CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" / DAN BOLD, BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER REI: "Preţurile energiei ar trebui reglementate pe un interval de 2-3 ani"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 septembrie 2022

Dan Bold

Dan Bold

În prezent suntem într-o criză majoră, atrage atenţia Dan Bold, Business Development Manager REI, precizând că asistăm la crize multiple, iar dintre acestea, criza energiei afectează piaţa noastră, respectiv activitatea economică.

În acest context, domnia sa trage un semnal de alarmă, spunând: "Probabil că este nevoie de o decizie politică strategică. Soluţia ar fi reglementarea preţurilor pe un interval de 2-3 ani şi evaluarea costului economic al unei astfel de măsuri. Este necesar să ştim cât ar costa această reglementare a preţurilor raportat la efectul în cascadă pe care îl creează în economia reală preţurile actuale ale energiei şi specula din domeniu".

Dan Bold aminteşte că în luna octombrie vor fi disponibile pe piaţă ajutoare de stat de circa un miliard de euro: 500 de milioane de euro pentru sectorul privat - pentru companii, actori economici - şi 500 de milioane pentru OAT-uri, adică beneficiari publici - primării, consilii judeţene. Conform domniei sale, scopul ajutoarelor este crearea de capacităţi de producţie de energie electrică din surse regenerabile şi anveloparea sau eficientizarea energetică a clădirilor.

Dan Bold spune: "Este important că avem proiecte. Sunt foarte multe proiecte depuse în piaţă, iar surse de finanţare există în mod sigur. Două surse majore pe care ministerele de resort le au la îndemână sunt PNRR-u şi Fondul Naţional de Modernizare. Problema se pune în felul următor: în ce măsură sistemul energetic naţional şi specialiştii din piaţă sunt pregătiţi să absoarbă sute şi mii de proiecte care au această componentă, nu numai de prosumator, ci o componentă serioasă de producţie de energie?".

Oficialul REI atrage atenţia că aceste proiecte cu fonduri europene ar trebui să poată fi implementate anul viitor, beneficiarii să poată cumpăra în timp util foarte multe panouri şi invertoare, dar este posibilă o criză de aprovizionare. Domnia sa subliniază: "Ce facem cu toate acestea, care este capacitatea noastră - ca piaţă - să putem să nu depindem în mare măsură de China (n.r. ca furnizor care asigură 90% din panourile fotovoltaice) sau de alţi jucători care sunt într-un monopol, în principiu? Avem o problemă de aprovizionare şi oricât de abil ai fi să îţi faci achiziţiile bine, nu ai cum să răspunzi în timp real. Aceste proiecte trebuie plătite efectiv până în decembrie 2023 şi implementate, puse în funcţiune până în iulie 2024. Nu prea e timp".

Dan Bold: "Degeaba avem scheme de ajutor de stat sau finanţări nerambursabile, dacă nu le putem implementa"

După Revoluţia din 1989 nu s-a investit în capacităţi noi de producţie de energie, spune Dan Bold, menţionând: "Este un fapt, suntem într-o criză majoră. Pieţele nu funcţionează şi atunci întreb autorităţile - ANRE, Ministerul Energiei - , cum vom instrumenta, cum vom pune în practică miile de proiecte, în condiţiile în care sistemul energetic naţional nu are capacitatea să le absoarbă? Sunt antreprenori privaţi care «şi-au riscat pielea». Cum vor putea ei să pună în funcţie şi să beneficieze de aceste proiecte şi mai ales sistemul energetic naţional cum va putea să facă acest lucru? Sunt şi probleme tehnice în lanţul de aprovizionare, capacitatea fiind limitată. Piaţa nu este pregătită".

Oficialul REI mai afirmă: "Degeaba avem scheme de ajutor de stat sau finanţări nerambursabile, dacă nu le putem implementa. Chiar dacă aprovizonarea se rezolvă, avem preţuri exorbitante ale utiltăţilor, iar agenţii economici nu mai sunt competitivi şi astfel apare riscul să se închidă foarte multe capacităţi de producţie, ceea ce duce la pierderea obiectivului strategic al schemelor de ajutor".

REI este un grup de companii de consultanţă specializate în elaborarea, implementarea şi monitorizarea proiectelor de investiţii, atât pe fonduri europene nerambursabile, cât şi prin scheme de ajutor de stat. Compania are peste 1.000 de proiecte finanţate şi mai bine de 600 de proiecte implementate.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. cred ca 23 ani

    1. Piața se reglează de la sine.

      După ce se debranșează consumatorii. 

    urmeaza Marea Nationalizare din Energie.

    Enel, Eon si Engie sunt pe lista scurta. Actul lor cu emiterea de facturi "hotzesti" cu regularizari nebune si imposibile lucreaza tare in directia asta.  

    Nationalizarea vine pentru toate magariile de genul "fura si fugi" pe care le-au facut pe aici, prin Romania.  

    Cuvantul meu e greu si puternic, modeleaza timpul si istoria, da fata Realitatii.  

    Veti vedea real si factual ce am scris aici.  

    Pana la Marele Reset prin care Romania inchide intervalul de timp de Jaf National din ultimii 32 de ani... MAI SUNT UN NUMAR DE LUNI DE ZILE.  

    1. nationalizarile mai apoi sunt puse in functiune si pentru alte companii .... vezi cazul OMV-Petrom ...vezi MULTE alte cazuri ... serviciile romanesti (interne si externe) vor fi resetate si combinatorii hoti din ele vor fi eliminati - in diverse forme si sub diverse aspecte.

    We could have balance sheet recessions peppering the planet balance sheet recessions.- we can have a lot of households in distress.

    s c cret 

    Punerea pe butuci a industriei noastre,

    (din ce a mai rămas)

    nu este o gluma 

    1. o sa iasa revolutie, iti dai seama.... ce popor suporta niste imbecili care dau foc la casa ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb