contrazic datele oficiale privind locurile de muncă din SUA
Călin Rechea

În discursul despre starea uniunii, Joe Biden s-a lăudat cu un număr record al locurilor de muncă nou create în primii doi ani de la preluarea mandatului la Casa Albă.

"Am creat 12 milioane de noi locuri de muncă, mai multe locuri de muncă create în doi ani decât a creat orice alt preşedinte în patru ani", a subliniat Biden, care apoi a mai declarat că "locul de muncă nu înseamnă doar un cec de salariu, are semnificaţie şi din punct de vedere al demnităţii, al respectului, de faptul că îţi poţi privi copilul în ochi când mergi acasă şi îi spui că totul va fi bine".

Când a vorbit despre cele 12 milioane de noi locuri de muncă, Joe Biden a ţinut cont şi de ultimele date oficiale de la BLS (Bureau of Labor Statistics), care a raportat crearea a 517 mii de noi locuri de muncă în ianuarie 2023. Totalul din perioada februarie 2021 - ianuarie 2023 a ajuns astfel la 12,1 milioane.

Din păcate, acestea sunt datele ajustate pentru sezonalitate. Datele neajustate arată că în ianuarie 2023 nu s-au creat circa 500 de mii de locuri de muncă, ci au fost pierdute circa 2,5 milioane de locuri de muncă (vezi graficul).

Pierderi ale locurilor de muncă s-au înregistrat şi în decembrie 2022, de 293 de mii, în condiţiile în care valoarea ajustată sezonier arăta crearea a 260 de mii de locuri de muncă. În decembrie 2021, atât datele brute cât şi cele ajustate sezonier arătau crearea a 197 de mii de locuri de muncă, respectiv 569 de mii de locuri de muncă.

Conform datelor neajustate de la BLS, obţinute din sondajul la nivelul companiilor, în economia SUA s-au pierdut 373 de mii de locuri de muncă din iulie 2022 până la sfârşitul lunii ianuarie 2023, în timp ce datele ajustate sezonier arată crearea a 2,66 milioane de locuri de muncă.

La nivelul industriei prelucrătoare, s-au creat 180 de mii de locuri de muncă "ajustate" în aceeaşi perioadă, in timp de datele neajustate arată pierderea a 6 mii de locuri de muncă.

Cea mai mare divergenţă dintre datele ajustate sezonier şi cele neajustate se înregistrează în sectorul privat al serviciilor. Aici s-au "creat" circa 2 milioane de locuri de muncă din iulie 2022 până în ianuarie 2023, conform datelor ajustate, şi s-au pierdut circa 1,85 milioane de locuri de muncă după cum arată datele neajustate.

Dar asta nu este tot. Nici datele brute nu sunt chiar "brute", deoarece BLS mai scade sau mai adaugă locuri de muncă pe baza unui model care încearcă să estimeze înfiinţarea şi desfiinţarea companiilor (CES Net Birth-Death Model).

Pentru ianuarie 2023, modelul CES-B/D arată o reducere a numărului locurilor de muncă cu 144 de mii, adică numărul neajustat "adevărat" al locurilor de muncă pierdute a fost de 2,361 milioane, în loc de 2,505 milioane.

Pentru unele luni, influenţa "cititului" în modelul CES-B/D este foarte mare, cum a fost cazul lunii octombrie 2022. Atunci BLS a raportat crearea a 324 de mii de locuri de muncă, conform datelor ajustate sezonier, şi crearea a 1,232 milioane locuri de muncă conform datelor neajustate. Din cele peste 1,2 milioane de locuri de muncă, doar 721 de mii au fost obţinute din sondajul realizat la nivelul companiilor, iar restul de 511 mii au fost adăugate din "model".

Cum arată, în aceste condiţii, situaţia creării locurilor de muncă la jumătatea mandatului lui Joe Biden? Conform datelor neajustate, numărul locurilor de muncă din SUA a crescut cu 11,87 milioane, însă aici sunt incluse 2,88 milioane de locuri de muncă "create" din modelul CES-B/D. Mai rămân 8,99 milioane de locuri de muncă, cu peste 25% mai puţine decât cele "trâmbiţate" de Biden.

Numărul mare al locurilor de muncă pierdute în a doua jumătate a anului trecut şi în perioada care a trecut de la începutul acestui an, pierderi arătate de datele neajustate de la BLS, reflectă o tendinţă similară cu numărul concedierilor anunţate în aceeaşi perioadă de mari companii.

Publicaţia online The Hill a preluat recent o analiză a companiei Challenger, Gray & Christmas, care publică lunar raportul "U.S. Challenger Job Cuts", în care se arată că numărul concedierilor a depăşit 100 de mii în ianuarie 2023, cu 440% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent. Un număr mai mare de concedieri pentru prima lună a anului, de circa 242 de mii, s-a înregistrat în ianuarie 2009, în perioada Marii Recesiuni.

"Companiile se pregătesc pentru o încetinire a activităţii economice", a declarat Andrew Challenger, vicepreşedintele companiei.

După declinul puternic din prima lună a anului, februarie 2023 a început în "forţă" din punct de vedere al concedierilor, conform ştirilor din presa americană.

Disney a început seria anunţurilor cu disponibilizarea a 7.000 de angajaţi, iar reprezentanţii Yahoo au declarat că vor disponibiliza 20% din forţa de muncă până la sfârşitul acestui an.

Pe fondul scăderii accelerate a preţurilor de pe piaţa imobiliară şi a cererilor pentru credite ipotecare, gigantul bancar JP Morgan a anunţat că va reduce schema de personal cu sute de ofiţeri de credite ipotecare, în timp ce Boeing a decis să reducă cu circa 2.000 numărul angajaţilor din diviziile financiare şi resurse umane.

Micron Technology, unul dintre cei mai mari producători mondial de memorii şi dispozitive de stocare a datelor, a anunţat că va reduce forţa de muncă la nivel global cu 10% în următoarele 12 luni, dintr-un număr total de circa 48 de mii de angajaţi.

După rezultate financiare extraordinare în timpul pandemiei, Zoom a anunţat recent că va concedia 1.300 de angajaţi, respectiv 15% din personal.

Dincolo de numărul mare al concedierilor anunţate, deosebit de îngrijorătoare este şi repartizarea acestora, deoarece este afectat un spectru larg de sectoare economice, de unde nu lipseşte nici sectorul tehnologiilor avansate.

Toate aceste date nu au însemnat nimic pentru Joe Biden, care a privit America în ochi prin ecranul teleprompterului, pătruns fiind de un mare respect de sine, şi i-a spus că totul va fi bine.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. fireasca cresterea somajului.....e secolul inteligentei artificiale care preia functia imana ....care in final ne va distruge viata.....politicienii mint si vor minte cit e lumea si pamintul.

    1. Aparitia locurilor de munca noi si concedierile sunt parte a unui mediu economic functional, doar in dulcile vremi comunist-socialiste locurile de munca erau pe viata chiar daca firmele erau pe pierderi de la bun inceput sau de foarte mult timp.

    Recesiunea va fi evitata! URAAAAAAAAAAA! Realitatea bate, insa, gogosile din mainstream media. Cifrele concedierilor din multinationalele americane semnalizeaza clar racoarea ce s-a instalat in business-ul mare. Scorurile produselor sunt in crestere continua, imobiliarele ingheata, creditul e sinucidere programata. Urmeaza corectia inevitabila dupa decenii de excese. Vorba cuiva, FED-ul nu poate tipari gaz, energie, semiconductori, materii prime. REALITY BITES!

    1. CORECTIA INEVITABILA inseamna zeci de milioane de muritori OCCIDENTALI care vor trai din VENITUL MINIM GARANTAT, din elicopter, si din bunatatea lui mamy si taty......

      Materiile prime se scumpesc pentru că sunt licitate urmare a bulei de credit.

      Poate ne spui tu ce "semiconductori" produce mujicia:-)

      O multime de semiconductori importanti pentru industria de armament.

      Iar restul cumpara din China. Tu poti sa ne spui ce semiconductori produce NATO? Zero baratule. 

    Robotizarea, globalizarea și sistemul capitalist este un mix diabolic care pe termen mediu,max 15 ani va produce un dezastru social apocaliptic, șomaj sărăcie infracționalitate explozii sociale,deja asta se vede in SUA la corporații, corporațiile americane au mutat producția in Asia sau Europa de Est,vezi firmele IT,deci la ei a rămas șomajul și locurile de munca prost platite,plus la asta se mai adaugă și robotizarea generalizata, ghinion trăiască capitalismul neoliberal, există soluție ,trebuie sa devii afacerist șmecher in nici un caz angajat in capitalism contează numai banii restul povești ,ce este capitalismul? Pescuitul fraierilor,asta a zis unul dintre cei mai mari economiști americani

    1. Comunismul ortodox va echilibra tot timpul sistemul economic. Excesul de șomeri este trimis carne de tun pe front și scapi de povara asigurărilor sociale cu o blană.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb