Revizuirea în jos a valorii Produsului Intern Brut (PIB) aferent anului 2011 produce modificări atât la nivelul indicatorilor economici, cât şi la cel al conducerii Institutului Naţional de Statistică (INS). Un PIB de doar 557 miliarde lei, faţă de unul de 578 miliarde lei, anunţat iniţial, coboară creşterea economică pe 2011 la 2,2%, de la 2,5%, cât era aceasta considerată.
De asemenea, valorile pe care Comisia Naţională de Prognoză (CNP) le-a previzionat, în luna noiembrie, pentru PIB-urile pe anul trecut şi pe acest an ar urma să fie modificate. În prognoza de toamnă 2012-2016, CNP estima că economia va creşte cu 0,7%, până la 608,5 miliarde lei, în 2012, respectiv cu 2%, până la 648,7 miliarde lei, în acest an. În cazul în care Comisia menţine estimările procentuale, PIB-urile aferente lui 2012 şi 2013 ar urma să scadă până la 587 miliarde lei, respectiv 625 miliarde lei. Pe baza acestor estimări, Guvernul urmează să stabilească bugetul pentru acest an. Preşedintele CNP, Ion Ghizdeanu, a declarat că instituţia pe care o conduce nu a finalizat, încă, noile prognoze pentru 2012 şi 2013, precizând, însă, că acestea vor suferi modificări importante, în urma datelor finale anunţate de INS.
Un PIB mai mic pentru acest an ar conduce la venituri şi cheltuieli diminuate la buget. Premierul Victor Ponta a anunţat, joi seara, că Executivul va trebui să taie un miliard de lei din cheltuielile prevăzute pentru acest an, pentru a se putea înscrie în ţinta de deficit bugetar. Domnia sa nu a precizat, însă, dacă ponderile veniturilor şi cheltuielilor în PIB-ul pe 2013 vor rămâne aceleaşi ca anul trecut, de 32,4%, respectiv 34,1%.
O altă consecinţă a revizuirii în scădere a PIB-ului o reprezintă creşterea deficitului bugetar ca procent din acesta. Astfel, deficitul aferent anului 2011, de 23,8 miliarde lei, reprezintă 4,27% din PIB, în loc de 4,11%, potrivit calculelor iniţiale. De asemenea, dacă deficitul bugetar pe anul trecut se va situa în jurul valorii de 13,6 miliarde lei, aces-ta reprezenta 2,3% din noul PIB, de 587 miliarde lei, în loc de 2,2%, cât a fost estimat în raport cu vechea valoare. În primele unsprezece luni ale lui 2012, deficitul bugetar a fost de 1,77% din PIB.
Nu doar indicatorii macroeconomici ar urma să resimtă urmările modificării cifrelor cu privire la evoluţia economiei în 2011, ci şi persoanele care se află în fruntea INS. Victor Ponta a declarat, vineri, că a solicitat secretarului general al Guvernului schimbarea conducerii Institutului Naţional de Statistică pentru "greşeala gravă" comisă. Premierul a afirmat că doreşte ca la INS să lucreze oameni pe care Executivul să se poată baza fie când anunţă date despre PIB, fie când este vorba de "câţi cetăţeni sunt în această ţară".
Reprezentanţii INS au explicat că diferenţele dintre datele provizorii şi cele definitive cu privire la PIB-ul aferent anului 2012 nu reprezintă o eroare, ci o realitate pe care o relevă datele finale.
Informaţiile definitive despre PIB-ul anual au suferit ajustări de fiecare dată, însă, între 2003 şi 2010, acestea au fost, de fiecare sdată, în creştere şi de o amploare mai redusă.
Revizuirea negativă a PIB-ului pe 2011 creează Guvernului dificultăţi în realizarea bugetului pe acest an, precum şi, eventual, în privinţa modului în care ţara noastră este percepută de către investitori. În acelaşi timp, însă, oferă Executivului o jus-tificare atât pentru reducerea cheltuielilor bugetare, cât şi pentru înlocuirea conducerii INS. Vergil Voineagu a fost numit în funcţie în anul 2005, în timpul mandatului de premier al lui Călin Popescu-Tăriceanu.
Aceasta nu este prima încercare a lui Victor Ponta de a schimba conducerea INS, primul-ministru înlocuindu-i, anul trecut, pe Cosmin Sabo şi Cristian Stănică, vicepreşedinţi ai instituţiei, cu Elena Iagar şi Florin Ciuariu. Primul-ministru semnase, iniţiale, deciziile prin care erau demişi Cristian Stănică şi Gered Beatrix, al treilea vicepreşedinte al INS, pentru ca, apoi, să o reinstaleze în funcţie pe aceasta din urmă, eliberându-l, în schimb, din funcţie pe Cosmin Sabo.