Concurenţa, cu ochii pe piaţa RCA

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Financiare / 9 februarie 2010

Concurenţa, cu ochii pe piaţa RCA

Autoritatea de Concurenţă monitorizează piaţa RCA şi ar putea să înceapă o investigaţie

Inspectorii Concurenţei suspectează o posibilă înţelegere între societăţile de asigurare privind scumpirea RCA, de la 1 ianuarie 2010

Consiliul Concurenţei (CC) ar putea să înceapă, în perioada următoare, o investigaţie pe piaţa RCA, sector aflat de multă vreme sub strictă monitorizare, au declarat, pentru BURSA, surse din piaţă.

Inspectorii de Concurenţă suspectează o posibilă înţelegere între societăţile de asigurare în privinţa scumpirii poliţelor obligatorii de răspundere civilă auto RCA de la 1 ianuarie 2010, ne-au precizat sursele noastre.

Mai multe societăţi de asigurare au scumpit, de la începutul anului, poliţele obligatorii de răs-pundere civilă auto, în unele cazuri tarifele fiind mai mari, faţă de anul trecut, cu 20%-30%.

Noile tarife ale poliţelor RCA i-au pus pe jar pe posesorii de autoturis-me, iar în plin scandal, mulţi dintre aceştia au cerut explicaţii instituţiilor statului, inclusiv Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

De altfel, numai anul trecut, Comisia a primit peste 6.200 de reclamaţii, iar jumătate dintre acestea au fost soluţionate favorabil, conform reprezentanţilor CSA.

CSA se delimitează: "Tarifele sunt notificate şi nu aprobate de către CSA"

În plin scandal, reprezentaţii CSA a explicat, însă, că tarifele poliţelor RCA sunt stabilite, exclusiv, de către societăţile de asigurare, care sunt operatori privaţi.

"Societăţile de asigurare îşi stabilesc aceste tarife în baza liberei concurenţe, iar tarifele sunt notificate şi nu aprobate de către CSA", au susţinut reprezentanţii Comisiei.

CSA a explicat că societăţile de asigurare au pus scumpirile pe seama "creşterii numărului de accidente dar şi a adaosurilor comerciale enorme, ce pot ajunge la 200-300%, practicate de către unele service-uri auto".

Reprezentanţii CSA au mai menţionat că monitorizează permanent activitatea desfăşurată de asiguratori şi au subliniat că au fost situaţii în care au aplicat sancţiuni, unele dintre aceastea fiind interzicerea temporară a exercitării activităţii de practicare a asigurării RCA.

Asiguratorii: "Activitatea RCA ne-a adus pierderi de sute de milioane de euro"

Societăţile de asigurări susţin, însă, că în ultimii ani, activitatea RCA le-a adus pierderi de sute de milioane de euro.

Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurări din Ro-mânia (UNSAR) au explicat, printr-un comunicat, că majorarea tarifelor RCA, în ultimii ani, a fost o necesitate determinată de majorarea preţurilor cu pisele auto şi cu manopera, de creşterea frecvenţei accidentelor auto şi de creşterea valorii răspunderilor asumate de emitenţii de poliţe RCA.

"În ultimii cinci ani, valoarea răs-punderilor (sumelor maxime pe care asiguratorii sunt obligaţi să le plă-tească) pentru poliţe RCA s-a multiplicat de 6,6 ori pentru despăgubiri materiale (de la 76.316 euro în 2005, la 500.000 euro în 2010), respectiv de aproape 20 de ori în cazul indemnizaţiilor pentru vătămări corporale (de la 127.194 euro în 2005, la 2,5 milioane de euro in 2010)", potrivit unui comunicat al USAR.

Asiguratorii au precizat: "În aceste condiţii, activitatea RCA a adus, în ultimii cinci ani, pierderi de sute de milioane de euro asiguratorilor. Dimensiunile acestor pierderi înregistrate pe segmentul RCA a afectat profitabilitatea întregului sistem de asigurări. La nivelul agregat, in-dustria asigurărilor din România a înregistrat pierderi nete de 76 mili-oane de euro în 2007 şi de 156 milioane euro în 2008. În ceea ce priveşte anul 2009, se estimează că numai din asigurarea RCA societăţile au înregistrat pierderi situate la un nivel de aproximativ 150 milioane de euro".

ASSAI: "În ultimii cinci ani poliţele RCA s-au scumpit cu 445%"

Momentan, piaţa RCA este zguduită de un scandal de proporţii între firmele de asigurare şi patronii de service-uri auto, părţile acuzându-se reciproc de practici neconcurenţiale şi de majorarea tarifelor RCA.

UNSAR a cerut, public, Consiliului Concurenţei să se autosesizeze în privinţa tarifelor unice de reparaţii impuse de Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).

La rândul lor, reprezentanţii ASSAI (n.r organizaţie care a anunţat că va protesta împotriva modului în CSA supraveghează piaţa RCA) acuză asiguratorii că au majorat nejustificat preţul poliţelor RCA.

Reprezentanţii ASSAI au subliniat că, în ultimii cinci ani, preţurile poliţelor RCA au crescut cu 445% şi au apreciat că scumpirea acestora, de la 1 ianuarie 2010, este nejustificată.

Patronii service-urilor mai acuză că "nimeni nu ştie care este formula de calcul în baza cărora s-a majorat RCA-ul" şi că service-urile au devenit "creditori ai asiguratorilor" din cauza plăţilor efectuate de către aceştia cu întârziere. Liderii ASSAI admit însă că serviciile service-urilor au devenit mai scumpe, in-vo-când noile reglementări europene privind timpii de lucru.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Domnule redactor,

    Se pare ca va bazati mai degraba pe "surse" (ce convenabil!), decat pe informatii concrete.

    Iar profesionalismul cu care ati scris articolul este dovedit de faptul ca nu aveti discernamantul de a remarca faptul ca reprezentantul ASSAI se contrazice, de la o afirmatie la alta: pai daca "nimeni nu stie care este formula de calcul in baza careia (si nu carora) s-a majorat RCA-ul", cum poti sa sustii ca respectiva majorare "este nejustificata"? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb