Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act astăzi, în şedinţă online, de trei scrisori ale preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la misiunile trimise în teatrele de operaţii, la aprobarea staţionării şi desfăşurarea de operaţiuni pe teritoriul României de către detaşamentul spaniol de aeronave multirol, precum şi la dislocarea, la nevoie, a Forţei de Răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată - VJTF în scopul pregătirii şi desfăşurării de operaţii militare pe teritoriul României în 2023, informează Agerpres.
În primul document, şeful statului informează Parlamentul că a aprobat forţele şi mijloacele Armatei României şi ale Ministerului Afacerilor Interne care sunt trimise la misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional în anul 2023.
Potrivit scrisorii, volatilitatea progresivă a ordinii internaţionale şi invadarea Ucrainei de către Federaţia Rusă au un impact deosebit asupra mediului internaţional de securitate, care este caracterizat de o serie de crize suprapuse, generate de multiple cauze şi având asociat un spectru larg de provocări şi interese, iar acestea determină creşterea nivelului de interacţiune la nivel diplomatic, militar, economic şi social în plan naţional, regional şi global.
"România beneficiază de garanţii de securitate solide, oferite de statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice şi al Uniunii Europene, precum şi de bune relaţii cu ţările vecine şi cu partenerii săi strategici, în special cu SUA, premise pentru asigurarea continuităţii şi a predictibilităţii în acţiuni", menţionează preşedintele.
În cea de-a două scrisoare, Klaus Iohannis informează Parlamentul că a aprobat intrarea, staţionarea şi desfăşurarea de operaţiuni pe teritoriul României de către un detaşament spaniol de aeronave multirol pentru a executa misiuni în cadrul activităţilor de vigilenţă sporită ale NATO.
"În urma analizei solicitării NATO şi a situaţiei de securitate din regiune, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituţia României şi cu prevederile art. 4 alin (1) din Legea 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armatelor străine pe teritoriul României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la propunerea prim-ministrului României, după consultarea CSAT, informez Parlamentul României că am aprobat intrarea, staţionarea şi desfăşurarea pe operaţiuni pe teritoriul României a detaşamentului spaniol de aeronave multirol pentru a executa misiuni în cadrul activităţilor de vigilenţă sporită ale NATO. Facilităţile pentru dislocarea detaşamentului spaniol şi asigurarea fondurilor pentru asigurarea Sprijinului Naţiunii Gazdă vor fi asigurate de Ministerul Apărării Naţionale, în funcţie de cerinţele operaţionale", se arată în document.
Şeful statului aminteşte că, în răspuns la criza de securitate din Ucraina, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa - SACEUR a dispus iniţierea unor măsuri de vigilenţă sporită pentru întărirea posturii de apărare antiaeriană şi antirachetă sporită pe Flancul estic aliat şi creşterea capabilităţilor în cadrul misiunilor de poliţie aeriană întărită.
În cea de-a treia scrisoare, preşedintele Iohannis informează Parlamentul că a aprobat dislocarea, la nevoie, a Forţei de Răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată - VJTF în scopul pregătirii şi desfăşurării de operaţii militare pe teritoriul României, în anul 2023, potrivit datelor de planificare transmise de NATO.
Documentul aminteşte că anul 2022 a fost marcat de schimbările fundamentale produse în planul securităţii regionale, determinate de agresiunea militară ilegală, neprovocată şi nejustificată a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, cu impact major asupra securităţii din zona Mării Negre, în consecinţă, cu afectarea intereselor strategice ale României, ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene în regiune.
"În situaţia apariţiei intempestive a premiselor pentru declanşarea unei crize majore de securitate, cu posibile implicaţii asupra independenţei şi suveranităţii naţionale ale României, Consiliul Nord Atlantic poate lua decizia dislocării pe teritoriul României a Forţei de Răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată - VJTF, în scopul dezamorsării crizei şi descurajării escaladării acesteia", se explică în scrisoarea preşedintelui.
Cele trei scrisori vor fi prezentate într-o şedinţă comună a Parlamentului.