Conducerea Argus: "Nu am influenţat în mod fraudulos sau imoral rezultatul licitaţiei APIA"

Ziarul BURSA #Companii / 20 august 2013

Conducerea Argus Constanţa susţine că "nu a influenţat în mod fraudulos sau imoral" rezultatul licitaţiei organizată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), al cărei director general adjunct, Aurel Pană, a fost reţinut pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

"Argus SA aduce la cunoştinţa acţionarilor, investitorilor şi colaboratorilor că nu a încălcat nicio prevedere legală, nu a influenţat în mod fraudulos sau imoral rezultatul licitaţiei, niciun angajat al societăţii nu a săvârşit şi nu este acuzat de fapte de natură penală în dosarul aflat în cercetare", se arată într-un comunicat remis de Argus Bursei de Valori Bucureşti.

Desfăşurată prin sistemul public de achiziţii în intervalul 26-27 iulie, Argus a fost declarată câştigătoare de APIA a licitaţiei pentru furnizarea de ulei în cadrul programului PEAD 2013.

Astfel, compania va livra 9,57 milioane de litri de ulei (trei loturi) de floarea soarelui în perioada 1 august-30 septembrie, din care peste 2,7 milioane de litri au ajuns deja la beneficiar.

Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, şi Mugur George Voinea, membru PC şi director al unei firme, sunt acuzaţi de fapte de corupţie şi au fost arestaţi preventiv, săptămâna trecută, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti.

Voinea este membru al Partidului Conservator (PC) Diaspora, responsabil pentru departamentul Relaţia cu reprezentanţele diplomatice, iar Pană este secretar executiv.

În dosarul de corupţie al membrilor PC apar şi numele unui fost secretat de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, al directorului APIA, Dorel Benu, şi al directorului Camerei de Comerţ Constanţa, Ion Dănuţ Jugănaru, potrivit ordonanţei de punere sub acuzare a DNA.

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada mai - august 2013, Aurel Pană, în calitate de director general adjunct al APIA şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a condiţionat atribuirea contractelor de achiziţie de ulei unei anumite societăţi comerciale, de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum şi de externalizarea serviciilor de transport către o anumită societate recomandată de învinuit.

Procurorii notează că, în 16 mai, Voinea s-a prezentat la sediul Argus Constanţa, în baza unei recomandări din partea lui Jugănaru şi a lui Albu, şi i-a pretins directorului general al Argus, Ioan Păuna, un comision de 15 -20% din valoarea contractului, respectiv circa 2,5 milioane de euro pentru cele patru loturi (valoarea contractelor pe cele patru loturi fiind de aproximativ 16 milioane de euro), pentru a-i asigura adjudecarea licitaţiei organizată de APIA în cadrul programului PEAD 2013.

Voinea, arată anchetatorii, a precizat că "el este trimis înainte", lăsând să se înţeleagă că deţine date despre licitaţie şi are posibilitatea de a influenţa rezultatul acesteia. Totodată, a precizat că o astfel de înţelegere ar mai fi încheiat şi cu o societate din Galaţi, informează Mediafax.

În 7 iunie, arată procurorii, Voinea s-a întâlnit cu Păuna în Bucureşti, la Hotel Intercontinental, unde a reiterat solicitarea de a i se plăti un comision de "zece la sută, pe hârtie". Voinea, notează procurorii, a cerut ca foloasele pretinse să fie date "după ce este desemnat câştigător, până la semnare" şi că "ideal ar fi la negru".

Păuna ar fi precizat, potrivit anchetatorilor, că procentul de 10% "înseamnă aproximativ 5,2 milioane de lei", iar Voinea l-a întrebat pe acesta care ar fi structura cheltuielilor pentru fiecare tip de contract din cele trei, respectiv pentru transport, pentru consultanţă şi pentru construcţii. În aceleaşi împrejurări, arată DNA, Voinea a precizat că "sumele sunt fictive, dar trebuie să fie facturabile" din punct de vedere contabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb