Concurenţa va finaliza în acest an o investigaţie din 2007, pe piaţa de electrice şi electronice

Ziarul BURSA #Companii / 26 octombrie 2012

Consiliul Concurenţei va finaliza până la sfârşitul anului o investigaţie pe piaţa comercializării de echipamente electrice şi electronice şi pe cea a gestionării deşeurilor acestora, în care sunt implicate câteva zeci de firme din domeniu, acestea urmând să fie audiate în perioada următoare.

Investigaţia a fost declanşată iniţial în 2007 şi avea ca obiect o posibilă încălcare a legislaţiei de concurenţă de firmele membre ale Eco Tic-Asociaţia de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice de consum.

Din consiliul director al Eco Tic fac parte reprezentanţi ai companiilor Agis Computer, Gemini, Maguay Impex, Panasonic, Scop Computers, IT Direct, MGT Educational, Uti Security & Fire Solutions, Abacus Systems&Solutions, Sistec Sbsol şi R.H.S Company.

Investigaţia a fost extinsă în 2010 şi la celelalte organizaţii colective din domeniul gestionării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE).

Astfel, Consiliul Concurenţei investighează o posibilă înţelegere între membrii sau parteneri ai Asociaţiei Române de Reciclare - RoRec şi retailerii implicaţi în unele campanii de marketing buy-back desfăşurate de aceasta. Investigaţia are ca obiect şi posibila încălcare a Legii Concurenţei de către Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. În cadrul investigaţiei se are în vedere analiza prevederilor cu un posibil impact anticoncurenţial din legislaţia specifică acestui sector, în special cele referitoare la modalitatea de informare a consumatorilor privind costurile gestionării DEEE (timbrul verde), precum şi la condiţiile de autorizare şi funcţionare a organizaţiilor colective.

Membrii fondatori ai RoRec sunt companiile Amica, Arctic, Bosch Siemens Electrocasnice, Candy Hoover, Electrolux, Gorenje, Indesit, Philips, Groupe SEB şi Whirlpool.

Consiliul Concurenţei nu a precizat firmele implicate în investigaţie.

Printre companiile investigate se află şi compania de bricolaj Praktiker. Compania menţionează în raportul financiar trimestrial că autorităţile antitrust din România inves­tighează în prezent acuzaţii împotriva mai multor companii, inclusiv Praktiker România, privind un posibil comportament neconcurenţial.

"Investigaţiile sunt aşteptate să se încheie în decembrie 2012. Compania a primit deja întrebări în această privinţă şi derulează acum propria investigaţie. Potrivit unui raport al autorităţilor antitrust din România, dacă ajung la concluzia că Praktiker România ar fi fost implicată în comportament neconcurenţial, ar putea fi impuse amenzi de până la 8% din veniturile totale pe anul financiar trecut, în cazul fiecărei companii implicate şi posibil şi companiei din România (a Praktiker, n.r.)", se menţionează în raport, citat de Mediafax.

Praktiker a înregistrat vânzări nete de 152,3 milioane de euro, anul trecut.

Conform legislaţiei specifice, producătorii sunt obligaţi să organizeze colectarea, valorificarea şi reciclarea DEEE fie individual (utilizând propriile resurse), fie transferând aceste responsabilităţi, pe bază de contract, către un operator economic legal constituit, denumit "organizaţie colectivă".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb