Este mai simplu să ai un proiect aprobat decât să îl implementezi corect. În acest sens este important ca persoanele care doresc finanţare europeană sau oricare alt tip de finanţare, cu componentă nerambursabilă, să îşi aleagă parteneri care să poată proba că au experienţa şi expertiza necesară.
Ramona Ivan a mai adăugat: "O mică recomandare pentru mediul de afaceri este să încercăm pentru următoarea perioadă de raportare, ca toţi partenerii implicaţi să colaboreze în vederea discutării încă din această etapă a tuturor subiectelor de interes. Se vorbeşte despre digitalizare, finanţarea protejării mediului înconjurător, eficienţa energetică şi inovare.
Din perspectiva CEC Bank avem şi avantajul că atunci când se colaborează cu noi, companiile vor beneficia de expertiza noastră, considerând că am susţinut încă din preaderare un număr important de beneficiari atât publici, cât şi privaţi din toate domeniile de activitate".
Domnia sa a mai precizat: "Din nefericire nu toate proiectele ajung să fie de succes, iar recomandarea CEC Bank este să demareze cu banca din momentul în care proiectul este la început pentru realizarea unei structuri de finanţare realiste. O bancă poate să vă ofere atât suport pentru investiţia dumneavoastră, cât şi instrumentare financiară de garantare şi consultanţă specializată. Cred că, este bine ca la nivelul tuturor structurilor (stat sau privat) să se recurgă la o simplificare în ceea ce priveşte proiectele cu fonduri europene".
Directorul CEC Bank a punctat câteva sfaturi pentru mediul antreprenorial: "Dacă cineva vă înţelege afacerea s-ar putea să vă poată fi alături şi în momente mai grele. Recomandăm să se evite tendinţa de supradimensionare a proiectelor necuantificând factorii de risc, anterior demarării proiectelor".
Ramona Ivan a subliniat faptul că CEC Bank are o experienţă vastă în susţinerea proiectelor de accesare a fondurilor europene, fiind alături de companii încă din perioada de preaderare şi continuând până astăzi.
Prin activitatea pe care o desfăşoară CEC Bank a reuşit să identifice o serie de obstacole în finanţarea proiectelor cu fonduri UE. Acestea constau în necorelarea criteriilor de eligibilitate impuse de Autorităţile de Management, cu cele prevăzute de reglementările bancare; implicarea băncii într-un stadiu avansat al proiectului; neimplicarea beneficiarului alături de consultant în "scrierea proiectului"; tendinţa de a supradimensiona proiectul; iniţierea unor proiecte în domenii în care beneficiarii nu au suficientă expertiză.