CONFERINŢA AGRIBUSINESS PE PROFIT / ROBERT REKKERS, AGRICOVER: "Fermierii se expun riscurilor financiare apelând la credite bancare"

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 16 octombrie 2013

"Fermierii se expun riscurilor financiare apelând la credite bancare"

Politicile băncilor comerciale privind creditarea agriculturii expun toate categoriile de fermieri riscurilor financiare, potrivit lui Robert Rekkers, directorul general al Agricover Credit IFN, divizia financiară a Agricover Group. Domnia s-a a explicat: "Pe de o parte, fermierii de dimensiuni mici şi medii nu au acces suficient la credite, din cauza reticenţei băncilor în a le acorda finanţare. Pe de altă parte, băncile suprafinanţează marii agricultori care riscă astfel să ajungă supraîndatoraţi".

Robert Rekkers susţine că, de-a lungul timpului, România a avut multe bănci private sau de stat care au finanţat agricultura, dar, din păcate, niciuna nu mai există la ora actuală, în ciuda potenţialului uriaş existent pe piaţa agro-alimentară. Domnia sa a adăugat: "În acest moment, fermierii se adresează băncilor comerciale nespecializate pentru a primi finanţare. Acest lucru creează, însă, potenţiale complicaţii. Astfel, băncile universale nu înţeleg domeniul şi nu vorbesc aceeaşi limbă cu agricultorii şi nu înţeleg valoarea activelor şi a garanţiilor fermierilor. Mai mult, băncile acordă anumite credite - APIA, fonduri europene, dar nu contribuie la rezolvarea adevăratelor probleme ale fermierilor". O altă problemă identificată de Robert Rekkers în creditarea sectorului de către bănci este birocraţia şi faptul că acestea nu acordă finanţare micilor fermieri.

Potrivit directorului general al Agricover Credit IFN, agricultura românească are nevoie de o abordare care oferă soluţii financiare echilibrate. Cumulat, acestea implică existenţa unei instituţii financiare specializate, puternic capitalizate, o birocraţie redusă prin operativitate şi decizii rapide, precum şi produse inovative. "O problemă recurentă a agriculturii româneşti este reprezentată de faptul că fermierii nu sunt implicaţi în procesul de finanţare şi nu au acces la know-how în acest domeniu", a adăugat Robert Rekkers. Analiza Agricover Credit IFN asupra problemei finanţării agriculturii din ţara noastră mai relevă şi necesitatea unor soluţii care să amelioreze nevoile financiare ale fermierilor atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ.

Valoarea creditelor acordate de Agricover Credit IFN în primul semestru a fost de 253.239.000 lei, cu 87% mai mare faţă de 30 iunie 2012, conducerea prognozând o creştere a plasamentelor cu cel puţin 40% anul acesta. Profitul operaţional a fost de 8.600.000 de lei, cu 47% mai mare decât la 30 iunie 2012. Agricover Credit IFN a inaugurat săptămâna trecută primul birou regional la Slobozia şi a lansat un nou produs pentru creditarea fermierilor. Creditul Instant este un produs pe baza căruia fermierii mici şi mijlocii care deţin culturi vegetale pot obţine finanţarea dorită în aceeaşi zi, fără garanţii materiale. Creditul se adresează celor care deţin ferme cu suprafeţe cuprinse între 100 şi 400 de hectare şi oferă o finanţare maximă de 100.000 de lei. Scadenţa este la recoltă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb