CONGRESUL "CYBERSECURITY IN ROMANIA" - PLATFORMĂ DE DIALOG MACROREGIONALĂ "Informaţia confidenţială - valuta cea mai căutată astăzi"

Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 5 octombrie 2015

"Informaţia confidenţială - valuta cea mai căutată astăzi"

Interviu cu Laurent Chrzanovski, membru al grupului de experţi ale ITU (Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor / ONU-Geneva) şi coordonator al Congresului

Peste 250 de persoane au participat recent la cea de-a treia ediţie a congresului "CYBERSECURITY IN ROMANIA", care s-a desfăşurat recent la Sibiu. Scopul final al acestei reuniuni, cel de a se ţese reţele umane şi profesionale, a început să se realizeze pe deplin odată cu ediţia 2015, consideră Laurent Chrzanovski, coordonator al Congresului.

Reporter: Care au fost temele principale ale Congresului "Cybersecurity in Romania", care a avut loc recent, la Sibiu?

Laurent Chrzanovski: Considerăm că cea mai importantă tema abordată în contextul securităţii informaţiilor pe Internet o reprezintă vulnerabilitatea factorului uman. Din lipsă de baze educaţionale, din naivitate sau inconştienţă, fiecare dintre noi poate deveni fie ţintă, fie instrumentul huliganilor pe Internet. Un accent deosebit a fost pus pe reflexele native pe care le avem în viaţa reală, dar pe care le uităm odată ce ne aflăm în mediul on-line. Putem să vorbim în primul rând de reflexul de a nu accepta cadouri de la străini sau de la firme, amintindu-ne aici celebrul citat " timeo Danaos et dona ferentes " (Eneida). Niciun serviciu nu este gratuit. Totul se plăteşte, iar valuta cea mai căutată azi este informaţia confidenţială. Datele despre viaţa noastră privată, publică, profesională, toate sunt interesante atât pentru guverne, cât şi pentru companii multinaţionale şi mafie, care vor face orice pentru a obţine aceste informaţii.

Exemplul şocant oferit de unul dintre speakeri este revelator: în Statele Unite ale Americii, un tată de cincizeci de ani a primit o ofertă de scutece de la un lanţ de supermarket-uri, cu două zile înainte ca fiica sa minoră să descopere că era însărcinată. După o anchetă făcută de organele legislative, s-a dovedit că un site de chat a vândut companiei conversaţiile "private", astfel încât acestea să poată fi exploatate comercial. Ce e mai rău este faptul că, în conformitate cu normele de confidenţialitate ale site-ului, semnate de către utilizatorii chat-ului, printr-un simplu click pe opţiunea "Sunt de acord" în momentul înregistrării, s-a stipulat clar că proprietarul site-ului se putea folosi de toate informaţiile postate pentru a face profit.

O altă temă importantă a făcut subiectul mai multor sesiuni: sofisticarea atacurilor tehnologice. S-a discutat despre exploatări - de multe ori ajutate de informaţii colectate de pe reţelele sociale - care au dus la furturi masive de date ale marilor companii, de la vulnerabilitatea infrastructurii aeroportuare, la piratarea dronelor civile şi militare sau, şi mai spectaculos, programe spyware implantate în sistemele mai multor sateliţi comerciali.

În fine, reprezentanţii forţelor de ordine din mai multe ţări, analiştii privaţi şi numeroşi profesionişti au dezbătut forma ce trebuie dată rapid campaniilor de sensibilizare şi promovării instrumentelor de navigare şi socializare în condiţii de siguranţă. Pentru acest punct, caracterul internaţional al congresului a dus la progrese considerabile, fiecare putând observa eşecurile, dar mai ales reţetele de succes dezvoltate de ţările vecine sau de companii necunoscute pe teritoriul românesc, oferind soluţii garantate prin legi europene accesibile atât cetăţenilor, cât şi companiilor mici, medii sau mari.

Reporter: Aveţi vreun regret legat de congres?

Laurent Chrzanovski: Cu siguranţă avem. Accesul aproape gratuit la ziua plenară a adus doar vreo douăzeci de participanţi în plus. Avem un drum lung de parcurs pentru a face populaţia şi micro-antreprenorii din zonă să înţeleagă că acest congres este de asemenea - şi mai ales! - pentru ei. Prelegerile din prima zi, susţinute de specialişti de renume mondial, au fost special concepute atât cu un conţinut interesant, cât şi cu o formă şi un stil foarte atractive. Ele au fost atât de bine făcute, încât nu a fost nevoie de o pregătire specială pentru a le înţelege şi a le aprecia. Anul viitor, va trebui să dublăm atât eforturile noastre, cât şi pe cele ale partenerilor noştri pentru a "face mai sexy" titlurile discursurilor, care par a fi de nişă, dar care de fapt sunt toate pe înţelesul publicului larg, pentru a-l ajuta pe acesta să se protejeze. Există, de asemenea, mai multe mici aspecte de îmbunătăţit. Dar o platformă atât de dificil de construit nu va fi realmente cu adevărat "împlinită" în forma sa finală, decât probabil după cel puţin şase sau şapte ani de experienţă şi ca urmare a sugestiilor tuturor participanţilor la fiecare ediţie a congresului, an după an.

Reporter: Un "scoop" pentru 2016?

Laurent Chrzanovski: Niciun scop special, cu excepţia faptului că efortul şi motivaţia noastră, pe care am reuşit să le demonstrăm în organizarea congresului, ne vor aduce în anii viitori un sprijin tehnic mult mai consistent din partea Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, atât în termeni de logistică, cât şi în ceea ce priveşte numărul de specialişti internaţionali invitaţi de către această instituţie a ONU.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre activităţile congresului?

Laurent Chrzanovski: Trebuie să remarcăm că rezultatele zilei de conştientizare cu privire la pericolele lumii virtuale ("awareness day") au depăşit aşteptările noastre - mă refer la cele trei sesiuni distincte care au fost dedicate respectiv copiilor, adolescenţilor şi adulţilor.

În urma contribuţiei specialiştilor IGPR (Inspectoratul General al Poliţiei Române) şi a doi experţi din echipa companiei Bitdefender, am propus tinerilor chestionarul "Stop. Think. Connect." (creat de unii dintre cei mai buni cercetători americani în domeniu). Materialul a fost tradus cu această ocazie de echipa noastră şi a fost apoi structurat sub forma unui concurs cu premii. Concursul a fost condus cu măiestrie de către o actriţă profesionistă.

Astfel, 630 de copii şi 390 de adolescenţi din şcolile din Sibiu, împreună cu profesorii lor, au participat prin prezenţa şi interesul lor la cel mai mare eveniment de acest gen din Europa Centrală.

Punctul culminant al după-amiezii a fost cu siguranţă duplexul realizat cu Congresul European "Child Online Protection", de la Varşovia, când Szymon Vojcik, director al SaferInternet Polonia, a putut oferi sfaturi adolescenţilor sibieni, în timp ce specialiştii reuniţi în jurul lui s-au putut bucura de partajul experienţei noastre cu copiii din Sibiu. Seara, dedicată unui public de adulţi, a fost susţinută de un grup de 12 experţi români şi străini, care, fiecare, abordând o temă specifică, i-a învăţat pe participanţi cum să se protejeze simplu şi eficient de îndată ce se conectează la Internet, fie cu telefonul, fie cu computerul lor.

În foaierul Casei de Cultură a fost organizat şi un Innovation Fair, în care standurile autorităţilor române şi ale companiilor private au contribuit la dialogul dintre cetăţeni şi experţi. Merită, de asemenea, să vorbim de expunerea celor 38 de panouri ale expoziţiei "Eroi şi victime ale reţelelor sociale, de la hieroglife la Facebook", prezentată atât la Sibiu, cât şi la Varşovia, datorită sprijinului ITU, expoziţie decorată cu "benzi desenate", cu un mare impact educaţional, create şi oferite cu această ocazie de Silensec.

În final, este de menţionat cursul de Open Source Intelligence, condus de Paolo Giardini, cel mai bun specialist italian în domeniu, care a avut un mare succes la participanţi (începători şi avansaţi), încât, de exemplu, în a doua zi de curs, niciunul dintre ei nu dorea să se oprească de făcut exerciţii... deşi era deja ora 22:30, iar cursul începuse la ora 09:00!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb