CONFLICTUL GAZELOR DINTRE MOSCOVA ŞI KIEV Günther Oettinger : "Avem o şansă bună de a ajunge la un acord până la 1 iunie"

E.D.
Internaţional / 27 mai 2014

Comisarul european pentru Energie Günther Oettinger a propus, luni, o foaie de parcurs pentru soluţionarea conflictului gazelor dintre Moscova şi Kiev, apreciind că vede "o şansă bună" de a se ajunge la un acord până la 1 iunie.

Discuţiile dintre Rusia şi Ucraina privind livrările de gaze naturale către Kiev "au înregistrat progrese", a afirmat luni comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, care consideră că există "o şansă bună" pentru a se ajunge la un acord înainte de 1 iunie, transmite AFP. "Am făcut progrese, avem o şansă bună de a ajunge la un acord până la 1 iunie", a spus Oettinger, într-o conferinţă de presă, după negocierile avute la Berlin cu miniştrii rus al Energiei, Aleksandr Novak, şi cel ucrainean, Iuri Prodan.

Cele două capitale au timp până miercuri seară pentru a accepta termenii unui compromis ce obligă Ucraina la plata iniţială a două miliarde de dolari către Gazprom, chiar joi, a precizat comisarul european. Plata se referă la o parte a datoriilor acumulate de Ucraina faţă de furnizorul rus Gazprom, pentru livrările neachitate cu începere din noiembrie 2013.

Dacă va fi efectuată la timp, negocierile se vor relua vineri legate de preţul gazelor aplicabil pentru livrările viitoare. Şi aici "consider că este posibil un acord", a precizat Günther Oettinger.

Moscova ameninţă cu întreruperea livrărilor de gaze către Ucraina de la începutul lui iunie dacă Kievul nu îşi va achita datoriile, în valoare de peste trei miliarde de dolari (2,2 miliarde de euro), şi nu va plăti în avans livrările din iunie (1,66 miliarde de dolari, adică 1,2 miliarde de euro).

"Ucraina este pregătită să plătească toate datoriile", a afirmat Prodan. Cu toate acestea, "nu s-a luat nicio decizie" asupra propunerii făcute luni, a spus el, arătându-se mai puţin optimist decât Oettinger. "Din nefericire, partea rusă nu a avansat nicio propunere", a deplâns el, subliniind că planul elaborat a fost propus de Comisia Europeană.

"Există încă numeroase probleme fără răspuns", a spus la rândul său Novak.

"Noi avem ca obiectiv comun asigurarea securităţii în aprovizionarea Uniunii Europene după 1 iunie, evitarea întreruperilor", a declarat Oettinger.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb