CONFERINŢA "STRATEGII DE DEZVOLTARE A IMM-URILOR" / OKAN YURTSEVER, GARANTI LEASING: "IMM-urile vor contribui din ce în ce mai mult la PIB, în următorii ani"

Ziarul BURSA #Companii / 21 noiembrie 2014

"IMM-urile vor contribui din ce în ce mai mult la PIB, în următorii ani"

Sprijinul oferit de stat sectorului IMM-urilor, prin proiecte şi finanţări, este de bun augur, ne-a declarat Okan Yurtsever, general manager al Garanti Leasing. Domnia sa ne-a spus, într-un interviu, că acest segment va avea o contribuţie din ce în ce mai mare la Produsul Intern Brut, iar piaţa va deveni mult mai dinamică.

Domnul Yurtsever ne-a explicat că există interes crescut atât din partea autorităţilor, cât şi a instituţiilor financiare, pentru finanţarea companiilor mici şi mijlocii. Fiecare domeniu oferă oportunităţi antreprenorilor, ne-a mai spus domnia sa, care apreciază că alegerea partenerului financiar este unul dintre cei mai importanţi paşi pe care aceştia trebuie să îi facă.

Anul acesta, Garanti Leasing a primit 21,5 milioane de euro de la finanţatori externi, pentru creditarea IMM-urilor.

Reporter: Cum caracterizaţi piaţa IMM-urilor în acest moment?

Okan Yurtsever: Sectorul IMM-urilor este foarte important pentru economie, atât în România, cât şi în celelalte ţări europene. Există o implicare din ce în ce mai clară atât a autorităţilor, cât şi a băncilor şi a IFN-urilor deopotrivă, - în vederea sprijinirii companiilor mici şi mijlocii.

Reporter: Ce înseamnă pentru Garanti Leasing sectorul IMM-urilor?

Okan Yurtsever: La nivel european, leasing-ul este un instrument important folosit de către IMM-uri. Este singurul mod, de altfel, prin care acestea pot primi finanţări în timp scurt. În România, piaţa de leasing încă se dezvoltă, dar noi facem tot posibilul pentru a contribui la dezvoltarea şi încurajarea mediul de afaceri local.

Anul acesta, am semnat acorduri de împrumut cu Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE), cu Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB) şi cu IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, în valoare totală de 21,5 milioane de euro. Acestea au fost şi sunt menite pentru finanţarea IMM-urilor la nivel local. Avem încredere că lucrurile nu se vor opri aici. Vom continua să facilităm accesul întreprinderilor mici şi mijlocii româneşti la finanţare. Aceasta a fost una dintre priorităţile noastre în 2014 şi va continua să fie şi în 2015.

Reporter: Cum credeţi că va evolua contribuţia segmentului IMM-urilor la Produsul Intern Brut, în următorii ani?

Okan Yurtsever: Este foarte posibil ca segmentul IMM-urilor să aibă o contribuţie din ce în ce mai mare la Produsul Intern Brut, iar piaţa să devină din ce în ce mai dinamică.

Reporter: Cum caracterizaţi sprijinul acordat de stat acestui segment?

Okan Yurtsever: Sprijinul oferit de stat sectorului IMM-urilor, prin proiecte şi finanţări dedicate, este de bun augur şi sperăm că va continua să fie la fel şi în viitor.

Reporter: Care sunt domeniile cele mai atractive pentru antreprenorii români?

Okan Yurtsever: Fiecare domeniu oferă oportunităţi, în funcţie de specificul pieţei şi de contextul macroeconomic. Spre exemplu, în 2011, noi am finanţat numeroase IMM-uri care activează în construcţii, turism, piese auto de schimb, agricultură, energie regenerabilă. În 2012, ne-am diversificat atenţia şi în zona transporturilor şi a logisticii. În 2013, ne-am axat tot mai mult pe sectorul agricol, deoarece a fost un an cu recolte foarte bune şi mulţi fermieri au avut nevoie de finanţare pentru a achiziţiona echipamente agricole. Aproximativ 10% din activitatea noastră este dedicată sectorului agricol. De asemenea, important de menţionat este faptul că am fost printre primele instituţii financiare din România care a finanţat sectorul imobiliar după criză. Există potenţial în foarte multe domenii. Important este ca fiecare antreprenor să îşi aleagă partenerul financiar potrivit pentru a-şi putea duce la bun sfârşit proiectele ambiţioase.

Reporter: Care sunt principalele oportunităţi pentru antreprenori?

Okan Yurtsever: În urmă cu 10 ani, nu existau programe de finanţare şi nici posibilitatea accesării de fonduri europene. Acum, pe lângă această oportunitate, ofertele instituţiilor financiare sunt din ce în ce mai variate.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb