Politicile băncilor comerciale privind creditarea agriculturii expun toate categoriile de fermieri riscurilor financiare, potrivit lui Robert Rekkers, directorul general al Agricover Credit IFN, divizia financiară a Agricover Group. Domnia s-a a explicat: "Pe de o parte, fermierii de dimensiuni mici şi medii nu au acces suficient la credite, din cauza reticenţei băncilor în a le acorda finanţare. Pe de altă parte, băncile suprafinanţează marii agricultori care riscă astfel să ajungă supraîndatoraţi".
Robert Rekkers susţine că, de-a lungul timpului, România a avut multe bănci private sau de stat care au finanţat agricultura, dar, din păcate, niciuna nu mai există la ora actuală, în ciuda potenţialului uriaş existent pe piaţa agro-alimentară. Domnia sa a adăugat: "În acest moment, fermierii se adresează băncilor comerciale nespecializate pentru a primi finanţare. Acest lucru creează, însă, potenţiale complicaţii. Astfel, băncile universale nu înţeleg domeniul şi nu vorbesc aceeaşi limbă cu agricultorii şi nu înţeleg valoarea activelor şi a garanţiilor fermierilor. Mai mult, băncile acordă anumite credite - APIA, fonduri europene, dar nu contribuie la rezolvarea adevăratelor probleme ale fermierilor". O altă problemă identificată de Robert Rekkers în creditarea sectorului de către bănci este birocraţia şi faptul că acestea nu acordă finanţare micilor fermieri.
Potrivit directorului general al Agricover Credit IFN, agricultura românească are nevoie de o abordare care oferă soluţii financiare echilibrate. Cumulat, acestea implică existenţa unei instituţii financiare specializate, puternic capitalizate, o birocraţie redusă prin operativitate şi decizii rapide, precum şi produse inovative. "O problemă recurentă a agriculturii româneşti este reprezentată de faptul că fermierii nu sunt implicaţi în procesul de finanţare şi nu au acces la know-how în acest domeniu", a adăugat Robert Rekkers. Analiza Agricover Credit IFN asupra problemei finanţării agriculturii din ţara noastră mai relevă şi necesitatea unor soluţii care să amelioreze nevoile financiare ale fermierilor atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ.
Valoarea creditelor acordate de Agricover Credit IFN în primul semestru a fost de 253.239.000 lei, cu 87% mai mare faţă de 30 iunie 2012, conducerea prognozând o creştere a plasamentelor cu cel puţin 40% anul acesta. Profitul operaţional a fost de 8.600.000 de lei, cu 47% mai mare decât la 30 iunie 2012. Agricover Credit IFN a inaugurat săptămâna trecută primul birou regional la Slobozia şi a lansat un nou produs pentru creditarea fermierilor. Creditul Instant este un produs pe baza căruia fermierii mici şi mijlocii care deţin culturi vegetale pot obţine finanţarea dorită în aceeaşi zi, fără garanţii materiale. Creditul se adresează celor care deţin ferme cu suprafeţe cuprinse între 100 şi 400 de hectare şi oferă o finanţare maximă de 100.000 de lei. Scadenţa este la recoltă.