CONFERINŢA FONDURILE EUROPENE / ANDRA VEREŞ, FNGCIMM: Lipsa garanţiei - principala cauză de respingere a finanţării

Vlad Dobrea
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 25 octombrie 2019

Andra Vereş

Andra Vereş

Una din principalele cauze pentru care nu este acceptată cererea de finanţare este lipsa garanţiei. Acesta este şi principalul motiv pentru care Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a fost înfiinţat în anul 2002 şi vine în ajutorul antreprenorilor, dar şi a beneficiarilor publici. De la înfiinţare şi până în prezent, instituţia a acordat aproximativ 80.000 de garanţii în valoare de 26 de miliarde de lei suţinând atât activitatea curentă, cât şi proiectele investiţionale, a menţionat Andra Vereş, Şef Serviciu Garantare, FNGCIMM.

Domnia sa a adăugat: "Garanţia FNGCIMM se poate obţine atunci când beneficiarul se prezintă la finanţatorul cu care colaborează, unde automat se completează documentaţia necesară, iar dacă există nevoia de garanţii suplimentare atunci se solicită includerea în mixul de garanţii, iar în acest sens trebuie să fie îndeplinită în primul rând calitatea de IMM. Aprobarea unei garanţii plafon, se face într-un interval cuprins între 2-10 zile, 2 zile pentru solicitarea depusă online şi până la 10 zile în cazul în care expunerea este de valoare mai mare, caz în care documentele se vor depune electronic".

În ceea ce priveşte tipurile de garanţii, precizăm faptul că FNGCIMM oferă garanţii din trei tipuri de surse: surse proprii, garanţii acordate în nume şi cont stat şi surse în administrare. În primul caz instituţia a acţionat în calitate de mandatar al statului şi a coordonat garanţiile în funcţie de condiţiile impuse de statul român. Astfel, pentru accesibilitatea fondurilor europene se acordă produse şi în baza Ordonanţei 43 unde categoriile de beneficiari sunt fermierii, persoane fizice sau juridice, a mai subliniat Andra Vereş.

Reprezentantul FNGCIMM a mai transmis: "O altă categorie de beneficiari sunt cei privaţi care sunt încadraţi în programul PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală) 2014-2020 şi POPAM (Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime) pentru finanţarea proiectelor de investiţii. Finanţările garantate au ca destinaţie achiziţia terenurilor agricole, cu excepţia terenurilor aflate în proprietatea privată a statului, finanţarea producţiei agricole şi piscicole sau a proiectelor de investiţii care sunt încadrate în PNDR şi POPAM 2014-2020. Finanţare care poate fi garantată la maxim 3 milioane de euro, iar procentul de garantare este de maxim 80%, iar valoarea garanţiei 2,4 milioane de euro".

Totodată, şeful Serviciului de Garantare a subliniat că garanţia este expresă, FNGCIMM se obligă numai în favoarea finanţatorului, dar şi necondiţionată, deoarece se obligă la plata imediată odată ce condiţiile de colaborare sunt îndeplinite. Nu în ultimul rând garanţia este irevocabilă, deci nu poate anula sau modifica unilateral condiţiile din contractul de garantare.

Un alt program în care FNGCIMM este implicat de foarte mult timp constă în garanţiile pe care le acordă în baza OUG 79/2009 unde beneficiarii eligibili sunt oraşele şi comunele, organizaţiile de drept public, grupurile de acţiune locală etc. Valoarea unei scrisori de garanţie este de 110% din valoarea avansului menţionat în contractele de finanţare încheiate de beneficiar cu AFIR pentru programul PNDR 2007-2013 şi 100% pentru PNDR 2014-2020. Comisionul se stabileşte prin ordin de ministru fiind de 0,05% pe lună, iar principalele criterii de eligibilitate pentru beneficiari sunt semnarea contractelor de finanţare cu AFIR şi lipsa creditelor restante contractate la finanţatori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb